Γιάννης Σκουτέρης: Η ζωή εξαρτάται από την παιδεία, η παιδεία από την κυβέρνηση

Κατηγορία Κουλτούρα
20 Ιουνίου 2020
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τριάντα τέσσερις χιλιάδες λέξεις εκστόμισαν οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή για το νομοσχέδιο

προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της παιδείας. Όπως το ζήτημα επιλογής σχολικών συμβούλων, αξιολόγηση ή επιμόρφωση εκπαιδευτικών που βρέθηκαν να διδάξουν στη μέση εκπαίδευση ίσως και εντελώς ακατάρτιστοι κλπ. Πέρσι θα θυμηθούμε ότι πέρασε αντίστοιχος νόμος 112.000 λέξεων οι οποίες προστέθηκαν στις 36.000 λέξεις του νόμου Γαβρόγλου του έτους 2018, ο οποίος έλεγε πως αν ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα ξεκινήσει ένα απίστευτο μηχανάκι δανεισμού.

Αντιμετωπίσαμε μια ξύλινη, επιτρέψατέ μου, γλώσσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Όπως: «το νομοσχέδιο σκοτώνει την εφηβεία των παιδιών». Το μόνο που θα μείνει στην ιστορία είναι η συνωμοσία - ανέκδοτο, που αποκάλυψε η κόκκινη Μπέτυ Σκουφά, από την Πιερία λέγοντας: Η εισαγωγή της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο κάποιο άλλο ειδικό κρυμμένο συμφέρον εξυπηρετεί. Μήπως αποτελεί και αυτό επιταγή αμερικανικών Σχολών Αμερικανικών Πανεπιστημίων;

Η αντιπολίτευση αρνείται την τηλεκπαίδευση και τις εξετάσεις σφαγείο, με το σκεπτικό ότι υπονομεύεται, όπως ισχυρίζεται, η διδακτική σχέση και απειλούνται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και εκπαιδευτικών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Παιδείας έδωσε προσωπικά στοιχεία εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εταιρεία SISCO.

Παράλληλα δε υιοθετεί και ενισχύει το περιεχόμενο του συνθήματος φοιτητών της Θεσσαλονίκης «Να περασθούν τα μαθήματα sic χωρίς

εξετάσεις»…!! Προφανώς συνέχεια του παναριστερού αιτήματος που έλεγε «όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών».

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης μετά το άκομψο και απρεπές τουλάχιστον, δεν θέλουμε «Τζιόδρες» γιατί μπορεί να είναι καλός δεν είναι ειδικός - παρ’ ότι γίνεται αποδεκτός κατά ποσοστό 95% των Ελλήνων ως ο αγαπημένος τους, αλλά και παγκοσμίως - κατηγορεί το σχετικό νομοσχέδιο ως αναχρονιστικό δεκαετίας του 1950 και την κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη με παρονομαστή το τρίπτυχο αλαζονεία, ιδεοληψία και αυταρχισμό.

Προτείνει δε ακόμη την διδασκαλία στα σχολεία, γλωσσών σε μετανάστες, ενώ θα μπορούσε να υποστηρίξει την ενισχυτική διδασκαλία ελληνικών προς διευκόλυνση ή ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Αφού το πραγματικό πρόβλημα είναι να δοθούν ίσες, όσο το δυνατόν, ευκαιρίες σ’ όλους τους μαθητές, με εργαλεία και μέσα μάθησης και όχι ν’ αξιώνει ολόκληρη η αριστερά να μην γίνονται εξετάσεις, να αδικούνται δηλαδή όλοι και να μην μαθαίνουν αν όχι κανείς, ελάχιστοι.

Ομοίως και η ΟΛΜΕ φοβάται εκείνο που η κοινή λογική εκλαμβάνει ως πρόοδο δηλαδή ότι με την ζωντανή μετάδοση μαθημάτων, αυτομάτως θα συμβεί φυσικά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το επιχείρημά τους είναι ότι το μάθημα δεν μπορεί να γίνει δημόσιο θέαμα ούτε μαγνητοσκόπηση της ιδιωτικής στιγμής του δασκάλου στο σχολείο.

