Θεατρική παράσταση MASTER & MAN, Θέατρο Πόρτα

Κατηγορία Κουλτούρα
31 Ιανουαρίου 2015
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
συζήτηση με τους συντελεστέςΘέατρο Πόρτα 

Master and Man 
Βασισμένo στη νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Αφέντης και δούλος»
Αμάλια Μπένετ

Την προσεχή Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στις 21:15 στο Θέατρο Πόρτα, μετά την παράσταση χοροθεάτρου MASTER AND MAN της Αμάλια Μπένετ, βασισμένης στο διήγημα του Λέοντα Τολστόι, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη χορογράφο, Αμάλια Μπένετ και τον συνθέτη, Άγγελο Τριανταφύλλου, ειδικά για σπουδαστές σχολών θεάτρου, χορού, μουσικής, εικαστικών και τους καθηγητές τους. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημιουργός, ερευνητής και καθηγητής, Χρήστος Πολυμενάκος.
Η είσοδος για τους φοιτητές και κατόχους ατέλειας είναι στο συμβολικό κόστος των 3 ευρώ.

Για τους μή κατόχους ατέλειας διδάσκοντες προσφέρεται η είσοδος με την έκπτωση του ομαδικού εισιτηρίου, 8 ευρώ, ανεξάρτητα από τον τελικό αριθμό ενδιαφερομένων. 

Βίντεο με σκηνές και μουσική από την παράσταση. 
https://www.youtube.com/watch?v=sTjLDZNyKYk

Το Θέατρο Πόρτα εντάσσει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του ένα δίπτυχο πρόγραμμα χορο-θεατρικών παραστάσεων κάτω από τον κοινό τίτλο-υπότιτλο: Aφή: από το Αφη-γηματικό στο Αφη-ρημένο, Από τη δυναμική του λόγου στην ένταση των σωμάτων. Πρόκειται για δύο παραστάσεις σύγχρονου χοροθεάτρου με αφορμή την κλασσική λογοτεχνία. H πρώτη παράσταση βασίζεται στο Master and Man του Λέοντος Τολστόι σε χορογραφία της Αμάλιας Μπένετ, μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, με τους Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Θεοδώρα Μπάκα, Φοίβο Ριμένα, Νίκη Χαζιράκη και τη συμμετοχή των φοιτητών του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. από 12 Ιανουαρίου 2015 κάθε Δευτέρα για 6 μόνο παραστάσεις (έως 16 Φεβρουαρίου).

Ένα ταξίδι με σκοπό το υλικό κέρδος. Όλα στη θέση που ξέρουμε. Όλοι εκεί που ορίζει η ιεραρχία. Ξεκινούν οι κύκλοι. Ο ορίζοντας χάνεται. Ουρανός και Γη είναι ένα. Η Ζωή και ο Θάνατος είναι πια το ένα μέσα στο άλλο. Δεν υπάρχουν ήρωες και η ιεραρχία ισοπεδώνεται. Λογική, Παραλογισμός, Ένστικτο είναι όλα ισότιμα απέναντι στη φύση. Υπάρχει κάτι που μπορεί να διασχίσει αυτό το όριο; Μέσα στη θύελλα, σώματα, σπαράγματα από λόγια και τραγούδια. Το τέλος γίνεται μια νέα αρχή και το ταξίδι έχει απρόσμενα πνευματικό τέλος.

Ένα έργο για τρεις perfomer, τρεις τραγουδιστές και τη συμμετοχή των φοιτητών του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. 

Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Πρωτότυπη σύνθεση και μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη
Τραγουδούν: Θεοδώρα Μπάκα, Φοίβος Ριμένας, Νίκη Χαζιράκη
Συμμετέχουν φοιτητές του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. 

