ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Κατηγορία Κουλτούρα
21 Ιουνίου 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-6-2019   ΩΡΑ 11..00   

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΠΕΤΡΩΤΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟ  ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ  ΤΟΥ  ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ‘’RESALTO’’


    Ότι καλύτερο πολιτιστικό και μουσικό δρώμενο στο ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού  είναι η γιορτή της Ευρωπαϊκής Μουσικής   στην Κοιλάδα του Αχελώου στις 22 και 23 Ιουνίου 2019 . Η Κοιλάδα  που θα πλημυρίσει  και πάλι όχι από τα  νερά του, αλλά από μουσικές νότες ! Μια μουσική πανδαισία ήχων αυθεντικών θα απλωθεί  πάνω της για να ενωθεί  με τις άλλες Ευρωπαικές μουσικές νότες. Εκεί που υπάρχουν γέφυρες θα τις διαβούν τραγουδώντας και εκεί που δεν υπάρχουν πλέον, θα τις ΄΄χτίσουν΄΄ πάλι πρωτομάστορες της μουσικής καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο είδος τους όπως ο Σπύρος Νικολάου  με το συγκρότημά του τους RESALTO και οι ντόποιοι αυτοδίδακτοι μουσικοί της κουβαλώντας  μαζί τους τους ήχους των παλαιων  μουσικών κομπανιών σαν συνέχεια της μουσικής παράδοσης .Είναι οι νέοι πολιτιστικοί και πολιτισμικοί ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά μας για μελλοντικές δράσεις. Eυκαιρία  είναι  να σπάσουμε εμείς  οι ίδιοι τα δεσμά της - φυσικής και πολιτιστικής απομόνωσης.

Μία ακόμη πρωτότυπη και αξιέπαινη πρωτοβουλία από τον συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη που πέτυχε και ενέταξε  από πέρυσι για πρώτη φορά και την Κοιλάδα του Αχελώου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις  της  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στις ''ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ"" Ανάμεσα σε 50 πόλεις και τοποθεσίες στην Ελλάδα που γίνονται εκδηλώσεις και η Κοιλάδα μας.Μια ακόμη ανιδιοτελής προσφορά  του  στις τόσες που έκανε για τον  τόπο μας.

   Τιμητικό για εμάς τους Πηγιώτες που οι εκδηλώσεις   αυτές ξεκίνησαν για πρώτη φορά   πέρυσι στις 26 Ιουνίου 2018 με το ίδιο μουσικό σχήμα  από την θρυλική Γέφυρα Κοράκου με μεγάλη επιτυχία.  Όπως πέρυσι έτσι και εφέτος η Αδελφότητα Πηγιωτών στηρίζει και συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές ενεργά .Εφέτος σημείο έναρξης επελέγη η γέφυρα Πετρωτού πανάρχαια γέφυρα  που δυστυχώς κατακλύζεται από τα νερά του φράγματος –όποτε γίνει ,αν γίνει…..και θα χαθεί για πάντα. Εκτός και αν μεριμνήσουμε όλοι να επιβληθεί και  να γίνει  από τους ανάδοχους του έργου αυτούσια αποκοπή  και μεταφορά της σε κάποιο σημείο ή στο κέντρο του Πετρωτού. Είναι μια ιδέα   και πιστεύουμε ότι είναι εφικτή  η υλοποίησή της. Ας ξεκινήσει μια πρωτοβουλία των Αργιθεατών και να βοηθήσουμε όλοι να μην χαθεί και αυτή  όπως χάθηκε η Κουτσοκαμάρα.

