Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ - ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Οκτ 05, 2017
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του συνδημότη μας

και καταξιωμένου αρχιτέκτωνα-μηχανικού, Γιώργου Κονταξή με θέμα την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων

Κατ’ αρχή θα πρέπει να απαντήσω στα κυριότερα ερωτήματα που θέτει κάθε ιδιοκτήτης κτιρίου ως ιδιώτης ή ως πολίτης-δημότης-συνιδιοκτήτης της δημόσιας ή δημοτικής περιουσίας.

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων; Είναι η συλλογή και η ηλεκτρονική υποβολή στο ειδικό μητρώο του Παρατηρητήριου Δομημένου Περιβάλλοντος, στοιχείων που αφορούν κάθε κτίριο, με ευθύνη του ιδιοκτήτη του συνολικού κτιρίου, ή τμήματος κτιρίου που αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Η εφαρμογή του προβλεπότανε στο Ν. 3843/2010. Πρόσφατα κατατέθηκε στην Βουλή για να ψηφιστεί το αναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου περιβάλλοντος για την σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.

Ποιος συντάσσει και υποβάλει τα στοιχεία της ταυτότητας; Ο επιβλέπων μηχανικός κάθε κτιρίου υπό κατασκευή και ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός που ανέλαβε την σύνταξη της ταυτότητας για τα υπόλοιπα κτίρια, έχουν την ευθύνη να εκδώσουν το έντυπο ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και να παραλάβουν το πιστοποιητικό πληρότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Για τους μηχανικούς που διαπιστώνεται ότι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία προβλέπονται αυστηρές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις καθώς και χρηματικά πρόστιμα.

Ποιες είναι οι προθεσμίες για την υποβολή των στοιχείων ταυτότητας; Για τα κτίρια που ανήκουν ή στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, για τα κτίρια συνάθροισης κοινού, πρατήρια υγρών καυσίμων, αθλητικά και πολιτιστικά, για τα μεγάλα τουριστικά καταλύματα, για την εκπαίδευση, Υγεία και παρεμφερή η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται σε πέντε έτη από την ημερομηνία ισχύος των παραπάνω διατάξεων. Για τα υπόλοιπα κτίρια όπως είναι η κατοικία και τα καταστήματα μικρές τουριστικές μονάδες κλπ. απαιτείται η σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταβίβαση του κτιρίου. Αυτή προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας αμέσως μετά την ημερομηνία ισχύος του νέου Νόμου.

Τι περιλαμβάνει η ταυτότητα των κτιρίων; Περιλαμβάνει: 1. Το έντυπο της οικοδομικής άδειας, το τοπογραφικό διάγραμμα και τις τυχόν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων με όλα τα σχέδια και τις μελέτες που τα συνοδεύουν και το πιστοποιητικό ελέγχου της κατασκευής όπου προβλέπεται να υπάρχει, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία. 2. Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού. 3. Δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων. 4. Πίνακα χιλιοστών συνιδιοκτησίας και επιμερισμό κοινοχρήστων δαπανών του κτιρίου εφ’ όσον υπάρχουν. 5. Τέλος το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας του κτιρίου, το οποίο εκδίδεται από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό.

Τι συνιστά το παλιό; Έχει παρατηρηθεί ότι η παραγωγή των κτιρίων στο παρελθόν ακολούθησε μια στρεβλή και εν πολλοίς παράνομη διαδικασία. Διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι το εμβαδόν, ο όγκος το ύψος και η θέση των κτιρίων στο οικόπεδο δεν συνέπιπτε πάντοτε με εκείνα που αναφέρονταν στην Οικοδομική Άδεια. Άλλα κτίρια που ανεγέρθηκαν νόμιμα υπέστησαν στη διάρκεια των χρόνων προσθήκες κατ’ επέκταση ή καθ’ ύψος χωρίς να δηλωθούν πουθενά. Τέλος σε κάποια άλλα έγιναν τροποποιήσεις των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, των αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών χωρίς την παρέμβαση μηχανικού με κίνδυνο και της στατικής τους επάρκειας. Γι’ αυτό έγινε απαραίτητη η τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται με αλλεπάλληλους νόμους μέχρι και σήμερα.

