Η δημόσια διοίκηση αρνείται να συνέλθει γράφει ο Ι. Σκουτέρης

Απρ 11, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης,

υπογραμμίζει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το Eurogroup, καθόσον στόχος είναι να επιτύχουμε καθαρή έξοδο χωρίς αστερίσκους.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπάρχει ένα μπλοκ δυνάμεων που δεν θέλει να βγούμε από την επιτροπεία και την προστασία των ξένων.

Από την άλλη πλευρά, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνει ότι η φράση «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια στερείται νομικού και πραγματικού νοήματος και ορθώς, δοθέντος ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, η χώρα θα είναι υπό επιτήρηση.

Επίσης ο κ. Διοικητής, παρατήρησε ότι με κατάλληλη προετοιμασία η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια, σε χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Όμως ήρθε η εποχή των κόκκινων δανείων που πωλούνται σήμερα αντί ευτελούς τιμήματος σε ξένα funds, καθώς χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, 3,7 δις ευρώ πωλήθηκε αντί 90 εκ. ευρώ, δηλαδή τα 100 ευρώ πωλούνται 4,5 ευρώ.

Το δε «κούρεμα» και οι πωλήσεις σε funds θ’ αποτελέσουν εργαλεία «για το ξεκαθάρισμα των καταναλωτικών δανείων που είναι κόκκινα σε ποσοστό 55%».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, όσον αφορά το ενδοκυβερνητικό μέτωπο δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στην σχέση των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν καθ’ ότι η προσπάθειά τους καθορίζεται από τον κεντρικό στόχο που αφορά την εξουσία της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Ενώ η κίνηση των «53+» επανήλθε στο μέτωπο με την Αστυνομία, σχετικά με τους πλειστηριασμούς εκ των οποίων 8 αφορούν διαμερίσματα και 26 θέσεις στάθμευσης.

Προς τούτο τα μέλη της κίνησης καταγγέλλουν τα ΜΑΤ για αδικαιολόγητη βία, εγκαλώντας συγχρόνως και την Κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζουν έλλειψη βούλησης να περιορισθούν τα φαινόμενα καταστολής ακόμη δε και με την απαγόρευση χρήσης χημικών.

Ωστόσο ο επί κεφαλής του Euroworking Group (EWG) Χανς Φαιλμπριφ, ομιλεί περί ελάφρυνσης του χρέους μετά τον Αύγουστο και υπό όρους ενός προληπτικού προγράμματος και ενισχυμένης εποπτείας που ξεπερνά μια κανονική επιτήρηση. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης με τα 88 προαπαιτούμενα, δηλώνοντας ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα.

Πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει την μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από το 2019. Όμως επεξήγησε ο επικεφαλής του EWG, ότι αν το ΔΝΤ ενεργοποιήσει την συμμετοχή του, θα παραμείνει ως εταίρος και μετά το πρόγραμμα για να παρακολουθεί την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τις οφειλές της.

Παράλληλα, σύμφωνα με εισήγηση που βασίσθηκε σε μελέτη συνεργατών του Ταμείου, προτείνεται δημιουργία ενός κεντρικού δημοσιονομικού μηχανισμού στην Ευρώπη που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη τα οποία θα πληρώνουν εισφορές ανερχόμενες σε 0,35% του ΑΕΠ. Έτσι ώστε να περιορισθούν ετησίως οι αρνητικές επιπτώσεις μιας νέας κρίσης κατά 50%.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ είναι κάτι σαν την αύξηση των ασφαλίστρων σε περίπτωση αυτοκινητικού ατυχήματος.

Δεν παραλείπεται πάντως να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες κτυπούν καμπανάκι για τις καθυστερήσεις στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο έργο της Εγνατίας οδού που αποτελούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τους θεσμούς (αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, πώληση των λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ κλπ.).

Εξ άλλου εκτοξεύουν και αιχμές για την έλλειψη ανεξαρτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στρεφόμενοι κατά της πρακτικής τοποθετήσεως ημετέρων σε δημόσια αξιώματα. Όπως η επιλογή των γενικών γραμματέων Υπουργείων στους οποίους προστέθηκαν και οι Διοικητικοί Γραμματείς με τους αναπληρωτές τους, συνολικά περί τους 90 αύξηση κατά 49% σε σχέση με το 2014 στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού του κράτους και της αποκομματοποίησής του.

Η οποία επιλογή πραγματοποιείται με φωτογραφικές διατάξεις έτσι ώστε οι ίδιοι υπηρετούντες να συνεχίσουν το έργο τους επί μία ακόμη πενταετία, δηλαδή να ναρκοθετηθεί δεσμευθεί η επόμενη κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει σοβαρά τους θεσμούς οι οποίοι μιλούν για «ιδεολογικά θέματα» στην κυβέρνηση που εμποδίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ συγχρόνως τονίζουν ότι δεν μπορούν να

«νομοθετήσουν την κοινή λογική». Όμως θα πρέπει να αποφεύγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση οι κατηγορηματικές δηλώσεις περί καταργήσεως των σχετικών διατάξεων ανεπιφύλακτα, δοθέντος ότι στο παρελθόν η θέση της ήταν όχι απόλυτος καθώς μιλούσε για απόλυση ανικάνων και τιμωρημένων δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι αλήθεια αναμφισβήτητη, ότι η ενδημική κακοποίηση συνεχίζει να μαστίζει το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επαναλαμβάνονται τα ίδια εγκληματικά λάθη του παρελθόντος. Αλλά και σε εκείνο της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, που βλέπουμε ότι επιστρέφουν με μεγάλες δρασκελιές στην εποχή του μπάρμπα στη Κορώνη (περίπτωση στα ΕΛΠΕ, προϊστάμενο Γραφείου Προϋπολογισμού διοικητού στον ΕΦΚΑ κλπ.) καθώς και χιλιάδες μετακλητούς τους οποίους από βήματος της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως έγκλημα καθοσιώσεως.

Και αυτά όταν προ ημερών ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφραζε την ελπίδα να μην επιστρέψουν οι παλιές συνήθειες που οδήγησαν την Ελλάδα σε δύσκολες καταστάσεις για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται σκληρή προσαρμογή.

Καθρέφτης της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας στον στενότερο και ευρύτερο τομέα του Δημοσίου, αποτελεί η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2017, σύμφωνα με την οποία αυξήθηκαν οι αναφορές πολιτών, κατά 10% και έφθασαν στις 75.000 το 2016, πέπλο προστασίας των οποίων παρέχει η πρόσφατη τροπολογία με την οποία καταργείται η δικλείδα ασφαλείας που έθετε το διάταγμα Παυλόπουλου, περί καταργήσεως του ανωτάτου ορίου των 24 μηνών, ως συνολική διάρκεια

απασχόλησης των συμβασιούχων. Δυστυχώς η Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα, αρνείται να συνέλθει.

 

Μετά τιμής

Ι. Σκουτέρης

επ. δικηγόρος

Τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.