Γιάννης Σκουτέρης: Ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι και ζήτημα συνταγματικού πολιτισμού

Κατηγορία Κουλτούρα
30 Ιουνίου 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η υπό προθεσμία Κυβέρνηση για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης

δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια ειδικά για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται εν τω μεταξύ ο Μιχάλης Σταθόπουλος ακαδημαϊκός και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης καθώς και οι καθηγητές κ. Αλεβιζάτος και Μανιτάκης.

Υποστηρίζουν δε, ότι ναι μεν δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα, αλλά μια τέτοια κίνηση είναι προφανώς αντιδεοντολογική. Μάλιστα ο κ. Μανιτάκης την πλήρωση κενών θέσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου χαρακτήρισε ΄΄καταδολίευση του Συντάγματος΄΄. Ενώ η Βυζαντινολόγος Ακαδημαϊκός κ. Ελένη Αρβελέρ αποδίδει τεράστιο λάθος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν υπογράψει το σχετικό π.δ. τονίζοντας μάλιστα με κάτι τέτοιο θα χάσει τα πάντα.

Όπως διευκρινίζει ειδικώτερα ο κ. Σταθόπουλος, ότι αφού προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, η Κυβέρνηση πλέον δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση.

Μπορούσαν οι Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ν’ αντικατασταθούν από τους επόμενους στην ιεραρχία, έως ότου διορισθούν οι διάδοχοί τους.

Εξάλλου ότι έλλειψη ύπαρξης Εθνικού Θέματος η Κυβέρνηση έχοντας απολέσει την λαϊκή νομιμοποίηση πρέπει να παραιτηθεί και ν’ αντικατασταθεί από Υπηρεσιακή.

Η Κυβέρνηση μπορεί να διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής βρίσκεται όμως σε προφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράσθηκε στις Ευρωεκλογές και εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Βέβαια υπάρχει, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, πρόσφατο προηγούμενο, εννοώντας την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τούτο όμως έλαβε χώρα δύο χρόνια μετά την εκλογή της Βουλής επί Κυβερνήσεως Σαμαρά (Ιούνιος του 2014).

Δηλαδή η πλήρωση της θέσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έγινε στα μέσα της συνταγματικής θητείας και όχι στο μέσον της προεκλογικής θητείας. Παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ανακοίνωνε ότι η δρομολογούμενη τοποθέτηση του Στουρνάρα χωρίς την συναίνεση της αντιπολίτευσης είναι προκλητική που δεν λαμβάνει υπόψη τους πολιτικούς σχεδιασμούς. Ενώ οι συσχετισμοί προέκυπταν από το γεγονός ότι στις Ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,56% είχε κερδίσει την Ν.Δ. όχι με 9,5% αλλά με 3,8% (22,72%).

Εξάλλου το ότι δεν είχαν ακόμη προκηρυχθεί οι Εκλογές δεν αποτελεί βάσιμο ισχυρισμό της Κυβέρνησης καθ’ όσον τούτο είναι τυπολατρική προσέγγιση, αφού ήταν ήδη γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Οι τύποι σώζουν την ουσία όπως έγραφε από πολύ παλιά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Σαρίπολος.

Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι συναφή περίπτωση με την προκείμενη είναι εκείνη του Αυγούστου το 1981 όταν κενώθηκε η θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η τότε Κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη δεν επέλεξε νέο πρόεδρο εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα στα στερνά η Κυβέρνηση θα γίνει κάθε λέξη του βασικού κανόνα της Δημοκρατίας. Θα τον χρειασθεί άλλωστε στα χρόνια που έρχονται.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα, εν όψει συνταξιοδότησης στις 30/06/2015 του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου έσπευσε στις 3 τα μεσάνυχτα της 28 και 29/06/2015 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επιλέξει ως νέα Πρόεδρο την κ. Θάνου. Ενώ όμως την ίδια ημέρα (30/06) είχαν κενωθεί λόγω συνταξιοδότησής τους, οι θέσεις του Προέδρου του ΣτΕ και του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή άφησε ακέφαλα τα δύο αυτά Δικαστήρια επί 4 μήνες.

Η καταδολίευση όμως του Συντάγματος είχε και συνέχεια αφού παρέμεινε κενή θέση του επόμενου Προέδρου του Αρείου Πάγου επί τρίμηνο γιατί δεν είχε συμπληρώσει τετραετία Αρεοπαγίτης τον Μάιο του 2017, ΄΄υπερπηδώντας΄΄ όλους τους αρχαιότερους στην επετηρίδα συναδέλφους του.

Η λογική αυτή, δηλαδή ότι τα μείζονα θέματα πρέπει ν’ αποφασίζονται από Κυβερνήσεις με ΄΄νωπή την λαϊκή εντολή΄΄ περιέρχεται ως κατευθυντήρια αρχή και στο Σύνταγμα που επιτρέπει την πρόωρη διάλυση της Βουλής προκειμένου ν’ αντιμετωπισθεί Εθνικό ζήτημα εξαιρετικής σημασίας.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα, απαντώντας στο γεγονός ότι έχει απολέσει την πολιτική νομιμοποίηση, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί κατά τον έλεγχο νομιμότητος προ της εκδόσεως διατάγματος, να ελέγξει την αντισυνταγματικότητά του, γιατί θα εμπλακεί σε πολιτική αντιπαράθεση αφού ο ρόλος του είναι ρυθμιστικός και αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ πολιτειακών οργάνων (Βουλής και Πρωθυπουργού)

Κατά την άποψή μας, έλεγχος νομιμότητος της τήρησης δηλαδή όλων των συνταγματικών κανόνων, δεν νοείται χωρίς να ληφθούν υπόψη και σταθμισθούν τα πραγματικά περιστατικά βάσει των οποίων εκδίδεται μια διοικητική πράξη υπό την ευρύτερη του όρου έννοια ή ένα διάταγμα, εν προκειμένω την συνθήκη του πολιτεύματος η οποία δεν επιτρέπει στην Κυβέρνηση να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις ενόψει άμεσων εκλογών. Ανεξάρτητα εάν η οποιαδήποτε απόφαση είναι κοντά στη θέση της εκάστοτε Κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης.

Καθ’ όσον ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ πολιτειακών οργάνων, θ’ αφαιρούσε κάθε ουσιαστικό ρόλο, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό σύστημα Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική πλειοψηφία συμπίπτουν στο πρόσωπο του κυρίαρχου Πρωθυπουργού.

Όταν μάλιστα οι συνθήκες του πολιτεύματος δεν ελέγχονται από την δικαστική εξουσία, αφού τα σχετικά π.δ. δεν υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πορτογαλία, Ιταλία την εποχή της οικονομικής κρίσης) προσβάλλονται στα Συνταγματικά τους Δικαστήρια, για ορισμένα κεφάλαια του Κρατικού Προϋπολογισμού, διορισμό Υπουργού κλπ.

Πάντως το ότι οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να μη είναι αρεστές στην Κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος δεν επιτρέπεται ν’ ασκήσει τις συνταγματικές του αρμοδιότητες. Σε συνδυασμό βέβαια ότι το ζήτημα είναι θέμα ΄΄συνταγματικού πολιτισμού΄΄ και διαπαιδαγώγησης στη λειτουργία των συνταγματικών θεσμών.

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.