Βάρδια στραβή και επιδόματα για αυθαίρετα ακίνητα γράφει ο Γιάννης Χ. Σκουτέρης

Κατηγορία Κουλτούρα
21 Μαρτίου 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Βάρδια στραβή και επιδόματα για αυθαίρετα ακίνητα

Προ διμήνου περίπου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, νόμος δια του οποίου ρυθμίζονται περιπτώσεις για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι Αττικής.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ότι υπεγράφη απόφαση καθορίζουσα τις προθεσμίες και διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση και αποπεράτωση πληγέντων κτηρίων.

Με την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, αρχίζει η προθεσμία υποβολής φακέλων για την αποκατάσταση των κτηρίων, ενώ αναμένεται να υποβληθούν περίπου 550 αιτήσεις για χορήγηση οικοδομικών αδειών ανέγερσης και 3.500 αιτήσεις περί επισκευής κτηρίων, σύμφωνα με σχετική πληροφορία του αρμοδίου Υπουργείου.

Βέβαια, το πόσες εξ αυτών ήταν νόμιμες ή παράνομες, δεν φαίνεται να απασχολεί την Πολιτεία που δια νόμου πλέον, πρόκειται όχι μόνον να εκδώσει άδειες αλλά και να μοιράσει νέα κοινωνικά επιδόματα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις ακόμη δε και σε ρέμα της περιοχής. Υπ’ όψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που ακόμη έχουν νομιμοποιηθεί με τον ν. 1337/1983 - αν θες να το σώσεις να το δηλώσεις - καταβάλλοντας τις οικείες εισφορές καθώς και φόρους λόγω μεταβίβασής τους, τα ακίνητα θεωρούνται ότι κείνται εντός δάσους και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η καταχώρησή τους στο Κτηματολόγιο ως ιδιωτική περιουσία, ενώ μπορεί να κατεχόταν πλέον της πεντηκονταετίας.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι η φιλοδοξία των βουλευτών και τοπικών αρχόντων που θα πολιτευθούν σε μερικούς μήνες, αλλά οι συνέπειες που δείχνουν να ρέπουν προς επανάληψη των όσων γνωρίζουμε έως σήμερα. Με εξαίρεση φυσικά των μέτρων της θέσπισης ειδικού χωροταξικού σχεδίου π.χ. χάραξη και διάνοιξη διόδων προς την θάλασσα, τόσο το υπόλοιπο νομικό πλαίσιο για το Μάτι όσο και ο χειρισμός της καταστροφής από το Υπουργείο Υποδομών, απευθύνονται μάλλον προς την ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος. Και τούτο διότι αντιμετωπίζονται εξ ίσου νόμιμα και παράνομα κτίσματα με την διανομή μελετών από μηχανικούς και εκτάκτων κοινωνικών επιδομάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου κακοδιαχείρισης είναι η χορήγηση επιδόματος επισκευής ή ανακατασκευής ανεξαρτήτως νομιμότητος - ενώ το διάταγμα του 1979 όπου προβλέπονται περιπτώσεις σεισμοπλήκτων οικισμών ισχύει ως έχει - ακόμη και στην κατηγορία κτηρίων που θα κατεδαφιστούν με σκοπό την διάνοιξη οδών, πέραν του ότι στη συνέχεια θα τηρηθεί η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Η οικοδομική ιστορία της περιοχής «Μάτι», αρχίζει από το 1945 μέχρι σήμερα. Από την κατάτμηση των οικοπέδων σε κομμάτια με το σύστημα του «εξ αδιαιρέτου» έως ότου κτιστούν σπίτια και ξενοδοχεία δίπλα στην παραλία από λυόμενα και τροβοχίλες με φως και νερό εν όψει τακτοποιήσεως, βάσει νόμων και παραθυράκια. Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει τους ν. 3044/2002, 3775/2009 και 4014/2011, σήμερα δε ισχύει ο ν. 4495/2017.

