ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.... της Φένιας Μέριανου

Απρ 20, 2020
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(22 ψήφοι)
Όταν βλέπαμε ταινίες που έδειχναν πανδημίες να απειλούν την ανθρωπότητα,

δε φανταζόμασταν ότι θα βιώναμε κάτι τέτοιο. Όταν ακούσαμε για την επιδημία του νέου ιού στην Κίνα, δεν τρομάξαμε. Δεν μας αφορούσε! Όταν έκλεισαν τα σχολεία για προληπτικούς λόγους, οι περισσότεροι μαθητές ξεχύθηκαν στις καφετέριες και στις παραλίες θεωρώντας ότι ο Κορωνοϊός απειλεί μόνο τους ηλικιωμένους. Δεν τους αφορούσε!

Τώρα όλη η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της πανδημίας, ο φόβος έχει κυριαρχήσει στο μυαλό μας και οι εικόνες με τις σορούς των νεκρών πληγώνουν την ψυχή μας. Οι έρημοι δρόμοι των μεγαλουπόλεων επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι κανένα αγαθό δεν αξίζει όσο η ανθρώπινη ζωή. Ακόμα και η πιο όμορφη πόλη τι είναι χωρίς ανθρώπους;

Η τεχνοκρατική εποχή μας αφενός περιφρόνησε τις έννοιες ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αφετέρου έδωσε στον άνθρωπο την ψευδαίσθηση ότι είναι αήττητος. Τι ειρωνεία, όμως, ο «παντοδύναμος» άνθρωπος να απειλείται από την πιο μικρή μορφή ζωής, ένα ιό!

Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που, προκειμένου να αποφύγουν το πλήγμα στην οικονομία τους, δεν έλαβαν αμέσως αυστηρά περιοριστικά μέτρα, πλήρωσαν με εκατόμβες νεκρών. Στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατακόρυφα. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη (η μικρή Ελλάδα έγινε υπόδειγμα για όλον τον κόσμο), αλλά κάθε μέρα δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την επομένη.

Όσο για την ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα υποστεί σοκ λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος και της πτώσης της τουριστικής κίνησης και υπάρχει ανησυχία και για κοινωνική κρίση. Προς το παρόν, όμως, αυτό που προέχει είναι να μην εξαπλωθεί ο ιός και να ζήσουμε. Παρόλο που μας λείπει η εκ του σύνεγγυς επαφή και είναι κουραστικός ο εγκλεισμός και παρ’ ότι είναι πιεστικό να μην μπορούμε να πηγαίνουμε όπου θέλουμε όπως παλιά , δεν πρέπει να εκνευριζόμαστε και να γκρινιάζουμε που μας ζήτησαν να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι μας. Δεν είναι τόσο φοβερό αυτό, αν σκεφτούμε ότι άλλοι άνθρωποι είναι άρρωστοι στα νοσοκομεία και κάποιοι άλλοι λόγω επαγγέλματος αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή. Επιπλέον, δεν πεινάμε, δεν κρυώνουμε, έχουμε βιβλία, dvd, τηλέφωνο, τηλεόραση, internet.

Ας κάνουμε, λοιπόν, υπομονή. Αν εφησυχάσουμε τώρα, θα πάει στράφι η μέχρι τώρα προσπάθειά μας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα όλοι μαζί, δε θα χρειαστεί να γίνουν πιο αυστηρά. Και η αισιοδοξία θα προέλθει από τη σταθερή διαχείριση του προβλήματος. Επομένως, ας τηρήσουμε ό,τι συστήνουν οι ειδικοί με πειθαρχία και υπευθυνότητα ελπίζοντας ότι δε θα κρατήσει πολύ όλο αυτό.

Η ευχή «Καλή Ανάσταση» (και το μήνυμα ελπίδας που φέρει) είναι πιο αναγκαία από ποτέ: προσδοκώντας οι ερευνητές να βρουν το κατάλληλο φάρμακο για τον Κορωνοϊό ας ευχηθούμε να βγούμε σύντομα από τη συμφορά με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και να ανταμώσουμε και πάλι.

Καλό κουράγιο! Καλή Ανάσταση!

Φένια Μέριανου

Φιλόλογος

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.