Τι συνιστά το νέο; Με την ταυτότητα των κτιρίων ελέγχονται τα κτίρια και αποτυπώνονται όπως είναι σήμερα από μηχανικούς, συμπληρώνονται οι μελέτες εφόσον χρειάζεται και κατά το δυνατό, αν δεν έχουν αποκρυβεί τα ελαττώματα μειώνεται το επικίνδυνο των κατασκευών. Εννοείται ότι από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε εργασία στα κτίρια, ακόμα και μικρής επισκευής, θα γίνεται μετά από Άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης, γιατί ειδάλλως θα προκύπτει διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και ταυτότητας, η οποία μόνο με άδεια μπορεί να τροποποιηθεί. Θα διορθωθούν τα εμβαδά των κτιρίων στις διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων (κέντρο διαλειτουργικότητας), θα μεταφερθούν σε Ε9, ΕΝΦΙΑ, Τέλη Δήμου κλπ. Τα συμβόλαια μεταβίβασης των κτιρίων θα είναι πιο συγκεκριμένα και έγκυρα από ότι μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση θεομηνίας, σεισμού κλπ. θα είναι άμεσα προσβάσιμα στις υπηρεσίες τα σχέδια και κάθε πληροφορία για τα κτίρια. Τέλος θα προκύψουν για τις Δημοτικές και Κρατικές Υπηρεσίες έγκυρα στατιστικά στοιχεία χρήσιμα για την εφαρμογή της πολιτικής τους.

Και το κόστος για τη σύσταση της ταυτότητας κτιρίου; Αυτό όπως πάντα καλούνται να το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες-πολίτες-δημότες. Στην περίπτωση μάλιστα που για παράδειγμα, λείπουν κάποια στοιχεία που θα πρέπει να εκδοθούν, όπως Τοπογραφικό Διάγραμμα ή Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ή δελτίο

δομικής τρωτότητας (για τα παλαιότερα) κλπ. ενώ συγχρόνως υπάρχουν και αυθαίρετοι χώροι που επιφέρουν πρόστιμα, τότε το κόστος πολλές φορές γίνεται υπέρογκο. Είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για να εφαρμοστεί κάτι που θα επιβαρύνει με πολλά ή πάρα πολλά χρήματα τους δοκιμαζόμενους πολίτες; Απαντώ απερίφραστα: Όχι τώρα. Αν σε κάθε μεταβίβαση παρεμβάλλεται το Δημόσιο και δια της έκδοσης ταυτότητας απαιτεί μεγάλα ποσά από τον πωλητή τότε στοχευμένα πλέον πλήττει τον κατά κανόνα αδύναμο.

Γιατί λοιπόν δεν αρχίζει η εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίων από τα κτίρια Δημόσιου ή Δημοτικού συμφέροντος; Όχι μέσα σε πέντε χρόνια αλλά άμεσα κάθε χρόνο για το 1/5 των κτιρίων που διαθέτουν. Τότε αφού δουν τις δυσκολίες ας αρχίσει η εφαρμογή στους ιδιώτες, σε χρόνο που συναρτάται με την λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή το μέτρο της έναρξης εφαρμογής της ταυτότητας κτιρίων να συναρτάται από το εάν η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει την ύφεση και τη στασιμότητα και έχει σημειώσει συγκεκριμένο δείκτη ανάπτυξης, χειροπιαστό στην τσέπη του πολίτη.

Βέβαια δεν υπάρχει πλέον κανείς που να θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω αποφασίζονται να εφαρμοστούν τώρα από πολιτική ανικανότητα, ή δήθεν για τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση που επιβάλει σκόπιμα, το βλέπουμε να συνεχιστεί η ύφεση, να μην ανέβουν οι τιμές των ακινήτων και να δημιουργηθεί ασφυξία στην εκποίηση των ακινήτων των τραπεζών.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω οι έλληνες μηχανικοί θα πρέπει να αντιδράσουν πρώτοι και να ενημερώσουν τους πολίτες για το νέο χαράτσι που έρχεται σε βάρος της ιδιοκτησίας, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης. Για να μη κατηγορηθούν ότι συνέπραξαν στη νέα φορολόγηση των πολιτών έναντι της νέας «φάμπρικας», δηλαδή της παραγωγής ταυτοτήτων στα κτίρια, για να αυξήσουν τα έσοδα των δυστυχώς υποαπασχολούμενων γραφείων τους.

 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΚΟΝΤΑΞΗΣ

Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός

Επί 20ετία Δημοτικός

Σύμβουλος Παπάγου

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.