Γιάννης Σκουτέρης: «Όλοι μας λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»

Κατηγορία Κουλτούρα
07 Μαΐου 2020
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η Capital Economics κατατάσσει την Ελλάδα όσον αφορά την αργή ανάκαμψη

της οικονομίας, στις κορυφαίες θέσεις επικινδυνότητος.

Και τούτο κυρίως διότι η χώρα μας εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό καθώς επίσης από το γεγονός ότι το χρέος ως ποσοστόν του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να περάσει χρόνια λιτότητος.

Εκτιμάται δε, ότι θα χρειασθούν αρκετά χρόνια για τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Η Ελλάδα και Ιαπωνία ευρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή είχαν υψηλό Δημόσιο χρέος πριν από τον κορωνοϊό.

Πάντως δύο σενάρια υφέσεως κατά περίπου 4% ή κατά 8% θα περιλαμβάνονται στις εκτιμήσεις που θα στείλει η χώρα στις Βρυξέλλες ως μέρος του προγράμματος σταθερότητος, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η οποία πρόβλεψη βέβαια, εξαιρετικά δυσχερής - υπόψη ότι η κ. Λαγκάρντ θεωρεί την ύφεση σε ποσοστό άνω του 10% του ΑΕΠ - εξαρτάται από το εάν υπάρξει αναζωπύρωση και τουρισμός από το εξωτερικό.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα που από το 1960 και εντεύθεν στηρίζεται στον τουρισμό και στη ναυτιλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πυρός. Και μπορεί η ποντοπόρος ναυτιλία να ελπίζει σε κάποιας μορφής ανάκαμψη, αλλά η ακτοπλοΐα και η κρουαζιέρα αντιμετωπίζουν κίνδυνο καταστροφής, αφού πλήττεται από τον κορωνοϊό καθώς και την καταβαράρθρωση της τιμής του πετρελαίου.

Το μεγαλύτερο φυσικά πλήγμα έχει δεχθεί από την αποκοπή των νησιών από την ηπειρωτική χώρα, σήμερα δε η ακτοπλοϊκή βιομηχανία «μπαίνει μέσα» 1 εκατομμύριο ημερησίως.

Και ναι μεν ότι το πετρέλαιο είναι φυσικό είναι θέμα ενισχυτικό όμως με τα νέα μέτρα που λήφθηκαν, μειώνεται στο 1/3 η δυνατότητα μεταφοράς προσώπων, και στο 1/2 τ’ ολιγώτερο των αυτοκινήτων και υπό την προϋπόθεση οι Έλληνες να πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι στα νησιά.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν μ’ ένα πρόσφατο άρθρο του προέβλεψε ότι η συνέπεια της κρίσης του φονικού ιού θα είναι μια οικονομική κατάρρευση των χωρών που εξαρτώνται οικονομικά από τις εξαγωγές πρώτων υλών ή την τουριστική βιομηχανία.

Για να επανέλθει δριμύτερος ο τ. Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόϊμπλε, ήδη Πρόεδρος της Βουλής, με το γνωστό απάνθρωπο ύφος του, και να δηλώσει ότι: «Δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

Είναι γνωστό το περιβόητο του κ. Σόϊμπλε, pacta sut serbada - οι συμφωνίες τηρούνται - ενώ συμφωνίες βελτιώνονται και τροποποιούνται εφ’ όσον οι συνθήκες μεταβληθούν με αποτέλεσμα της κτηνώδους, επιτρέψατέ μου, συμπεριφοράς να αποκαλείται «Δόκτωρ Θάνατος».

Βέβαια τον «ξέπλυνε» ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάϊας που ξεκαθάρισε ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια χωρίς εργαλεία βασανισμού όπως η Τρόϊκα ή τα σκληρά μέτρα λιτότητος.

Η Κυβέρνηση, εκτός ελαχίστων ατυχών χειρισμών τους οποίους διόρθωσε, σε γενικές γραμμές έλαβε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα, με

την έννοια να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, με λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους, κερδίζοντας χρόνο με την ελπίδα να βρεθεί φάρμακο που θα θεραπεύει ή εμβόλιο που θα προλαμβάνει την νόσο.

Στο χώρο της αντιπολίτευσης είναι θετικό που στήριξε κατ’ αρχάς τα μέτρα και τις παροχές στους πληττόμενους πολίτες έτσι να δοθούν περισσότερα.

Πέρα από τα όποια λάθη ή παραλείψεις, οι οποίες άμεσα και ορθολογικά επανορθώθηκαν με την άμεσο παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η γενική εικόνα και διεθνώς αναγνωρισμένη, είναι ότι η Κυβέρνηση επιτυχώς αντιμετώπισε την πανδημία και σωστή ήταν η διαχείριση της προκλητικής επιθετικότητας της Τουρκίας στον Έβρο.

Όμως πρέπει να παρουσιασθεί πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, για μετά την πανδημία, το φθινόπωρο του τ.ε. καθ’ όσον, όπως προαναφέρθηκε, θα υπάρξει οικονομική ύφεση, αύξηση της ανεργίας, μείωση του ΑΕΠ, μείωση εσόδων, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φόβος για πιθανό κύμα κορωνοϊού.

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες δεν δίνει εξετάσεις μόνον η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και πολιτών, ώστε να διασφαλισθεί η υγεία σ’ όλους και να επανέλθει η χώρα στην πορεία της ανάπτυξης. Να παύσει βέβαια η αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί ότι όσα έγιναν ήσαν αυτονόητα. Λαμβανομένου υπ’ όψι ότι όπως έγραψε ο Tom Palmer έχουμε να κάνουμε με δύο πανδημίες έναν ιό που εισβάλλει στα κύτταρα ενός ξενιστή και τα εξασθενίζει ή εξαφανίζει και μία ιδεολογία - αυταρχισμό που εισβάλλει και αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς συχνά μέχρι να τους εξαφανίσει.

Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω χρειάζεται να πολεμήσουμε κατά του εαυτού μας, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, να μετατρέψουμε το «εγώ» σε «εμείς» και να επιδιωχθούν από την κυβέρνηση ευρύτερες συναινέσεις σε μία πανεθνική προσπάθεια για να επανέλθει γρηγορότερα η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Έφθασε η ώρα όπως έλεγε ο Γ. Σεφέρης όλοι μας λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

 

Μετά τιμής

Γιάννης Σκουτέρης

επ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.