Πληροφορίες υγείας-μέτρα προφύλαξης για τον ιό του Δυτικού Νείλου, γράφει ο Επιστήμονας Ιατρός Πέτρος Παπαλέξης

Αυγ 26, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Πληροφορίες υγείας-μέτρα προφύλαξης για τον ιό του Δυτικού Νείλου Άρθρο του: Dr. Πέτρου Παπαλέξη, M.D., B.Sc, M.Sc, M.Sc, Ph.D (cand.), Ιατρού,

Έκτακτου Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Υποψήφιου Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, Γραμματέα Ομίλου «Παπάγου Πολιτεία», e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) είναι RNA ιός που ανήκει στο γένος Flavivirus της οικογένειας Flaviviridae. Ανήκει στο αντιγονικό σύμπλεγμα της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου (WNV-West Nile Virus): Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα). Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις: Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη). Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Οι περισσότερες λοιμώξεις από ιό του Δυτικού Νείλου (80%) είναι ασυμπτωματικές. Μετά από επώαση 2-14 ημερών, το 20% των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό, μπορεί να παρουσιάσουν ήπια πυρετική συνδρομή διάρκειας 3-6 ημερών (κακουχία, κεφαλαλγία, γαστρεντερικές διαταραχές, εξάνθημα) και από αυτούς: Λιγότερο από 1% (1/150 άτομα) συμπτωματολογία από το ΚΝΣ (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή μυελίτιδα). Σπάνια έχουν περιγραφεί περιστατικά αιμορραγικής νόσου, ηπατίτιδας, παγκρεατίτιδας και μυοκαρδίτιδας. Η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου από τον ιό WNV, βασίζεται στην ανίχνευση της παρουσίας αντι-WNV IgM αντισωμάτων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), με τη μέθοδο της ανοσοπροσρόφησης MAC-ELISA.

* Στο αίμα, ο ιός ελέγχεται με τη μοριακή μέθοδο υψηλής ευαισθησίας, της ενίσχυσης του νουκλεϊκού οξέος (NAAT), μέσα στις πρώτες μέρες της ασθένειας.

* Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ανιχνεύσιμα IgM αντισώματα στον ορό τους, μέσα στις πρώτες 7-8 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

* Η παρουσία αντισωμάτων IgM στο ΕΝΥ υποδηλώνει τη συμμετοχή του Κ.Ν.Σ. στη λοίμωξη.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο, ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό σε κάθε περιοχή έχει τεράστια σημασία για την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας και πρόληψης. Συνιστάται η εργαστηριακή διερεύνηση για λοίμωξη από τον ιό Δυτικού Νείλου κάθε κλινικά ύποπτου περιστατικού. Απαιτείται η δήλωση στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων.

* Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ. Στις περιπτώσεις σοβαρής νόσου, η αντιμετώπιση συνίσταται κυρίως στην παροχή υποστηρικτικής θεραπείας με εισαγωγή στο νοσοκομείο, συμπτωματική αντιμετώπιση, στενή παρακολούθηση, υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος και πρόληψη των δευτερογενών λοιμώξεων.

* Δεν υπάρχουν ειδικά αντι-ιικά φάρμακα για την αντιμετώπισή του.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο για σοβαρή νόσο; Σοβαρή νόσος μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο η μεγάλη ηλικία (>50 ετών), είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο σπανίως και θανατηφόρο κατάληξη. Επιπλέον, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση; Μπορείτε να αποφεύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών και να μειώσετε τον πληθυσμό τους γύρω από το σπίτι. Τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, πρέπει να τηρούνται αυστηρά από όλους, ενώ ιδιαίτερη συνέπεια απαιτείται στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα).

Βιβλιογραφία: WΗΟ. West Nile virus. Fact sheet (July 2011). http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs354/en/, Petersen LR1, Brault AC, Nasci RS. West Nile virus: review of the literature. JAMA. 2013 Jul 17;310(3):308-15, www.keelpno.gr, Papa A, Danis K, Baka A, Bakas A, Dougas G, Lytras T, et al. Ongoing outbreak of West Nile virus infections in humans in Greece, July – August 2010. Euro Surveill. 2010;15(34):pii=19644. Available from: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx

 

Κατηγορία Υγεία-ομορφία
Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %26 %521 %2018 %14:%Αυγ

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.