Για το έργο
Το έργο «Αφέντης και Δούλος» είναι μια παραβολή επιμελώς γραμμένη, η οποία παραμένει ζωηρή παρά τους βαρείς συμβολισμούς, και οι χαρακτήρες της είναι πολλά περισσότερα από το να αντιπροσωπεύουν απλώς την αρετή και την απληστία. Οι ήρωες είναι παγιδευμένοι σε μια εχθρική λίμπο μεταξύ αυτού και του άλλου κόσμου, και είναι μόλις 200 μέτρα μακριά από τον δρόμο, στη μέση μια χιονοθύελλας. Το να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω και να τα κάνεις ένα αριστούργημα, αποτελεί μια σύνθετη πεζογραφία που φέρει την προφανή απλότητα των γυμνών δέντρων σε ένα χιονισμένο τοπίο. 
Chris Power, The Guardian

Για την παράσταση
Η Amalia Bennett επέλεξε να βασίσει την παράσταση Master and Man στο έργο του Τολστόι «Αφέντης και Δούλος». Διατηρεί τον χαρακτήρα της παραβολής του πρωτότυπου, ακριβώς επειδή επιτρέπει στον καθένα να διαβάσει την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Το ταξίδι που οδηγεί τα πρόσωπα του έργου στη συνάντηση με το θάνατο, την ενδιαφέρει, καθώς πρόκειται για κάτι που τους ενώνει και τους ξεπερνά. Αυτή η συνάντηση με τον θάνατο είναι εκείνη που αλλάζει τις διαστάσεις και κάνει το μεταφυσικό στοιχείο να έχει πρακτική εφαρμογή στο ταξίδι τους. Το πέρασμα από τον λόγο του Τολστόι γίνεται μέσα από το αφαιρετικό φίλτρο της κίνησης. Η Amalia διαλέγει για αυτό το έργο συνεργάτες που λειτουργούν με βάση το συναισθηματικό αισθητήριο, πέρα από την επαγγελματική τους κατάρτιση στα πεδία του θεάτρου, του χορού, της μουσικής. Η χορογράφος ξεκινά τις πρόβες ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να ταιριάξει στους άξονες της παραβολής και του ταξιδιού. Η ομαδική έρευνα καθορίζει τη βάση της χορογραφικής δράσης. 


Αμάλια Μπένετ
H Αμάλια Μπένετ είναι χορογράφος, απόφοιτος του The Laban Centre for Movement and Dance (Λονδίνο, 1993). Ζει στην Ελλάδα, όπου και εργάζεται κυρίως. Μέχρι το 2007 συνεργάστηκε ως χορεύτρια και ως βοηθός χορογράφου στο Χοροθέατρο Οκτάνα και το Χοροθέατρο του Κρατικού Θέατρου Βόρειας Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θεάτρο, το Κ.Θ.Β.Ε, το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το The Stratford Shakespeare Festival of Canada, το Globe του Λονδίνου, το Εθνικού Θεάτρου Βελιγραδίου, το Dusseldorf Shauspielhaus στη Γερμανία και το Ricks Theatre στη Σουηδία μεταξύ άλλων. Διδάσκει κίνηση για ηθοποιούς από το 1997 στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κ.Θ.Β.Ε και τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Άγγελος Τριανταφύλλου 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και σπούδασε μουσική, θέατρο και παρολίγον Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως συνθέτης και ως ηθοποιός στο θέατρο, και διατηρεί την ομάδα μουσικού θεάτρου Guillotinas. Το προηγούμενο καλοκαίρι παρουσίασε στη μικρή Επίδαυρο τον κύκλο τραγουδιών "Επικίνδυνη Ηλικία”.


ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ
Μεσογείων 59, 
115 26 Αθήνα
τηλ. 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 12 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2015

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα 21.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 
Γενική είσοδος 10 ευρώ

FOLLOW US
https://www.facebook.com/PortaTheatreAthens
https://twitter.com/PortaTheatre
http://instagram.com/portatheatre
https://www.youtube.com/user/PortaTheatreAthens

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
www.viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload

Επιμέλεια επικοινωνιακού υλικού: Χρήστος Πολυμενάκος

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Ελευθεράκος Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.