Τι είναι και πως βελτιώνουν την όρασή μας οι αντιανακλαστικές επεξεργασίες στους οφθαλμικούς φακούς

Οκτ 07, 2015
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η συνεχής έρευνα στον τομέα των υλικών για οφθαλμικούς φακούς

έχει σαν αποτέλεσμα ο διοπτροφόρος να έχει στη διάθεσή του μεγάλη ποικιλία φακών, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει γυαλιά οράσεως ή ηλίου τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Οι οφθαλμικοί φακοί κατασκευάζονται από δύο υλικά: κρύσταλλο και πλαστικό (οργανική ύλη). Οι κρυστάλλινοι φακοί οράσεως έχουν το πλεονέκτημα ότι δε χαράζονται εύκολα αλλά έχουν μεγαλύτερο βάρος (από τους αντίστοιχους πλαστικούς) και σπάνε. Οι οργανικοί φακοί οράσεως (υλικά: CR 39, ΜR-7, MR-8, MR-10, polycarbonate (πολυκαρβονικοί φακοί) και TrivexTM) παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τους κρυστάλλινους φακούς γιατί είναι αρκετά δυσκολότερο να σπάσουν και, ακόμα και όταν σπάσουν, τα θραύσματά τους είναι λιγότερο αιχμηρά από αυτά του κρυστάλλου. Ειδικότερα, οφθαλμικοί φακοί από polycarbonate (πολυκαρβονικοί φακοί) και TrivexTM ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού προτύπου EN 166 που αναφέρεται στην ανθεκτικότητα των οφθαλμικών φακών σε στρεβλώσεις και κρούσεις χαμηλής ενέργειας. Επιπλέον αντιχαρακτικές επεξεργασίες καθιστούν τους οργανικούς φακούς ανθεκτικούς στην καθημερινή «κακομεταχείριση». Η συντριπτική πλειοψηφία των διοπτροφόρων χρησιμοποιεί πλέον οργανικούς φακούς για να καλύψει τις ανάγκες του, τόσο στον τομέα της ποιοτικής όρασης όσο και στον τομέα της ασφάλειας.

Όλα τα παραπάνω υλικά προσφέρουν καθαρή όραση και σωστή διόρθωση για τον διοπτροφόρο. Οι οφθαλμικοί φακοί μπορούν να υποστούν κάποιες επεξεργασίες ώστε να βελτιωθεί η διαύγεια των γυαλιών. Το αποτέλεσμα είναι πρακτικό (εξάλειψη ψευδών ειδώλων) αλλά και καλαίσθητο (τα γυαλιά είναι εντελώς διαυγή και φαίνονται τα μάτια του διοπτροφόρου – Εικ.1).

 

senos

 

 

 

AR coating lady.jpg

Εικόνα 1: Στην παραπάνω εικόνα είναι ευδιάκριτη η διαφορά μεταξύ ενός φακού που έχει αντιανακλαστικές επιστρώσεις (δεξιά) και ενός φακού που δεν έχει (αριστερά).

AR coating night vision.jpg

 

Εικόνα 2: Βελτίωση της όρασης στην βραδινή οδήγηση με χρήση αντιανακλαστικών επιστρώσεων στους οφθαλμικούς φακούς. Αντίστοιχη βελτίωση υπάρχει και στην τηλεόραση ή το διάβασμα.

 

Αυτές οι επεξεργασίες ονομάζονται αντιανακλαστικές (AR) και εφαρμόζονται επάνω στην επιφάνεια των οφθαλμικών φακών σε πολλαπλά στρώματα (Μulti AR ή MAR). Η διαδικασία περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ιόντων (οξειδίων αργιλίου ή καρβιδίων πυριτίου) στην επιφάνεια του φακού σε συνθήκες μηδενικής πίεσης. Οι αντιανακλαστικές επιστρώσεις αλλάζουν το μήκος κύματος του ανακλώμενου φωτός επιτυγχάνοντας εκπομπή φωτός έως και 99%, εξαλείφουν τα ψευδή είδωλα και αυξάνουν την αντίθεση, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όραση του διοπτροφόρου 

 

Οι επεξεργασία επιτυγχάνει την αλλαγή της συχνότητας του μήκους κύματος του ανακλώμενου φωτός (κατά ¼ λ) εξουδετερώνοντας την αντανάκλαση από την πρόσθια επιφάνεια του φακού. Το ίδιο συμβαίνει και στην οπίσθια επιφάνεια του φακού.

Οι πιο εξελιγμένες αντιανακλαστικές επιστρώσεις συμπληρώνονται με μία αντιστατική – υδρόφοβη επεξεργασία η οποία διευκολύνει το καθάρισμα των φακών (Hydro MAR ή HMAR). Όσο καλύτερης ποιότητας είναι η αντιανακλαστική επεξεργασία των φακών τόσο καθαρότερη όραση επιτυγχάνεται.

 

Τα παραπάνω υλικά κατασκευής οφθαλμικών φακών (κρύσταλλο και οργανική ύλη) είναι διαθέσιμα και σαν φωτοχρωμικά, δηλαδή έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν στον ήλιο. Οι αντιανακλαστικές επεξεργασίες είναι διαθέσιμες και πολύ χρήσιμες σε γυαλιά ηλίου χωρίς διόρθωση, όπου βελτιώνουν αισθητά την καθαρότητα της όρασης. Εάν μάλιστα η αντιανακλαστική επίστρωση συνδυαστεί με ένα πολωτικό (polarized) φίλτρο (εξειδικευμένα φίλτρα που κόβουν τις αντανακλάσεις), τότε ο χρήστης γυαλιών ηλίου θα έχει τέλεια όραση ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες (π.χ. έντονη ηλιοφάνεια και αντανάκλαση από τη θάλασσα, την άσφαλτο ή το χιόνι).

Οι οφθαλμικοί φακοί οράσεως από οποιοδήποτε υλικό μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλη ποικιλία σκελετών οράσεως αλλά και ηλίου. Με τις παραπάνω επιλογές σε υλικά αλλά και επεξεργασίες μπορούμε πλέον να διαλέξουμε τα γυαλιά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τρόπου ζωής μας και να διασφαλίσουμε όχι μόνο άριστη όραση αλλά και την ασφάλεια των ματιών τόσο σε παιδιά όσο και σε δραστήριους ενήλικες.

 

 Γράφει ο Χρήστος Ξένος

Διπλ. Οπτικός FBDO (Hons) LVA

HND, B.Sc., M.Sc.

 

Ο Χρήστος Ξένος είναι διπλωματούχος Οπτικός με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία (City & Islington College και King’s College London), μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας) και πολυετή εργασιακή εμπειρία σε Αγγλία και Ελλάδα. Είναι μέλος της Ένωσης Βρετανών Οπτικών (ABDO) και της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (Π.Ε.Ο.Ο.) με μετεκπαίδευση (Hons LVA) στα Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης (εξέταση – αξιολόγηση όρασης και κατασκευή ειδικών βοηθημάτων - οπτικών και μη – για την μεγιστοποίηση της όρασης σε παθήσεις όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα κ.α.).

Κατηγορία Υγεία-ομορφία

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.