Ενέργεια η οποία φρονούμε ότι προϋποθέτει ο δάσκαλος ή καθηγητής, να έχει προετοιμαστεί σωστά και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Πράγμα το οποίο δεν επιτυγχάνεται εάν ο σκοπός του συνδικαλισμού είναι να προστατεύει μόνον τους εκπαιδευτικούς από την δουλειά, ή να αποτελεί το

καβαλίκευμα των ολίγων στο σβέρκο των πολλών, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Στυλιανός Γονατάς.

Η αριστερά που συνοδοιπορεί σε κάθε προσπάθεια στασιμότητας μετά την δεκαετία του 1980 έπαθε ιδεολογικό βραχυκύκλωμα. Αυτό δεν οφειλόταν τόσο στην κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων όσο στην επιτυχία εκείνων που βάπτιζε «νεοφιλελεύθερα». Το συνδικαλιστικό της όργανο ισχυρίζεται ότι θα προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, λέτε και θα διδαχθούν άλλα μαθήματα από το ωρολόγιοι πρόγραμμα ή διαφορετικά από εκείνα που έμαθαν οι μαθητές στο σχολείο.

Ίσως να διαφεύγει προφανώς των ανωτέρω και των συνοδοιπορούντων, ότι στο απώτερο παρελθόν η εξέλιξη ενός δασκάλου γινόταν αφού συγκεντρώνονταν διαδοχικές αξιολογήσεις από τους Δ/ντές των Μονάδων, όπου υπηρέτησε, τους Γενικούς Επιθεωρητές ειδικότητος. Πολλοί προάγονταν κατ’ αρχαιότητα, αλλά και η αρχαιότητα είχε περάσει από το κόσκινο της αξιολόγησης σ’ όλους τους βαθμούς πριν. Κατά την κοινή λογική βέβαια ένας αριστούχος πτυχιούχος φιλολογίας, αρχαιολογίας κλπ δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλος για δάσκαλος νηπίων, προεφήβων και εφήβων.

Υπήρχαν και οι στάσιμοι. Αυτοί που έμπαιναν στον κλάδο κυρίως όταν οι διορισμοί γίνονταν με την επετηρίδα, πράγμα που σήμαινε (αδιανόητο) ότι έπρεπε να εξαντληθούν οι προσδιορισμοί πτυχιούχος μιας χρονιάς με βαθμό π.χ. 6 για να έρθει η σειρά του αριστούχου που περίμενε να εξαντληθεί η επετηρίδα. Με αποτέλεσμα οι αριστούχοι συνήθως φτωχά παιδιά από επαρχία να καταφεύγουν στην φροντιστηριακή και ιδιωτική εκπαίδευση που περιλάμβανε προσωπικό με άριστο έργο. Πλήρωναν αλλά και απαιτούσαν.

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται στην πραγματικότητα από τους μαθητές και τους γονείς, ενώ η διαδικασία αυτή έπρεπε να γίνεται θεσμικά από το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν μπορούμε να μη δεχθούμε ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει αρκετά θετικά εν σχέσει με την υφισταμένη κατάσταση η οποία οφείλεται κυρίως στο Σχολείο όπου, αναμφισβήτητα δεν γίνεται αποτελεσματική διδασκαλία της γλώσσης. Όμως δεν παραλείπουμε να υπογραμμίσουμε την θέση και άποψη του κ. Γιώργου Μαυροκορδάτου καθηγητού Πανεπιστημίου, χωρίς ριζική διαφωνία ότι καλύτερα να επανήρχετο η καθαρεύουσα, αντί των λατινικών. Προσθέτει δε ότι η δημοτική διδάσκεται πλημμελώς, ενώ η καθαρεύουσα καθόλου.

Με το νέο νομοσχέδιο από την προσεχή χρονιά προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δομών, ωστόσο των εκπαιδευτικών αναβάλλεται για τον επόμενο χρόνο και όχι ταυτόχρονα. Οι δε συνδικαλιστές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δικές τους ανορθογραφίες μεταφέρονται και στις σχολικές τάξεις. Πάντως η ζωή εξαρτάται από την παιδεία, η παιδεία από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση από την ψήφο του λαού καθώς έλεγε ο πρώτος κυβερνήτης πρωθυπουργός της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας.

 

Γιάννης Σκουτέρης

επ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.