Οδηγίες προφύλαξης κορονοιου στα μμμ

Κατηγορία Κουλτούρα
11 Μαρτίου 2020
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Επιμελείς με την καθαριότητα των χεριών

πρέπει να είναι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βασικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού παραμένει η αναπνευστική οδός. Αυτό σημαίνει πως ο ιός, που επιβιώνει στα πόμολα και στις χειρολαβές, μπορεί να μεταφερθεί με τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια και από εκεί στο αναπνευστικό σύστημα.

Αποφεύγουμε, λοιπόν, την επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Με την πρώτη ευκαιρία, απολυμαίνουμε τα χέρια με καλό πλύσιμο και αντισηπτικό, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι καλό να αποφεύγουν τις μετακινήσεις γενικότερα.

Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο Αναστασία Μοσχοβάκη, τα μέτρα πρόληψης σε λεωφορεία, μετρό, τραίνο και ταξί είναι τα εξής:

Κρατήστε αποστάσεις από τους γύρω σας. Αυξανόμενη μετάδοση έχει ο ιός όταν η απόστασή σας από τον προσβεβλημένο άνθρωπο είναι έως δύο μέτρα σε κλειστό χώρο. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε σε προσβεβλημένο ασθενή και έως αυτό το όριο τόσο περισσότερο κινδυνεύετε να νοσήσετε σε κλειστούς χώρους.

Εάν είστε πάνω από 65 ετών ή πάσχετε από χρόνιο νόσημα ή είστε χρόνιος καπνιστής προτιμήστε ταξί κατά τις ώρες αιχμής της ημέρας και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ώρες που τα μέσα μαζικής μεταφοράς γεμίζουν με κόσμο.

Μετακίνηση

Νωρίς το πρωί όταν ο εργαζόμενος κόσμος δεν έχει ακόμη επιβιβαστεί για να πάει στην δουλειά του είναι ιδανική ώρα μετακίνησης για τον ηλικιωμένο συνταξιούχο, αλλά η απολύμανση των χεριών ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο ιός επιβιώνει στις χειρολαβές.

Μειώστε κατά το δυνατόν το χρονικό διάστημα παραμονής σας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξεχάστε την καθιστική ζωή και περπατήστε μία δύο στάσεις πριν τον τελικό προορισμό σας.

Να έχετε μαζί σας διάλυμα οινοπνεύματος συγκέντρωσης σε αλκοόλη τουλάχιστον 70% για επάλειψη των χεριών σας και να αποφεύγετε να αγγίζετε μάτια μύτη στόμα. 

Μάσκα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών Υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και οι ηλικιωμένοι. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τους ηλικιωμένους να μείνουν στο σπίτι.

Να εφαρμόζουν, επίσης, μέτρα υγιεινής των χεριών και να αποφεύγουν – κατά το δυνατό – χώρους συγχρωτισμού, όπως είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.