Γιάννης Σκουτέρης: Δέσμευση ακινήτου 96 χρόνια

Απρ 10, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η κ. Δούρου, Περιφερειάρχης, έχει κάνει λόγο στο παρελθόν για βαθιά πολιτική αλλαγή,

αναφερόμενη στην εκλογή της, στη μετάλλαξη της Ελληνικής Κοινωνίας καθώς επίσης, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι θα δράσει σαν παγκόσμιος παίχτης.

Πρόσφατα ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά είκοσι κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και η κ. Περιφερειάρχης, συνυπευθύνων για τον χαμό 100 ανθρώπων και περιουσιών.

Και τούτο κατά την κ. Δούρου οφείλεται σε μία ΄΄στραβή βάρδια΄΄.

Στο συνέδριο της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας σχετικά με την κατάργηση του ΄΄Κλεισθένη΄΄ δεν παρουσιάσθηκε ούτε εκπροσωπήθηκε.

Η δε Κυβέρνηση δεν προσκάλεσε ποτέ τον αο βαθμο τοπικής αυτ/σης στην περιβόητη επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ οι αποφάσεις της Ένωσης, όπως είναι γνωστό, έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν τις λαμβάνει υπ΄ όψει της αλλά αποτρέπει και την συμμετοχή των Ο.Τ.Α. στα αρμόδια όργανα όταν μάλιστα διαχρονικό αξίωμα επικρατούσε ότι οι Οργανισμοί αυτοί αποτελούν κύτταρο της Δημοκρατίας.

Όπως και οι αποφάσεις (γνωμοδοτήσεις) των Δημοτικών Συμβούλων π.χ. για θέματα χαρακτηρισμού ενός χώρου, ως Πλατεία, Παιδ. Σταθμό κ.λ.π., διαδικασία η οποία διαρκεί ίσως και αρκετά χρόνια, καθόσον ολοκληρώνεται με την έγκριση συναρμοδίων φορέων και Υπουργείων.

Ενώ ο κ. Σκουρλέτης, γεν. γραμ. του Σύριζα τ. Υπουργός Εσωτερικών, προ εξαμήνου στο Κανάλι του ΑΝΤΕΝΑ διαβεβαίωνε τον κ. Παπαδάκη αλλά και τους τηλεθεατές ότι πλέον με το ψηφιζόμενο τότε νομοσχέδιο περί των Ο.Τ.Α. οι δημότες θ΄ αποφασίζουν για την πλατεία και Σχολείο της γειτονιάς τους!...

Σήμερα ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μεταξύ άλλων, καυχάται για την αύξηση δήθεν των εσόδων των Δήμων, που θα γίνει, την στιγμήν που οι κεντρικοί αυτοτελείς οικονομικοί πόροι (ΚΑΠ) έχουν μειωθεί κατά 60%, οι παρακρατηθέντες και υπεξαιρεθέντεες φόροι από το Ελληνικό Δημόσιο δεν αποδίδονται στους ΟΤΑ ακόμη ανατρέχουν και στο έτος 1989, και όταν επίσης το Πράσινο Ταμείο δεν καταβάλλει το ποσοστό που αναλογεί στους Δήμους. Και όχι μόνον τούτο, ο κ. Υπουργός αποτολμά να δηλώνει με περισσή περιφάνεια:

΄΄Μετά την έξοδο από τα μνημόνια η χώρα έχει μπει – παρά την αυστηρότατη και στενή εποπτεία – σε μια νέα εποχή, κάθε μέρα που περνά φέρνει χειροπιαστή βελτίωση της ζωής και ενίσχυση της Τοπικής Αυτ/σης σε όλα τα επίπεδα΄΄.

Όμως και από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή από την Ειδική Επιτροπή για την έξυπνη πόλη, ορεινούς όγκους, πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, τροποποίηση σχεδίων πόλης κλπ, όπου και πάλι δεν εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι, όχι μόνον ημέρα καθαρή ή χειροπιαστή δεν διαφαίνεται αλλά ούτε ακτίνα ηλίου, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Δοθέντος ότι οι 150.000 φορολογούμενοι αποποιούμενοι την κληρονομιά των γονέων τους, προφανώς δεν έχουν στον Ήλιον μοίρα, εκ των οποίων το 92% αρνείται την ανταποδοτικότητα των φόρων.

Για να μη αμφισβητήσει κανείς τούτο ας λάβει υπόψη του τα εξής ειπωθέντα κατά την Συνεδρίαση της πιο πάνω Επιτροπής:

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για το πράσινο και έξυπνη πόλη, εάν δεν προταθεί η αποκέντρωση των πόλεων, δηλαδή η μετακίνηση των κατοίκων προς την επαρχία». Η πρόταση αυτή απερρίφθη από την αρμοδία του ΥΠΕΚΑ.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε τον ίδιο ισχυρισμό, επικα-λούμενος, ορθά για μας, την έλλειψη κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής

μελέτης απαραίτητα στοιχεία για τον έγκυρο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Άλλος βουλευτής πρότεινε την παραχώρηση πρασιών και ιδιωτικών χώρων στους Δήμους - εάν υπάρχουν πρασιές οι οποίες το πλείστον έχουν οικοδομηθεί αυθαίρετα - επί 10ετία χωρίς όμως να γίνει αντιληπτό πώς να νομιμοποιηθεί ο Δήμος ή υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να προβεί σε τέτοια ενέργεια και με ποιο αντάλλαγμα, δοθέντος ότι εάν δεν κτίσθηκαν αυθαίρετα, χρησιμοποιούνται ως θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, χωρίς πρόβλεψη στην σύσταση και κανονισμό της πολυκατοικίας.

