Κώστας Τίγκας :Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο Δήμο μας

Μαϊ 20, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά

του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2019 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία ως κόμβοι Πολιτισμού: Το μέλλον της Παράδοσης», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν το σεβασμό της παράδοσης.

Στο Δήμο Παπάγου –Χολαργού δεσπόζει ένα ακατέργαστο διαμάντι το Μουσείο – Αρχείο Παλαιών Χαρτών και χαρακτικών Αττικής  το οποίο ιδρύθηκε για να τιμήσει την μνήμη του Χριστόδουλου Καραθανάση. Στην συλλογή του Μουσείου υπάρχουν χάρτες αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Χρ. Καραθανάση που τα δώρισε η οικογένεια του.

Επειδή ο ρόλος του  Μουσείου είναι να βοηθήσει   στην αύξηση των τοπικών και άλλων επισκεπτών, αλλά και στη γενικότερη προβολή του Δήμου μας δεδομένου ότι κυρίως η Ιστορία και η Λαογραφία αποτελούν συστατικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Δυστυχώς στο φετινό εορτασμό το Μουσείο δεν θα είναι επισκέψιμο για το κοινό της τοπικής κοινωνίας αλλά ούτε έχει προγραμματιστεί καμιά εκδήλωση στα πλαίσια του αντικειμένου του.

 

Οι Δεσμεύσεις μας

Μετατρέπουμε το Μουσείο Χαρτών σε Ιστορικό – Λαογραφικό για να διαδραματίσει ένα ευρύτερο και σαφώς σημαντικότερο ρόλο.

Ενεργούμε ώστε, εκτός από την υπάρχουσα συλλογή, να περιέλθουν στο Μουσείο νέες συλλογές που έχουν ιστορική και πολιτισμική άξια για το Δήμο μας. Τέτοιες συλλογές υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δύο.

Θέτουμε το Νέο Σύγχρονο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξης της.

 

    Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά.                                                        

 

                                                      Κώστας Τίγκας

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.