 

  Έτσι το μουσικό σχήμα τωνRESALTO  με επικεφαλής τον τροβαδούρο της Κοιλάδας του Αχελώου τον Σπύρο Νικολάου θα μας συντροφεύσουν και πάλι  στις εκδηλώσεις. Όμως μαζί τους εφέτος κουβαλάνε και το πασίγνωστο και βραβευμένο τραγούδι του Αχελώου( Είμαι ο Ασπρόπόταμος και ζω μες την Κοιλάδα) που ο Σπύρος το εμπνεύστηκε και το έγραψε πέρυσι εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές της. Το πρωτοπαρουσίασε  δε   στη Συναυλία  στις Πηγές Άρτας στις 18-Αυγουστου 2018.  Αυτό είναι και το δικό μας τραγούδι που  τραγουδιέται πλέον σε όλη την  Ελλάδα. Είναι ένα ακόμη μήνυμα- μουσικό αυτή τη φορά - για πολυπόθητη αναστήλωση της Γεφυρας Κοράκου που πλέον έχει πάρει το δρόμο της  αλλά και για την διάσωση και ανάδειξη των υπολοίπων ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων μας. Μαζί με τα υπόλοιπα μουσικά σχήματα που θα ανταμώνουν στον δρόμο κατά μήκος του Αχελώου και  μετά την έναρξη της μουσικής γιορτής   στην γέφυρα του Πετρωτού,  θα διαβούν όλη την Κοιλάδα του Αχελώου (ΠΕΤΡΩΤΟ_ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ -ΠΗΓΕΣ )και θα καταλήξουν στην  Πλατεία της Μεγαλόχαρης. Εκεί ώρα 16.00  μαζί με την μπάντα του Αχελώου που αποτελείται από τον  Δημήτρη  Κωσταγιώργο βιολί Λαζαρο Τσιαμπά Τραγούδι-Λαούτο  Λαμπρο Ζούμπο Κλαρίνο και τον  Δημήτρη Ξαξίρη στη φλογέρα, αλλά  και τους υπόλοιπους από το δρώμενο στον Αγ. Βασίλειο Πηγών  με τους Παναγιώτη Νικολάου βιολί Θωμα Καβουρα Κλαρίνο και Νίκο Κάβουρα κρουστά θα κλείσει για την ημέρα αυτή η μουσική γιορτή. Την επομένη 23 Ιουνίου  θα  συνεχιστεί στα υπόλοιπα μέρη στην γέφυρα Καταφυλίου το Περδικάκι και τον Εμπεσό. Τις  Εκδηλώσεις αυτές – τις συντονίζει η ακούραστη Νία Χαρίτου από το Περδικάκι  του Βάλτου  επικεφαλής της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ με την συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων  όπως του Πετρωτού-Σύλλογος Πετρωτιωτών ’’το Λιάσκοβο’’, του  Ανθηρού Καρδίτσας΄’’Η Αγια Παρασκευή του  Πανελληνίου Συνδέσμου Βραγκιανιτών     και της Αδελφότητας Πηγιωτών  Άρτας. Όλοι   οι συντελεστές των εκδηλώσεων και οι καλλιτέχνες συμμετέχουν  στις εκδηλώσεις χωρίς καμία αμοιβή. Σημαντική και η συνδρομή των χορηγών επικοινωνίας  των εκδηλώσεων όπως αναφέρονται στην Αφίσα αλλά και του Συμπατριώτη μας Κώστα Τσιάκαλου.

Τους Ευχαριστούμε πολύ.

  Εκτός από τα προαναφερόμενα μουσικά σχήματα  προβλέπεται απαγγελία ποιημάτων  από τον Μενέλαο Παπαδημητρίου τον Κωστή Τσιάκαλο  και την Μαρια Βούλγαρη. Ελπίζουμε του χρόνου να έχουμε περισσότερες συμμετοχές καλλιτεχνών και ανθρώπων της ποίησης και των γραμμάτων.

Καλούμε    τις δημόσιες  αρχές  Άρτας -Καρδίτσας τους  δημάρχους και δημοτικά συμβούλια   Γ. Καραϊσκάκη ,Αργιθέας  και Αμφιλοχίας, τις τοπικές κοινότητες  και τους  κατοίκους  της Κοιλάδας του Αχελώου, καλούμε τους συγχωριανούς μας τους συνδημότες μας και συμπατριώτες Αρτινούς  να  αγκαλιάσουν αυτέ τις εκδηλώσεις και να τις τιμήσουν με την παρουσία τους  την σπουδαία αυτή ημέρα.  Θα είναι μια προσφορά στην μουσική παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

 

                     Καλώς να μας έρθετε-Καλώς θα σας υποδεχθούμε !

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.