΄Ετερος βουλευτής παρετήρησε ότι τα προαύλια των Σχολείων έχουν τσιμεντοποιηθεί, καθώς και οι πλατείες, στο δε υπόλοιπο αυτών υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα προς λειτουργία πληθώρας καταστημάτων πέριξ της πλατείας.

Επίσης σημείωσε ότι δεν γίνεται έλεγχος στ΄ αυθαίρετα ούτε εάν γίνεται εφαρμογή ων οικοδομικών αδειών, οι δε εισφορές δεν αξιοποιούνται για κοινόχρηστους χώρους ή πράσινο, αλλά καλύπτουν άλλες ανάγκες των Δήμων ανεξέλεγκτα. ΄Οσον αφορά την δενδροφύτευση στις ταράτσες των πολυκατοικιών, βρέθηκαν μικρές και ασύμφορες.

Οι δε διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, αμφιβόλου αρμοδιότητος και διαδικασίας, εμφανίζει τρομερές δυσκολίες, παρ΄ ότι το πλάτος τούτων καλύπτεται ως επί το πλείστον από μία πλάκα, ένα δένδρο ή το φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ.

Για να συμπληρώσει ο ειδικός σύμβουλος στα παραπάνω θέματα του Δήμου Αθηναίων ότι ναι μεν υπάρχουν 600 εκατ. ευρώ στο Ταμείο για αποζημιώσεις, λόγω απαλ/σεων, όμως η δέσμευση ενός ακινήτου μπορεί να διαρκέσει ενενήντα έξι (96) χρόνια, αναφέροντας έτος αρχικού χαρακτηρισμού το 1923, καθώς επίσης ότι για την κύρωση Πράξεως Εφαρμογής χρειάζονται δεκαοκτώ (18) χρόνια. Υπ΄ όψει ότι ο εύλογος χρόνος κατά παγία νομολογία των Δικαστηρίων για την δέσμευση ακινήτων

δεν υπερβαίνει την οκταετία.

Εκτός από τους προβληματισμούς και την αρνητική θέση που πήραν τα μέλη της Επιτροπής, παρουσία και του αρμοδίου Υφυπουργού, σχετικά με τα συζητούμενα και επίκαιρα θέματα κατά την άποψή μας, μεταξύ άλλων παρελείφθη να επισημανθούν τρία ζητήματα που ασκούν ουσιώδη επιρροή στο υπό διαμόρφωση και ψήφιση νομοσχέδιο:

1) Το γεγονός ότι το από 14 Ιουνίου 2001 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 187/2011) με τίτλο καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρου Υμηττού και Μητροπολιτικού πάρκου Γουδή, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμήμα και Ολομέλεια). Με το αιτιολογικό ότι το π.δ. τούτο, εκδόθηκε παρανόμως, αφού δεν τηρήθηκε προηγουμένως η τήρηση της διαδικασίας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή περιβαλλοντικού ελέγχου. Καθόσον με τις ρυθμίσεις του προσδιορίζονται ζώνες προστασίας και καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και όροι δόμησης εντός και περιμετρικά του ορεινού όγκου.

2) Ότι οι διατάξεις του άρθρου 33 § 3 του Ν. 1337/1983 κρίθηκαν ομοίως αντισυνταγματικές με το σκεπτικό ότι η ρυθμιστική αρμοδιότητα για τη χωροταξία και πολεοδομία ανήκει αποκλειστικά στο Κράτος. Και τούτο κρίθηκε μετά την πάροδο χρόνου πλέον της δεκαπενταετίας, ενώ, έχουν δημιουργηθεί κεκτημένα δικαιώματα πολιτών, οι οποίοι πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην Πολιτεία σε γη ή χρήμα κλπ επιβαρύνσεις και

3) Αγνοήθηκε το γεγονός ότι πρόσφατη απόφαση - κόλαφος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε επίσης μη νόμιμη κοινή Υπουργική απόφαση που έδινε την δυνατότητα στους κατόχους 700.000 αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων να τα νομιμοποιήσουν. Ειδικά δε στην Αττική έχουν καταγραφεί 150 Οικισμοί όπου έχουν ανεγερθεί 10.000 σπίτια.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η αρμοδία Επιτροπή της Βουλής να επανεξετάσει τις παραπάνω περιπτώσεις έως ότου ολοκληρωθεί η

προβλεπόμενη διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για να μη επαναληφθούν σφάλματα και πλημμέλειες οι οποίες θα χρειασθούν άλλα 15 χρόνια περίπου να διαπιστωθούν μετά δικαστική κρίση, οι συνέπειες των οποίων δεν είναι πλέον αναστρέψιμες.

 

Γιάννης Σκουτέρης

επ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.