Προστατέψτε τα μάτια σας… σαν τα μάτια σας.

Σεπ 27, 2015
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Γιατί είναι τόσο σημαντική η χρήση ποιοτικών απορροφητικών γυαλιών ηλίου.

 

Ο οφθαλμός είναι από τα πιο ευαίσθητα και πολύπλοκα

όργανα του ανθρώπινου σώματος. Η όραση επιτυγχάνεται μέσω πολύπλοκων λειτουργιών, οι οποίες όμως δε γίνονται αντιληπτές με αποτέλεσμα να θεωρούμε την όραση «δεδομένη». Εφόσον το μάτι έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον είναι επόμενο να επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία.

Το ορατό φάσμα του φωτός κυμαίνεται μεταξύ 390 και 760nm (μήκος κύματος σε νανόμετρα). Εκατέρωθεν βρίσκονται οι περιοχές των υπεριωδών και υπέρυθρων ακτινών

 

Οι ακτίνες του ορατού φάσματος σε μεγάλη ένταση δημιουργούν ένα εκτυφλωτικό αποτέλεσμα που είναι ενοχλητικό αλλά προπάντων επιβλαβές. Πιο συγκεκριμένα οι υπεριώδης ακτινοβολίες τόσο στο ορατό φάσμα όσο και στο αόρατο είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τον οφθαλμό. Η φύση, σε κανονικές συνθήκες, έχει προνοήσει να προστατεύεται το μάτι. Στη σημερινή εποχή όμως έχει αυξηθεί η ποσότητα της ακτινοβολίας που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα χωρίς να φιλτράρεται από το διαρκώς συρρικνούμενο στρώμα του όζοντος. Επιπλέον οι τεχνητές επιφάνειες στις πόλεις (άσφαλτος, τσιμέντο, γυαλί, μέταλλα) αντανακλούν το φώς ενισχύοντας την ένταση της ακτινοβολίας.

Επομένως προκύπτει η επιτακτική ανάγκη προστασίας των ματιών με απορροφητικά γυαλιά ηλίου. Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου προστατεύουν από ένα περιορισμένο φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Δεν μπορείτε όμως να υπολογίσετε σε ένα ζευγάρι γυαλιά την απορροφητική τους ικανότητα στηριζόμενοι στο σκούρο ή μαύρο χρώμα των φακών τους, γιατί το επίχρισμα των φακών που απορροφά την ακτινοβολία είναι άχρωμο. Τα πολύ σκούρα γυαλιά που ΔΕΝ είναι απορροφητικά μπλοκάρουν την φωτεινότητα – αναγκάζοντας την κόρη του ματιού να διασταλεί – επιτρέποντας έτσι σε μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας να φτάσει στα μάτια σας.

Για την επαρκή προστασία των ματιών είναι απαραίτητο τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε να απορροφούν τουλάχιστον το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας μέχρι τα 400nm (μήκος κύματος). Εγγύηση για την ποιότητα των φακών ηλίου είναι η προμήθειά τους από διπλωματούχους οπτικούς σε εγκεκριμένα οπτικά καταστήματα. Ενόψει της θερινής περιόδου, κυκλοφορούν και διατίθενται στην αγορά (σε διάφορα σημεία πώλησης, πλην Οπτικών

καταστημάτων) γυαλιά ηλίου σε ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή, τα οποία ενδεχομένως δεν διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση, την σχετική συνοδευτική έγγραφη ταυτότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας των οφθαλμών των καταναλωτών (ανηλίκων και ενηλίκων), και τα οποία προφανώς δεν πληρούν τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβάλλονται από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. συνθήκες αντοχής, συνθήκες απορρόφησης, κατηγορία φίλτρου κ.λ.π.). Τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβά ή επώνυμα αλλά απαιτείται να συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 1836:2005. Και πάλι εγγύηση για την ποιότητα είναι η προμήθειά τους από οπτικό κατάστημα.

