ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΙΩΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Κατηγορία Κουλτούρα
30 Νοεμβρίου 2015
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πριν 73 χρόνια-Τη νύχτα της 25/26ης Νοεμβρίου του 1942

ανατινάχτηκε η γέφυρα του

Γοργοποτάμου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2015 την περασμένη Κυριακή στο Γοργοπόταμο Λαμίας ο επίσημος εορτασμός της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης, 73 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου [ 25-11-1942 ]

Η εκδήλωση του εορτασμού που διοργανώθηκε από τον δήμο Λαμίας έγινε στον διαμορφωμένο πλησίον της γέφυρας χώρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου, του υπουργού επικρατείας κ. Νίκου Παπά, ανωτάτων Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπων της Βουλής και κομμάτων , καθώς και εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας.

Στις ομιλίες όλων τονίστηκε η σημασία του γεγονότος για την εποχή εκείνη με τις επιπτώσεις του καθώς και η μοναδικότητα της κοινής επιχείρησης Ελλήνων ανταρτών με Άγγλους σαμποτέρ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και Ναπολέοντα Ζέρβα .

Ανάγνωση ψηφίσματος από τον πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας για την

Ημέρα Εορτασμού της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης

 

gorgopotamos 052

Στην λαμπρή αυτή εκδήλωση έγινε για μια ακόμη φορά μία εξαιρετική τιμή άξια μνείας για το χωριό μας τις Πηγές Άρτας .

Η άκρως τιμητική διάκριση για εμάς, έγινε από τον δήμο Λαμίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Ε.Α –ΕΔΕΣ - ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑ του οποίου ο εκπρόσωπος Γερογιάννης Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, απεύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κ. Καπερώνης Χρήστος παρέστηστην τελετή και εκ μέρους του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ ΝΑΠ.ΖΕΡΒΑΣ ανέγνωσε ΨΗΦΙΣΜΑ για τον εορτασμό της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης. Εκπροσώπησε επίσης τον -εκ των τελευταίων- εν ζωή μαχητή του Γοργοποτάμου συγχωριανό μας στρατηγό Στέργιο Βούλγαρη αλλά και τους απογόνους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης [ ως γιός του αείμνηστου προέδρου της Κοινότητας Πηγών και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Καπερώνη Βασίλειου]

Στην τελετή αυτή έγινε και η καθιερωμένη εκφώνηση όλων των ονομάτων που συμμετείχαν στην επιχείρηση ανατίναξης, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στο άκουσμα των.

Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα, ακουστήκαν και τα ονόματα των αειμνήστων συγχωριανών μας: Σπυρίδωνα Ζαφείρη [Παπασπύρου]- Γεωργίου Σπ. Βούλγαρη- Κων/νου Δημ. Φώτου- Αντώνη Λεων. Αντωνάκη- Νικόλαου Δημ.Γεωργούλα- Δημητρίου Ανδρ.Ζήση- Δημητρίου Β. Καρακώστα -Δημητρίου Χαρ.Τσατσαρώνη-Νικολάου Ιωαν. Φώτου και του μοναδικού εξ΄αυτών σήμερα εν ζωή, του στρατηγού Στέργιου Σπ. Βούλγαρη, καθώς και άλλων Ραδοβιζινών και Αρτινών συμπατριωτών μας.

Πρίν την ανάγνωση του Ενωτικού ψηφίσματος οΠρόεδρος της Αδελφότητας, έκανε ειδική μνεία για τον Ιερέα Παπασπύρο Ζαφείρη και για την συμμετοχή του στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η αφορμή δόθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη, λύνοντας έτσι και την απορία των παρευρισκομένων,΄΄τι ζητούσε ένας ιερέας σε μια πολεμική επιχείρηση΄΄. Επισήμανση που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκομένους .

Για όσους δεν το γνωρίζουν, να θυμίσουμε ότι στην επιχείρηση ανατίναξης συμμετείχε ομάδα δέκα[10] συγχωριανών μας ανταρτών του Ζέρβα υπο τον ιερέα του χωριού μας Παπα-Σπύρο Ζαφείρη εκ Μεγαλόχαρης Άρτας στην καταγωγή και τον Γεώργιο Βούλγαρη, Ενωμοτάρχη τότε της Χωροφυλακής.

Ξεκίνησαν από το χωριό μας σχεδόν ξυπόλυτοι, νηστικοί, και ρακένδυτοι, οπλισμένοι όμως με απαράμιλλο θάρρος και ψυχή, μέσα στο χειμώνα, για να διανύσουν με τα πόδια απόσταση μετά επιστροφής σχεδόν 400 χιλιόμετρα σε χιονισμένα βουνά. Πίστευαν μέσα τους ότι έτσι έπρατταν το καθήκον τους έναντι της σκλαβωμένης Πατρίδας. Ήταν αποφασισμένοι ακόμη και να πεθάνουν γι’ αυτήν. Ενώθηκαν με τους αντάρτες των γύρω χωριών μας όπως των Μηλιανών, Μεγαλόχαρης, Μεσοπύργου, Κατσανιάς, Ελάτης, Αστροχωρίου αλλά και άλλων χωριών του Ραδοβιζίου. Αντάμωσαν κατόπιν τις άλλες δυνάμεις ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, σύνολο 180 ανδρών και κίνησαν για την επιχείρηση. Με κοπιώδη πορεία έφτασαν στο Γοργοπόταμο έξω από τη Λαμία. Σαν φαντάσματα μέσα στη νύχτα, πολεμώντας ηρωικά και χωρίς καμία απώλεια, εξουδετέρωσαν την ισχυρή φρουρά των 160 Ιταλών και Γερμανών οι οποίοι ήταν βαριά οπλισμένοι και διέθεταν οχυρά πολυβολεία. Έδωσαν έτσι ευκαιρία στην ομάδα των Άγγλων σαμποτέρ να ανατινάξουν την σιδηροδρομική γέφυρα, αποκόπτοντας τη γραμμή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Χίτλερ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Φεύγοντας είχαν το χρόνο να αφήσουν τα διαπιστευτήριά τους δια χειρός του υπασπιστή του Ναπ. Ζέρβα Μιχάλη Μυριδάκη ο οποίος έγραψε πρόχειρα σε ένα χαρτί που άφησε στο εικονοστάσι της γέφυρας το αρχαίο ομηρικό ρητό:

«Εις οιωνός άριστος αμύνασθαι περί πάτρις !»Υπογραφή Ναπ. Ζέρβας

Για την ιστορική μνήμη και ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους συμμετέχοντες Πηγιώτες στο μεγάλο αυτό εγχείρημα, τοποθετήθηκε από την Κοινότητα Πηγών το 1992 επί προεδρίας Βασ. Καπερώνη στην κεντρική πλατεία των Πηγών εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους.

Στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού μας, πάνω από την πλατεία, με άδεια της Μητρόπολης Άρτας τοποθετήθηκε το 2013 ο ανδριάντας του Παπασπύρου Ζαφείρη, Οπλαρχηγού του Ζέρβα, ιερέα του χωριού μας στα χρόνια της κατοχής και επικεφαλής της ομάδας των Πηγιωτών ανταρτών που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Ας αποτελούν για εμάς τους νεότερους φωτεινό παράδειγμα

Link βιντεο: https://youtu.be/0vVlc7x8bvQ Ψηφίσμα-Γοργοπόταμος 22-11-2015

 

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.