ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

Οκτ 15, 2015
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η αιμοκάθαρση είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται

για τη θεραπεία της προχωρημένης ή και μόνιμης νεφρικής ανεπάρκειας. Από τη δεκαετία του 1960, όταν η αιμοκάθαρση έγινε για πρώτη φορά μια πρακτική θεραπεία για την νεφρική ανεπάρκεια αποδείχθηκε πως η θεραπείες αιμοκάθαρσης είναι αποτελεσματικές και μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες.

Γιατί θα όμως πρέπει να ακολουθήσουμε μια ειδική δίαιτα κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;

Επειδή τα νεφρά δεν είναι σε θέση να αποβάλλουν αρκετά προϊόντα και υγρά απόβλητα από το αίμα, το σώμα έχει τώρα ειδικές ανάγκες. Θα πρέπει να περιοριστούν τα υγρά και να αλλάξει η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων στη διατροφή.

Οι ακόλουθες σημαντικές συμβουλές μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμες για τη διατροφή σας:

Καταναλώστε φρέσκα ή απλά κατεψυγμένα λαχανικά, δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι. Αδειάστε όλα τα υγρά μαγειρέματος πριν από το σερβίρισμα.

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα περιέχουν συνήθως λιγότερο κάλιο από φρέσκα φρούτα. Αδειάστε όλα τα υγρά πριν από το σερβίρισμα.

Οι μη-γαλακτοκομικές κρέμες είναι χαμηλές σε φώσφορο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση του γάλακτος.

Οι ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων θα σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με ορισμένα από τα συστατικά που ίσως να μην επιτρέπονται στη διατροφή σας. Μάθετε να διαβάζετε αυτές τις ετικέτες.

Αποφύγετε το αλάτι. Χρησιμοποιήστε πολλά βότανα και καρυκεύματα ώστε να γίνει η διατροφή σας πιο ενδιαφέρουσα.

Φυσικά δεν ξεχνάμε πως είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού Διαιτολόγου για να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε σωστά τα γεύματα ώστε η θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας να είναι αποτελεσματική.

 

Δήμητρα Σταμούλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός

Τηλ. 211-7006172 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Υγεία-ομορφία

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.