Στη συνέχεια θα κάνω μία αναφορά σε δύο κατηγορίες οφθαλμικών φακών ηλίου με ξεχωριστές ιδιότητες:

1. Ιατρικές βαφές

Οι ιατρικές βαφές σε οφθαλμικούς φακούς εξελίχθησαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ασθενών με διαταραχές της όρασης. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται χρώματα τα οποία απορροφούν συγκεκριμένα μήκη κύματος στο ορατό φάσμα έτσι ώστε να βελτιώνουν την όραση και να προστατεύουν από περαιτέρω επιδείνωση της όρασης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαθέσιμη μία νέα κατηγορία φακών ηλίου που ονομάζονται Blue Blockers («μπλοκάρουν» το μπλε φως), οι οποίοι ενδείκνυνται για όσους πάσχουν από παθήσεις ωχράς κηλίδας. Η κατασκευή τους βασίστηκε σε έρευνες που αναφέρουν πως το μπλε φως στο ορατό φάσμα συμβάλλει στην εμφάνιση και επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι συγκεκριμένοι φακοί φιλτράρουν αυτό το μπλε φως με αποτέλεσμα να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία, αυξημένη αντίθεση (contrast) και απαλλαγή από την ενοχλητική αντηλιά. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, το 60% της ακτινοβολίας που απορροφά το ανθρώπινο μάτι κατά τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου απορροφάται στα 20 πρώτα χρόνια της ζωής του. Για αυτό το λόγο κυκλοφορούν πλέον και παιδικά γυαλιά ηλίου με φακούς που φιλτράρουν το μπλε φώς. Αντίστοιχα υπάρχουν οφθαλμικοί φακοί κατάλληλοι για να προστατεύουν και να βελτιώνουν – όσο είναι εφικτό – την όραση σε παθήσεις όπως διαβητική και μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

2. Πολωτικά φίλτρα

Το πολωτικό φίλτρο είναι μία πρόσθετη επεξεργασία στους οφθαλμικούς φακούς ηλίου και λειτουργεί σαν περσίδες, δηλαδή σταματάει όλες τις αντανακλάσεις από οριζόντιες επιφάνειες (άσφαλτος, επιφάνεια της θάλασσας, μεταλλικά μέρη αυτοκινήτων). Το πολωτικό φίλτρο εξαλείφει όλες τις ενοχλητικές εκτυφλωτικές αντανακλάσεις – ιδίως το καλοκαίρι – βελτιώνει την καθαρότητα της όρασης και «ζωντανεύει» τα χρώματα.

fws

 

Εικ. 1 Διαφορά της όρασης μέσα από έναν απλό φακό (αριστερά) και μέσα από ένα πολωτικό φακό (δεξιά)

Το κατάστημά μας έχει συνάψει συμφωνίες με εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Αγγλία που ασχολούνται αποκλειστικά με την κατασκευή αυτού του είδους των φακών, οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν σε σκελετούς που ήδη έχετε ή να τους προμηθευτείτε μαζί με το σκελετό.

Συμπερασματικά, η διασφάλιση της υγείας των ματιών μας είναι πλέον απαραίτητη με την προμήθεια απορροφητικών γυαλιών ηλίου. Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να προστατευθούμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν.

Ο Χρήστος Ξένος είναι διπλωματούχος Οπτικός με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία (City & Islington College και King’s College London), μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας) και πολυετή εργασιακή εμπειρία σε Αγγλία και Ελλάδα. Είναι μέλος της Ένωσης Βρετανών Οπτικών (ABDO) του Βρετανικού Οπτικού Συμβουλείου (GOC) και της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (Π.Ε.Ο.Ο.) με μετεκπαίδευση (Hons LVA) στα Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης (εξέταση – αξιολόγηση όρασης και κατασκευή ειδικών βοηθημάτων - οπτικών και μη – για την μεγιστοποίηση της όρασης σε παθήσεις όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα κ.α.).

 

Χρήστος Ξένος FBDO (Hons) LVA

Διπλ. Οπτικός - Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης

HND, B.Sc. (Hons), M.Sc.

Κατηγορία Υγεία-ομορφία

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.