«Επίλυση» της κρίσης και οπαδούς ολούθε γράφει ο Ι. Σκουτέρης

Ιαν 09, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την εξουσία,

διατυμπάνιζε, ότι θα πατάξει το λαθρεμπόριο, εφαρμόζοντας τα μέτρα που είχαν ψηφισθεί από το 2012.

Τα δε δημόσια έσοδα που θα εισέπραττε ανήρχοντο στα 1,5 δις ευρώ. Όμως το πολυδιαφημισμένο σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων είναι σχεδόν ανεφάρμοστο. Το αυτό συμβαίνει και στα εφοδιαστικά σκάφη, το μητρώο δεξαμενών παραμένει στα χαρτιά ακόμη, χωρίς να γνωρίζει το κράτος ούτε πόσες δεξαμενές είναι νόμιμες.

Το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» που προκάλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων ετών στο Σαρωνικό, ανέδειξε τις τρύπες στον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των τελωνειακών υπαλλήλων, να εισέπραξε 10 εκ. ευρώ δηλαδή ούτε το 1% των εσόδων που υποσχόταν να φέρει από την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Και τούτο οφείλεται κυρίως στο ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι γυμνός από πλευράς προσωπικού και τεχνικών μέσων άνευ των οποίων είναι αδύνατη η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ίδρυση Ελεγκτικού Σώματος από 135 όργανα προκειμένου να ελεγχθούν οι ΔΟΥ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, υπό την εποπτεία του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Μήπως, οι αρμόδιοι δεν ενημερώνονται από την ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ότι από τις 4 επιχειρήσεις που αμφισβητούν τους

ελέγχους, μία δικαιώνεται από την Δ/νση Επιλύσεως διαφορών, αμφισβητώντας δε, τις πράξεις της φορολογικής διοίκησης ενώπιον των φορολογικών δικαστηρίων κερδίζουν τις ενστάσεις οι περισσότεροι.

Αλλά και η ίδια ως άνω Αρχή γίνεται στόχος ακόμη και των κυβερνητικών βουλευτών (Συρμαλένιος, Τριανταφυλλίδης κλπ.) διαμαρτυρόμενοι έντονα γιατί το 78% των ανείσπρακτων 100 δις ευρώ ανήκει στους εύπορους και προύχοντες.

Θεωρούν δε απαράδεκτον οι εισπράξεις του 2016 να υπολείπονται κατά 50% του 2015 καθώς επίσης ότι η ΑΔΑΕΕ είναι ανεξάρτητος και όχι ανέλεγκτος, ενώ η εμφάνισή της μια δύο φορές το χρόνο είναι ανεπαρκέστατη.

Δεν παραδειγματίζονται από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος σε συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης παραεμπορίου Δημοτικής Αστυνομίας που πραγματοποίησε 600 ελέγχους επί ένα δίμηνο για να βεβαιώσει και όχι να εισπράξει 16.350 ευρώ ως πρόστιμο το οποίο όπως είναι γνωστό, όχι μόνον δεν εισπράττεται, αλλά διαγράφεται μετά των λοιπών προσαυξήσεων λόγω ρυθμίσεων ή προεκλογικών περιόδων.

Κατά τα λοιπά, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοινώνει ότι όσοι εργοδότες έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μέρος από την περιουσία τους, ενώ αυτό ισχύει και για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες για τα χρέη από τις υπηρεσίες.

Εξαγγελία που έμεινε στον αέρα, ίσως για να χρησιμοποιηθεί στο ρεσιτάλ της παροχολογίας της ΔΕΘ.

Βεβαίως, το πρόβλημα της μη πληρωμής των εργαζομένων είναι τεράστιο, δεν λύνεται με πυροτεχνήματα, αλλά από αποσαφήνιση των νόμων που ψηφίζει η ίδια η κυβέρνηση, όπως π.χ. το άρθρο 56 του νόμου

4487/2017 που προβλέπει ότι θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ανεξαρτήτως της αιτίας καθυστέρησης. Εύλογα ερωτάται ο κοινός νους πόσος χρόνος είναι η αξιόλογη καθυστέρηση ποίος θα την κρίνει κλπ. Προφανώς η σχετική διάταξη ήταν ακόμη πυροτέχνημα επειδή είχε προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου περί δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ που δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται, εξαγγελία προεκλογική του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει εφέτος 2,65 δις ευρώ για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, υπάρχει μεγάλη υστέρηση την οποία το οικονομικό επιτελείο την αποδίδει σε προσωρινές αιτίες.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτέλεση του προϋπολογισμού προϋποθέτει το πρωτογενές πλεόνασμα, εφόσον όμως καταγραφούν απώλειες θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα το 2018.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσενμπλουμ κατά την επίσκεψή του στον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι έχει γίνει πολλή δουλειά πλην όμως υποστήριξε, ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, θα υπάρξει εποπτεία της Ελλάδας μέσω του μηχανισμού εγκαίρου προειδοποιήσεως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι. Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνει το pacta suq servada του τέως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόϊμπλε, αλλά και τις δηλώσεις του επίσης τ. Υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ο οποίος επισημαίνει το θέμα των μεταρρυθμίσεων, με παράλληλη όμως ελάφρυνση του χρέους.

Κατά τα λοιπά και ενώ η έκθεση της Νομισματικής πολιτικής για το 2017, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας τουλάχιστον μέχρις ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων της και πλειστηριάζοντας σπίτια πρώτης κατοικίας όπως της τέταρτης εγγυήτριας σε δάνειο, διαζευγμένης με δύο ανήλικα παιδιά, κυβερνητικά στελέχη ομιλούν για πεντακάθαρη έξοδο από τα μνημόνια.

Ότι δήθεν «επέλυσαν» την κρίση, σε ερώτηση δε δημοσιογράφου για τους μισθούς των 200 ευρώ, ή των 360 ευρώ κατά μήνα, απαντούν άλλα αντί άλλων, πώς κέρδισαν 500 στρέμματα παραλίας με ένα διάταγμα…!!!

Συναντούν εμπόρους και βιομήχανους που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους για το «σωσμό» των επαγγελματιών, βλέποντας «ολούθε» οπαδούς.

Γιατί σήμερα, όπως διατείνονται οι πολίτες, τρώνε ένα πιάτο φαγητό και δεν τρώνε στα σκουπίδια, πράγμα που γινόταν στο παρελθόν, με τον κ. Πρωθυπουργό να βλέπει διαρκώς χαμόγελα στην κοινωνία, αφού βαρέθηκε να ξεσκίζει και ξεψηφίζει μνημόνια,

 

Μετά τιμής

Ι. Σκουτέρης

επ. δικηγόρος

Τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.