Ο Γρήγορης Λαζαράκος για τα 5.500.000e.

Απρ 07, 2016
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αποζημίωση του δήμου μας λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων του

Όλοι μας όσοι ασχολούμαστε με τα δημοτικά δρώμενα στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, λάβαμε στα τέλη Μαρτίου 2016 μία επιστολή του Δημάρχου κ. Ηλία Αποστολόπουλου που μας ενημέρωνε για την ενίσχυση του ταμείου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού κατά 5,5 εκατ. Ευρώ, ποσό που προήλθε από την αποζημίωση του Δήμου μας, λόγω της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων του, για την διάνοιξη της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού (ΔΠΛΥ).

Στην επιστολή αυτή του Δημάρχου γίνεται αναφορά στον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Ξύδη για τις ενέργειες που έκανε τον Νοέμβριο 2011 ως Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, καθώς επίσης και τις ενέργειες που έγιναν μετά τον Σεπτέμβριο του 2014, από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Παράλληλα, ο πρώην Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Βασίλης Ξύδης απέστειλε επιστολή, με ημερομηνία 22 Μαρτίου 2016, με την οποία ενημερώνει τους Δημοτικούς Συμβούλους (τους εκλεγμένους από την Δημοτική Κοινότητα Παπάγου) για τα ακόλουθα:

α) το ποσό των 5.457.853,80 Ευρώ που ο Δήμος μας εισέπραξε, προήλθε από απαλλοτρίωση περιουσίας της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και, επομένως, ανήκει σε αυτήν.

β) καθοριστική συμβολή σε αυτή την επιτυχία, ήταν, του αποβιώσαντος προ έτους Νομικού Συμβούλου του Δήμου μας αειμνήστου Κωνσταντίνου Σκολίδη, ο οποίος αγωνίστηκε με ιδιαίτερο ζήλο και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ιδιοκτησία σημαντικού τμήματος των εκτάσεων, που τη δεκαετία του ΄90 απαλλοτριώθηκε για την κατασκευή της ΔΠΛΥ, να περιέλθει στον τέως Δήμο Παπάγου, με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

γ) για να μην αδικηθεί η Δημοτική Κοινότητα Παπάγου θα πρέπει αυτό το ποσό να επενδυθεί κατάλληλα και αποκλειστικά στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, ώστε να αποκτηθούν εντός των ορίων αυτής άλλα περιουσιακά στοιχεία. Δεν πρέπει δηλαδή να επενδυθούν εκτός των ορίων της ή να αναλωθούν για την κάλυψη άλλων λειτουργικών αναγκών, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται από τα τακτικά έσοδα του Δήμου.

Διαβάζοντας επισταμένως και με λεπτομέρεια και τις δύο επιστολές παρατήρησα ότι ο τωρινός Δήμαρχος κ. Ηλίας Αποστολόπουλος επικεντρώνεται στη χρονική περίοδο μετά το 2010, όπου ήδη είχε συντελεσθεί η ενοποίηση των δύο δήμων Παπάγου και Χολαργού, ενώ ουσιαστικά η αποζημίωση αφορά απαλλοτρίωση εκτάσεων που συντελέσθηκε πολύ πριν την ενοποίηση των δύο Δήμων.

Η ενοποίηση των δύο Δήμων συντελέσθηκε επειδή ο πληθυσμός στον Παπάγο το 2009 ήταν κάτω των 25.000 ατόμων. Τι θα γίνει αν μελλοντικά οι Δημοτικές Κοινότητες Παπάγου και Χολαργού διαχωριστούν και αποτελέσουν και πάλι δύο χωριστούς Δήμους?

Εφόσον τα χρήματα αυτά αφορούν αποζημίωση για απαλλοτρίωση εκτάσεων που συντελέσθηκε πολύ πριν την ενοποίηση των δύο Δήμων, δικαιωματικά ανήκουν στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, αφού αυτά προέρχονται από εκποίηση δικής της ακίνητης περιουσίας και όχι περιουσίας της δημοτικής κοινότητας Χολαργού και η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα στην Δημοτική Κοινότητα Παπάγου.

Πού μπορεί να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά?

Μα φυσικά σε αναπτυξιακά έργα υποδομής. Άπαξ και τα χρήματα αυτά επενδυθούν σε αναπτυξιακά έργα υποδομής στην Δημοτική Κοινότητα Παπάγου θα χρησιμοποιηθούν από όλους τους δημότες, και του Παπάγου και του Χολαργού. Άλλωστε τώρα τι γίνεται? Πού κάνουν τα ψώνια τους οι κάτοικοι του Παπάγου? Στον Χολαργό. Ποιοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τις ευκολίες του Μεγάλου Πάρκου του Παπάγου συμπεριλαμβανομένου του κηποθεάτρου Παπάγου και του Verde? Όλοι. Και οι κάτοικοι του Παπάγου αλλά και του Χολαργού. Άρα όλοι επωφελούνται.

Ποια μπορεί να είναι αυτά τα έργα?

Κατ’ αρχάς με αυτά τα χρήματα μπορεί να αγοραστεί το ακίνητο του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και να αναπτυχθεί σε ένα σύγχρονο Πνευματικό / Πολιτιστικό Κέντρο, θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη του Δήμου και το «Αρχείο-Μουσείο», αλλά και με υποδομές που θα συμπεριλαμβάνουν και αναψυχή!

Επίσης, μία άλλη πρόταση είναι να φτιαχτεί ένα ανοιχτό κολυμβητήριο στη περιοχή της οδού Νευροκοπίου, που θα χρησιμοποιείται και από αθλητικούς συλλόγους αλλά και για αναψυχή από τους κατοίκους του ενιαίου Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

Τέλος, μ’ αυτά τα χρήματα μπορούν να γίνουν έργα βελτίωσης του κηποθεάτρου Παπάγου, έτσι ώστε να προστεθεί ένα συρόμενο στέγαστρο και να επεκταθεί η χρήση του κηποθεάτρου κατά τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ παράλληλα δεν θα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Γρηγόριος Λαζαράκος, MBA, MSc

Πλοίαρχος ΠΝ (ε.α.) – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου

Κατηγορία Κοινωνικά
Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %07 %472 %2016 %13:%Απρ

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.