ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Νοε 20, 2012
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε μια εποχή που η οικονομική και πολιτική συγκυρία απαιτεί άμεσες , πρακτικές και βιώσιμες λύσεις σε όλα τα προβλήματα , ο Δήμος μπορεί να παρέμβει  στην καθημερινότητα των μαθητών αναβαθμίζοντας τα σχολεία σε " βιοκλιματικά" . Τα βιοκλιματικά σχολεία είναι κτίρια μη ενεργοβόρα,  φιλικά προς το περιβάλλον αλλά  προπάντων  φιλικά προς τους μαθητές. Οι εξωτερικοί  τοίχοι επενδύονται με ειδικό υλικό  που συσσωρεύει την ηλιακή θερμότητα , απελευθερώνοντας την στη συνέχεια στο εσωτερικό του κτιρίου εξοικονομώντας έτσι ενέργεια. Παράλληλα, η χρήση φωτοβολτα'ι'κών συστημάτων και η πώληση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ  θα αποφέρει άμεσα έσοδα στα σχολεία και θα καλύψει τμήμα των εξόδων για τη μετατροπή τους σε βιοκλιματικά. Στα "οικολογικά "σχολεία θα πρέπει να γίνουν απλές μετατροπές στα κουφώματα ώστε να επιτυγχάνεται φυσικός διαμπερής αερισμός των αιθουσών. Στους προαύλιους χώρους αλλά και στις στέγες θα πρέπει να φυτευτούν φυλλοβόλα δένδρα όπου είναι επιθυμητή σκίαση και δροσιά το καλοκαίρι και έκθεση στον ήλιο το χειμώνα και αειθαλή δένδρα όπου είναι επιθυμητή η δημιουργία φράγματος ήχου.  Τέλος, ειδικές δεξαμενές συλλογής και διαχείρισης των όμβριων υδάτων θα πρέπει να κατασκευαστούν σε συγκεκριμένα σημεία. Ο Δήμος πρέπει να αναθέσει μελέτη ενεργειακών κερδών και χρόνου απόσβεσης  των δαπανών προκειμένου να μετατραπούν τα ήδη υπάρχοντα σχολεία σε βιοκλιματικά.  Η κάλυψη των δαπανών του έργου μπορεί να επιτευχθεί τόσο από ιδιώτες όσο και από κοινοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ.
Κατηγορία Η ΓΝΩΜΗ
Τελευταία τροποποίηση στις %AM, %08 %347 %2014 %10:%Απρ

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.