Επιδόματα σε αυθαίρετα ακίνητα γράφει ο Ιωάννης Σκουτέρης

Ιαν 08, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Προ ημερών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νόμος δια

του οποίου ρυθμίζονται περιπτώσεις για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι Αττικής.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ότι υπεγράφη απόφαση καθορίζουσα τις προθεσμίες και διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση και αποπεράτωση πληγέντων κτιρίων.

Με την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, αρχίζει η προθεσμία υποβολής φακέλων για την αποκατάσταση των κτιρίων, ενώ αναμένεται να υποβληθούν περίπου 550 αιτήσεις για χορήγηση οικοδομικών αδειών ανέγερσης και 3.500 αιτήσεις περί επισκευής κτιρίων, σύμφωνα με σχετική πληροφορία του αρμοδίου Υπουργείου.

Βέβαια, το πόσες εξ αυτών ήταν νόμιμες ή παράνομες, δεν φαίνεται να απασχολεί την Πολιτεία που δια νόμου πλέον, πρόκειται όχι μόνον να εκδώσει άδειες αλλά και να μοιράσει νέα κοινωνικά επιδόματα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις ακόμη δε και σε ρέμα της περιοχής. Υπ’ όψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που ακόμη έχουν νομιμοποιηθεί με τον ν. 1337/1983 - αν θες να το σώσεις να το δηλώσεις - καταβάλλοντας τις οικείες εισφορές καθώς και φόρους λόγω μεταβίβασής τους, τα ακίνητα θεωρούνται ότι κείνται εντός δάσους και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η καταχώρησή τους στο Κτηματολόγιο ως ιδιωτική περιουσία, ενώ μπορεί να κατεχόταν πλέον της πεντηκονταετίας.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι η φιλοδοξία των βουλευτών και τοπικών αρχόντων που θα πολιτευθούν σε μερικούς μήνες, αλλά οι συνέπειες που δείχνουν να ρέπουν προς επανάληψη των όσων γνωρίζουμε έως σήμερα. Με εξαίρεση φυσικά των μέτρων της θέσπισης ειδικού χωροταξικού σχεδίου π.χ. χάραξη και διάνοιξη διόδων προς την θάλασσα, τόσο το υπόλοιπο νομικό πλαίσιο για το Μάτι όσο και ο χειρισμός της καταστροφής από το Υπουργείο Υποδομών, απευθύνονται μάλλον προς την ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος. Και τούτο διότι αντιμετωπίζονται εξ ίσου νόμιμα και παράνομα κτίσματα με την διανομή μελετών από μηχανικούς και εκτάκτων κοινωνικών επιδομάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου κακοδιαχείρισης είναι η χορήγηση επιδόματος επισκευής ή ανακατασκευής ανεξαρτήτως νομιμότητος - ενώ το διάταγμα του 1979 όπου προβλέπονται περιπτώσεις σεισμοπλήκτων οικισμών ισχύει ως έχει - ακόμη και στην κατηγορία κτιρίων που θα κατεδαφιστούν με σκοπό την διάνοιξη οδών, πέραν του ότι στη συνέχεια θα τηρηθεί η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Η οικοδομική ιστορία της περιοχής «Μάτι», αρχίζει από το 1945 μέχρι σήμερα. Από την κατάτμηση των οικοπέδων σε κομμάτια με το σύστημα του «εξ αδιαιρέτου» έως ότου κτιστούν σπίτια και ξενοδοχεία δίπλα στην παραλία από λυόμενα και τροβοχίλες με φως και νερό εν όψει τακτοποιήσεως, βάσει νόμων και παραθυράκια. Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει τους ν. 3044/2002, 3775/2009 και 4014/2011, σήμερα δε ισχύει ο ν. 4495/2017.

Η δόμηση ξεκίνησε από τα οικόπεδα που είχαν πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο με υποχρέωση διόδων κάθε 50 μέτρα και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την παραλιακή ζώνη. Είναι ανάγκη να αναλογισθούμε την

πορεία των τελευταίων ετών, αναγνωρίζοντας ότι την λαίλαπα που σάρωσε τούτο τον τόπο, δημιουργήσαμε και εμείς.

Διαπράξαμε ύβρη προς την γη που μας γέννησε και προς την κληρονομιά που μας παραδόθηκε από τους προπατόρους μας, αφήνοντας και στρατιές εσωτερικών προσφύγων, να αυτοστεγασθούν. Ρυμοτομήσαμε, εντάξαμε και νομιμοποιήσαμε σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Μετατρέψαμε χωριά κάμπους και βουνά σε Αθήνες με χιλιάδες τραυματισμένα «εγώ» που απλώθηκαν σαν καρκίνωμα στη σάρκα του υπέροχου τοπίου μας.

Η επόμενη κυβέρνηση, η οποία κατά τις δημοσκοπήσεις θα είναι η Ν.Δ., προτιμότερο και σοφότερο είναι να μην επαναλάβει τις αμαρτίες, παρά να αναμηκυράζεται κοινότοπες μεγαλοστομίες υποσχόμενη βγάλσιμο της χώρας από το σκότος στο φως. Καθ’ όσον ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι να αυτοσυστήνεται η «κανονικότητα» κατά δε τον Καρδινάλιο Μαζαρίνο οι υποσχέσεις είναι ένας τρόπος να μην δίνεις «τίποτα».

Οπότε, λοιπόν, περιορισμός του «εγώ», που μας κατατρέχει και στράτευση στο «εμείς» - μια από τις τρεις καλύτερες λέξεις, των δύο άλλων ίσως και αναγνώριση - που γεννήθηκε στα χώματά μας για να ζήσουμε ανθρωπινότερα σε δομημένο περιβάλλον με γνώση και οργάνωση του χώρου. Γιατί η τραγική κατάληξη του βεβαρημένου παρελθόντος μας είναι ένα «κόκκινο λιμανάκι».

 

Μετά τιμής

Γιάννης Χ. Σκουτέρης

επίτ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.