Η δόμηση ξεκίνησε από τα οικόπεδα που είχαν πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο με υποχρέωση διόδων κάθε 50 μέτρα και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την παραλιακή ζώνη. Είναι ανάγκη να αναλογισθούμε την

πορεία των τελευταίων ετών, αναγνωρίζοντας ότι την λαίλαπα που σάρωσε τούτο τον τόπο, δημιουργήσαμε και εμείς.

Διαπράξαμε ύβρη προς την γη που μας γέννησε και προς την κληρονομιά που μας παραδόθηκε από τους προπατόρους μας, αφήνοντας και στρατιές εσωτερικών προσφύγων, να αυτοστεγασθούν. Ρυμοτομήσαμε, εντάξαμε και νομιμοποιήσαμε σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Μετατρέψαμε χωριά κάμπους και βουνά σε Αθήνες με χιλιάδες τραυματισμένα «εγώ» που απλώθηκαν σαν καρκίνωμα στη σάρκα του υπέροχου τοπίου μας.

Προ ημερών ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία πλημμελήματα κατά είκοσι κατηγορουμένων. Εκατό άνθρωποι χάθηκαν επειδή «κάθισε μια στραβή στη βάρδια» της κ. Δούρου. Οι δε αρμόδιοι εισαγγελείς απεφάνθησαν ότι οι πράξεις των εμπλεκομένων δεν είχαν δόλο. Ενώ από την ημέρα της 23.7.2018 είχαν σαφή εικόνα για όσα εξελίσσονταν αποκρύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής και κυρίως στην ύπαρξη νεκρών. Οπότε γεννάται το ερώτημα έγκλημα με τόσα θύματα, θα τιμωρηθεί ως πλημμέλημα, δηλαδή με χρηματική ποινή από 150 έως 15.000 ευρώ ή φυλάκιση από 10 ημέρες μέχρι 5 χρόνια, η οποία συνήθως εξαγοράζεται;

Ο ποινικός απολογισμός εξόργισε την ελληνική κοινωνία, καθ’ όσον άλλο είναι ποινικός νόμος και άλλη η συναισθηματική φόρτιση εκείνων που έχασαν μέσα στις φλόγες συγγενείς, φίλους και περιουσίες. Είναι κατανοητό. Και μόνη η σκέψη ότι κ. Δούρου και λοιποί συνυπεύθυνοι για την προστασία των πολιτών, με πιθανό ανασταλτικό αποτέλεσμα, γεννά πικρία.

Όμως ο θάνατος δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, η δε εκ των υστέρων ανάληψη πολιτικής ευθύνης, με θλίψη που αισθάνθηκε της Περιφερειάρχου, ηχούν μάλλον ως κοροϊδία, χωρίς παραίτηση και μάλιστα

από της 16 Νοεμβρίου του 2017, όταν στην Μάνδρα η λάσπη έπνιξε είκοσι τέσσερις (24) νέους ανθρώπους.

Η επόμενη κυβέρνηση, η οποία κατά τις δημοσκοπήσεις θα είναι η Ν.Δ., προτιμότερο και σοφότερο είναι να μην επαναλάβει τις αμαρτίες, παρά να αναμηκυράζεται κοινότοπες μεγαλοστομίες υποσχόμενη βγάλσιμο της χώρας από το σκότος στο φως. Καθ’ όσον ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι να αυτοσυστήνεται η «κανονικότητα» κατά δε τον Καρδινάλιο Μαζαρίνο οι υποσχέσεις είναι ένας τρόπος να μην δίνεις «τίποτα».

Οπότε, λοιπόν, περιορισμός του «εγώ», που μας κατατρέχει και στράτευση στο «εμείς» - μια από τις τρεις καλύτερες λέξεις, των δύο άλλων του ίσως και της αναγνώρισης - που γεννήθηκε στα χώματά μας για να ζήσουμε ανθρωπινότερα σε δομημένο περιβάλλον με γνώση και οργάνωση του χώρου. Γιατί η τραγική κατάληξη του βεβαρημένου παρελθόντος μας είναι ένα «κόκκινο λιμανάκι».

 

Μετά τιμής

Γιάννης Χ. Σκουτέρης

επίτ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.