Νέα προβολή ταινίας από το Σύλλογο γυναικών

Νοε 30, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Προβολή ταινίας με ελεύθερη είσοδο αύριο

στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου, στην οδό Βουτσινα 64 στο Χολαργό.

Λίγα λόγια για το έργο. 

It's a Free World... Βρετανία, 2007. Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς. Σενάριο: Πολ Λάβερτι. Ηθοποιοί: Κίρστεν Γουέαρινγκ, Τζούλιετ Ελις, Λέσλαβ Ζούρες, Κόλιν Κάφλιν. 93 λεπτά.

Την εκμετάλλευση των μεταναστών στη σημερινή Αγγλία και τον τρόπο λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας καυτηριάζει στην ταινία  αυτή ο Κεν Λόουτς. Επιστρέφοντας στην Αγγλία του «ελεύθερου κόσμου...» από την αποστολή της στην Πολωνία για την εξεύρεση φτηνής εργασίας, για λογαριασμό της εταιρείας στην οποία εργάζεται, η Αντζι, μια ικανή 30άρα γυναίκα βρίσκεται ξαφνικά χωρίς δουλειά κι αποφασίζει, με τη βοήθεια μιας συγκατοίκου της, ν' ανοίξει το δικό της γραφείο εξεύρεσης εργασίας για μετανάστες. Η Αντζι τρέχει ασταμάτητα σ' αναζήτηση  πελατών, αρχικά νόμιμων μεταναστών, στη συνέχεια και παράνομων, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδα αλλά και να καλύψει τρύπες που δημιουργούν ανέντιμοι εργοδότες, και μετατρέπεται σε μια αδίστακτη, ίδια μ' εκείνους που κατηγορούσε, εργοδότρια, που με τα ίδια απάνθρωπα μέσα, αρχίζει να εκμεταλλεύεται τους φτωχούς μετανάστες που αρχικά ήθελε να βοηθήσει. 

Ζούμε σ' ένα σκληρό, απάνθρωπο κόσμο, δήθεν ελεύθερο, που εκμεταλλεύεται το άτομο, το οποίο για να επιβιώσει, για να εξασφαλίσει μια θέση στον ήλιο, τελικά αναγκάζεται να μετατραπεί κι αυτό σ' εκμεταλλευτή, λέει ο Λόουτς. Όταν ο εργαζόμενος αρπάξει τα ηνία της εργοδοσίας, τότε γίνεται πλήρης μετάλλαξη. Τότε ο πρώην εργάτης, γίνεται χειρότερος κι από τον χειρότερο αφέντη. Είναι ζήτημα υποκειμενικής επιλογής; Όχι, απαντάει ο Λόουτς, το κεφάλαιο οδηγεί. Ο εργοδότης ακολουθεί. Δεν γίνεται αλλιώς. Για να επιβιώσεις, πρέπει να μαστιγώσεις.  Όσο περισσότερο ανοίγει η αγορά (παγκοσμιοποίηση) τόσο κλείνουν οι επιλογές (άνθρωπος).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κατηγορία Πολιτιστικά

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.