72 χρόνια από την ανατίναξη του Γοργοποτάμου -εκδήλωση τιμής

Κατηγορία Κουλτούρα
28 Νοεμβρίου 2014
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση

έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2014 στον Γοργοπόταμο της Λαμίας ο επίσημος εορτασμός της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης, 72 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου [ 25-11-1942 ]

Η εκδήλωση του εορτασμού που διοργανώθηκε από τον δήμο Λαμίας έγινε στον διαμορφωμένο πλησίον της γέφυρας χώρο, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων κομμάτων , καθώς και των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας

Στις ομιλίες όλων τονίστηκε η σημασία του γεγονότος για την εποχή εκείνη και οι επιπτώσεις του καθώς και η μοναδικότητα της κοινής επιχείρησης Ελλήνων ανταρτών με Άγγλους σαμποτερ υπο τον Άρη Βελουχιώτη και Ναπολέοντα Ζέρβα, πριν ξεσπάσει ο αδελφοκτόνος εμφύλιος .

Στην κατάθεση στεφάνων που ακολούθησε έγινε για μια ακόμη φορά μία εξαιρετική τιμή άξια μνείας για το χωριό μας τις Πηγές Άρτας .

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κ. Καπερώνης Χρήστος κατέθεσε στεφάνι εκπροσωπώντας τον -εκ των τελευταίων- εν ζωή μαχητή του Γοργοποτάμου και συγχωριανό μας στρατηγό Στέργιο Βούλγαρη αλλά και τους απογόνους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης[γιός του αείμνηστου προέδρου της Κοινότητας Πηγών και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Καπερώνη Βασίλειου]

 

Η άκρως τιμητική διάκριση για εμάς, έγινε από τον δήμο Λαμίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Ε.Α –ΕΔΕΣ - ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑ του οποίου ο εκπρόσωπος Γερογιάννης Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας σε μια άκρως ενωτική ομιλία, τονίζοντας την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη εκφώνηση των ονομάτων όλων όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση ανατίναξης, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στο άκουσμα των. Ανάμεσα στα άλλα ακουστήκαν και τα ονόματα των αειμνήστων συγχωριανών μας Σπυρίδων Ζαφείρη[παπα –Σπύρου]- Γεωργίου Σπ. Βούλγαρη- Κων/νου Δημ. Φώτου- Αντώνη Λεων. Αντωνάκη- Νικόλαου Δημ.Γεωργούλα- Δημητρίου Ανδρ.Ζήση- Δημητρίου Β. Καρακώστα -Δημητρίου Χαρ.Τσατσαρώνη-Νικολάου Ιωαν. Φώτου και του μοναδικού εξ΄αυτών σήμερα εν ζωή, του στρατηγού Στέργιου Σπ. Βούλγαρη, καθώς και άλλων Ραδοβιζινών και Αρτινών συμπατριωτών μας,

Για όσους δεν το γνωρίζουν, να θυμίσουμε ότι στην επιχείρηση ανατίναξης συμμετείχε ομάδα δέκα[10] συγχωριανών μας ανταρτών του Ζέρβα υπο τον ιερέα του χωριού μας Παπα-Σπύρο Ζαφείρη εκ Μεγαλόχαρης Άρτας στην καταγωγή και τον Γεώργιο Βούλγαρη, Ενωμοτάρχη τότε της Χωροφυλακής.

 

Ξεκίνησαν από το χωριό μας σχεδόν ξυπόλυτοι, νηστικοί, και ρακένδυτοι, οπλισμένοι όμως με απαράμιλλο θάρος και ψυχή, μέσα στο χειμώνα, για να διανύσουν με τα πόδια απόσταση μετά επιστροφής σχεδόν 400 χιλιόμετρα σε χιονισμένα βουνά. Πίστευαν μέσα τους ότι έτσι έπρατταν το καθήκον τους έναντι της σκλαβωμένης Πατρίδας. Ακόμη και να πεθάνουν γι’ αυτήν. Ενώθηκαν με τους αντάρτες των γύρω χωριών μας όπως των Μηλιανών, Μεγαλόχαρης, Μεσοπύργου, Κατσανιάς, Ελάτης, Αστροχωρίου και άλλων χωριών του Ραδοβιζίου, [είκοσι 20 τον αριθμό] και τις άλλες δυνάμεις ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ [ σύνολο 160 τον αριθμό]. Με κοπιώδη πορεία έφτασαν στο Γοργοπόταμο έξω από τη Λαμία. Σαν φαντάσματα μέσα στη νύχτα, πολεμώντας ηρωικά, εξουδετέρωσαν την ισχυρή φρουρά των 160 Ιταλών οι οποίοι ήταν βαριά οπλισμένοι και διέθεταν οχυρά πολυβολεία χωρίς καμία απώλεια. Έδωσαν έτσι ευκαιρία στην ομάδα των Άγγλων σαμποτέρ να ανατινάξουν την σιδηροδρομική γέφυρα, αποκόπτοντας τη γραμμή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Χίτλερ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Φεύγοντας είχαν το χρόνο να αφήσουν τα διαπιστευτήριά τους δια χειρός του υπασπιστή του Ναπ. Ζέρβα Μιχάλη Μυριδάκη γράφοντας σε ένα χαρτί που άφησε στο εικονοστάσι το αρχαίο ομηρικό ρητό

<<εις οιωνός άριστος αμύνασθαι περί πάτρις !>> υπογραφή Ναπ. Ζέρβας

Για την ιστορική μνήμη και ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους συμμετάσχοντες σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα , από την Κοινότητα Πηγών το 1992,επί προεδρίας Βασ. Καπερώνη, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Πηγών-δίπλα στο μνημείο των πεσόντων Σουλιωτών του Σέλτσου-εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους όπως εικονίζονται.

Στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού, πάνω από την πλατεία, με άδεια της Μητρόπολης Άρτας τοποθετήθηκε το 2013 ο ανδριάντας ως ενόπλου ιερέα, του Παπασπύρου Ζαφείρη, Οπλαρχηγού του Ζέρβα, ιερέα του χωριού μας στα χρόνια της κατοχής και επικεφαλής της ομάδας των Πηγιωτών ανταρτών που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Ας αποτελούν για εμάς τους νεότερους φωτεινό παράδειγμα

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ κ. ΛΩΡΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ κ. ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ . κ. ΣΠΥΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΚΑΠΕΡΩΝΗ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ- ΜΑΣ ΒΛΑΧΟΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ- ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΛΑΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ.

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.