Στο ΜΑΤΙ του κυκλώνα... της Φένιας Μέριανου

Αυγ 12, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η προχειρότητα και η έλλειψη οργάνωσης, που διέπουν την καθημερινότητα

των Ελλήνων και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, ήταν κάτι που όλοι παραδέχονταν και με το οποίο όλοι είχαν συμβιβαστεί. “΄Ετσι συμβαίνει στη χώρα μας.” λέγαμε και το αποδεχόμασταν μοιρολατρικά.

Δυστυχώς, αυτήν την φορά τα χαρακτηριστικά αυτά αποτέλεσαν μία από τις αιτίες του εγκλήματος που συντελέστηκε στο Μάτι στις 23 Ιουλίου. Η φονική πυρκαγιά αποκάλυψε με τον πιο τραγικό τρόπο την ανικανότητα, αν όχι την ανυπαρξία του κράτους.

Υποτίθεται ότι έχουν αγοραστεί τεχνολογικά συστήματα που δείχνουν την πορεία της πυρκαγιάς και βοηθούν στην επόπτευση της πληγείσης περιοχής. Υποτίθεται ότι το Υπουργείο συνεργάζεται άμεσα και εγκαίρως με τους Δήμους. Υποτίθεται ότι η Αστυνομία συντονίζεται με την Πυροσβεστική. Υποτίθεται ότι υπάρχει σχέδιο πολιτικής προστασίας. Και, βέβαια, ο σχεδιασμός γίνεται με βάση την πραγματικότητα, δηλαδή, αν είχε γίνει, θα έπρεπε να είχε λάβει υπ’ όψιν τα αδιέξοδα των οικοπέδων και τις υπάρχουσες πολεοδομικές παραβάσεις και να μην στέλνουν τα αυτοκίνητα στο Μάτι.Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Και στο τέλος, στη Συνέντευξη Τύπου των υπευθύνων κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη. Αντιθέτως, όλοι ισχυρίστηκαν ότι τα έπραξαν όλα, όπως έπρεπε.

Λούφα, αναξιοκρατία, τσαπατσουλιά, ωχαδερφισμός, έλλειψη συντονισμού: αυτά ισχύουν στο ελληνικό κράτος. Το μόνο που λειτουργεί άψογα είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Κατά τ’ άλλα ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος.

Δε χωράει το μυαλό μου τη φρίκη που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι στο Μάτι στις 23 Ιουλίου. Η θλίψη και η αγανάκτηση με ενέπνευσαν να γράψω ένα ποίημα με ακροστιχίδα τη λέξη Μάτι:

Μαύροι καπνοί κι άνεμοι φλογεροί

Αλλάξαν όνομα στο Υπουργείο σας.

Τι προστασία πολιτική μας τσαμπουνάτε;

Ιδρύσατε το κράτος του θανάτου.

 

Φένια Μέριανου

Φιλόλογος

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.