ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ

Ιουλ 04, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το κάπνισμα ευθύνεται για όλους τους τύπους του καρκίνου του πνεύμονα

εκτός από έναν, το αδενοκαρκίνωμα. Ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά αλλά και τα χρόνια που συνολικά καπνίζει ο ασθενής.

Πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται σημαντικά μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τελευταία αναφέρεται ο όρος "παθητικός καπνιστής". Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που δεν καπνίζουν αλλά εισπνέουν παθητικά τον καπνό άλλων καπνιστών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο. Ο καπνός περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, που προκαλούν μεταλλάξεις στα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου και όχι μόνο. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του πνεύμονα είναι η ηλικία (ο κίνδυνος προσβολής από τον καρκίνο αυτό αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας ), το φύλο (συχνότερα οι γυναίκες), η ύπαρξη κληρονομικότητας (τα άτομα που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον καρκίνο αυτόν από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός), η δίαιτα (φτωχή σε βιταμίνες Α, Β και καροτίνη ), η ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια. Μερικές φορές ανακαλύπτεται τυχαία . Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο βήχας που εμφανίζεται, όταν ερεθίζεται ή πιέζεται κάποιος βρόγχος. Βήχας που δεν προυπήρχε ή που έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του, αιμόπτυση, δύσπνοια, βράγχος φωνής και επίμονο θωρακικό άλγος είναι συμπτώματα που πρέπει να μας κατευθύνουν άμεσα στον ειδικό πνευμονολόγο. Η καταβολή, η ανορεξία, η απώλεια βάρους και ο πυρετός είναι γενικά συμπτώματα όλων των νεοπλασμάτων. Αρκετές μάλιστα φορές τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα προέρχονται από απομακρυσμένες μεταστάσεις, όπως οσφυαλγία , κοιλιακό άλγος, ημιπάρεση.

Μια απλή ακτινογραφία θώρακος και εν συνεχεία η αξονική τομογραφία θώρακος είναι συνήθως αρκετή για την αρχική διάγνωση. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η προληπτική εξέταση με ακτινογραφία θώρακος δεν συνιστάται και αντ'αυτού προτείνεται η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας. Η βρογχοσκόπηση και η βιοψία του όγκου θέτουν την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου.

Δεν πρέπει τέλος να παραβλέπουμε ότι η προφύλαξη είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα για την προφύλαξη από τη νόσο. Το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα δεν θα αντιμετώπιζε την πάθηση, αν δεν κάπνιζε.

Η επιστήμη, τέλος, έχει προσθέσει στην αντιμετώπιση πλην της κλασσικής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας νεότερες στοχευμένες θεραπείες που δρουν είτε σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις δομικών πρωτεϊνών είτε σε επίπεδο ανοσοθεραπείας τροποποιούν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

 

TΣΕΛΙΟΥ Ι. ΕΛΕΝΗ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 248, ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Κατηγορία Υγεία-ομορφία

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.