«Πλειοψηφία της μειοψηφίας και ποδήλατο χωρίς πεντάλ» γράφει ο Γιάννης Χ. Σκουτέρης

Κατηγορία Κουλτούρα
06 Φεβρουαρίου 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση του αφορολογήτου, την κατάργηση του

υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα με αποτέλεσμα να δουν σημαντικές αυξήσεις 600.000 εργαζόμενοι και 280.000 άνεργοι. Όμως ο εργαζόμενος θα λαμβάνει στο χέρι 54 ευρώ, ο δε εργοδότης θα πληρώνει 80 ευρώ ενώ η εφορία προφανώς θα διαμορφώνει αναλόγως τα εκκαθαριστικά, αιφνιδιάζοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες τονίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντέχει σ’ αυτό το μέτρο.

Προς τούτο η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι παρά την θετική κατεύθυνση τούτου, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής από την κυβέρνηση για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της συνομοσπονδίας για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερα πάρουν οι μισθωτοί τόσο το καλύτερο για εκείνους. Σε κανένα από τους 400.000 μισθωτούς που βρίσκονται στην εισαγωγική κλίμακα δεν θα κακοφανεί. Κανείς όμως δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι μια απότομη αλλαγή στους όρους αμοιβής και της εργασίας δεν έχει επιπτώσεις στην απασχόληση τις οποίες θα αντιμετωπίσει προφανώς η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. της οποίας ο αρχηγός Κ. Μητσοτάκης προκάλεσε να επισπεύσει την ήδη καθυστερημένη διαδικασία, πράγμα το οποίον εάν ελάμβανε χώρα προ διετίας τα κατώτατα όρια θα είχαν

φθάσει σταδιακά και στο επίπεδο περίπου που οδηγούνται με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα σχόλια πολλών είναι ότι τα μέτρα λήφθηκαν χωρίς να έχουν άδικο, με γνώμονα τις σκιές που έρριξε στην εικόνα του πρωθυπουργού η καταθλιπτική ατμόσφαιρα του Σκοπιανού. Πάντως, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, ο γενικός κανόνας υπαγορεύει ότι ο καθορισμός της αμοιβής εργασίας πρέπει να κινείται σε συνδυασμό με το επίπεδο ανεργίας και παράλληλα με την βελτίωση της παραγωγικότητας η οποία δεν κατόρθωσε να βελτιωθεί πέραν ενός γλίσχρου +0,5%, αφού δεν συνοδεύθηκε από ισχυρές μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή δεν εκτελέσθηκαν τα συμφωνηθέντα pacta sad servata προσφιλή έκφραση του αντιπαθέστατου στην Ελλάδα αλλά πιο συμπαθούς στην Γερμανία Σόϊμπλε προέδρου της Βουλής της Γερμανίας.

Από την ατζέντα των οποίων δεν πρέπει να αποσπασθεί η χώρα μας, όπως προειδοποίησε και τόνισε ιδιαιτέρως, παρά τα καλά του λόγια περί αγάπης και εμπιστοσύνης αλλά και απαιτήσεων ο επίτροπος Μοσχοβισί λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό, απευχόμενος την επάνοδο των προβλημάτων του παρελθόντος. Με έμφαση δε υπογράμμισε ότι όταν τελειώσει το πρόγραμμα δεν αφήνουμε το ποδήλατο αλλά συνεχίζουμε να κάνουμε πεντάλ. Δεν παρέλειψε βέβαια ο επίτροπος να σημειώσει ότι αγκάθι αποτελεί και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου καθώς η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για την πληρωμή των 900 εκ. ευρώ στους δικαιούχους.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επίσης εντοπίζει μια σειρά από τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας κατά το μεταμνημονιακό πεδίο. Αναφέρεται στην πρώτη έκθεση συμπερασμάτων ότι

πρόβλημα και προτεραιότης είναι να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για μείωση των άμεσων φόρων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και κοινωνικών δαπανών κλπ. Με άλλα λόγια ζητεί το Ταμείο από την κυβέρνηση να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας σε μισθωτούς με χρήματα τα οποία θα προκύψουν από την μείωση του αφορολογήτου. Εξ άλλου δημοσιονομικοί κίνδυνοι προέρχονται και από τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές - αγωγές των συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων.

Παρά ταύτα ο κ. πρωθυπουργός συνεχίζει απτόητος και χωρίς φραγμό να διασύρει την χώρα και στο εξωτερικό, ομιλεί περί εθνικιστικής ακροδεξιάς την στιγμή που συνεργάζεται με αυτήν, θεωρεί τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό μη σκεπτόμενους ακραίους και άμυαλους. Εφαρμόζει την αρχή ότι όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου, η δε στάση των βουλευτών του είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας και όχι ατομικής συνείδησης διαλύοντας το ένα κόμμα μετά το άλλο.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης χαρακτηρίζει βουλευτή έγκυρο άνθρωπο, γλωσσική παρεκτροπή - νεολογισμό εν τη ρύμη του λόγου του. Για το κύρος όμως της θέσης του Προέδρου της Βουλής δεν επιτρέπεται τέτοιο ατόπημα. Αλλιώς κινδυνεύουμε ν’ ακούσουμε ότι μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι άκυροι. Και όχι μόνον ο κ. Πρόεδρος κατά την διαδικασία ορισμού προέδρου της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητος στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά σαφή παραβίαση του κανονισμού της και παρά την αντίδραση της βουλευτού Νίκης Κεραμέως, επινόησε την πλειοψηφία της μειοψηφίας με όχι και τόσο κομψό ύφος, δηλαδή με δέκα ψήφους υπέρ και ένδεκα κατά στις οποίες περιλαμβάνονται και πέντε «παρών» σε πλήρη βέβαια αντίθεση και προς την ακλόνητο νομολογία του

Συμβουλίου Επικρατείας, με αποτέλεσμα να ορισθεί ο εκλεκτός και μέχρι πρότινος σύμβουλος του Υπουργού κ. Γαβρόγλου. Η αιτιολογία του τελευταίου για την παραπάνω αλχημεία περί δήθεν γνωμοδοτικού οργάνου της Επιτροπής με προσωπική έκφραση γνώμης και όχι αποφασιστικού φρονούμε ότι προβάλλει αλυσιτελώς πολύ δε περισσότερο όταν ο κ. Πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν συμποσούνται τα «παρών» με τις αρνητικές γνώμες, αφού έτσι κι αλλιώς αποτελεί συλλογικό όργανο υπαγόμενο στον κώδικα της διοικητικής διαδικασίας. Όσον αφορά τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Αρχής δεν είχε την πολιτική ευθιξία να αποσύρει την υποψηφιότητά του την στιγμή που δεν έλαβε την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

Ενώ η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου προεδρεύουσα ενθρονίζει στην έδρα της Λουδοβίκειο ύφος της «εγώ διευθύνω» «εγώ προεδρεύω» θα σας «διώξω έξω», διεκδικούσα την ιδιοκτησία του κράτους, ο δε κ. Βαρεμένος, προεδρεύων επίσης καλεί την βουλή να ψηφίσει για το αν έχει όντως ψηφίσει απορριπτικά με ΣΥΡΙΖΑ 145 ψήφους στην κατ’ αρχήν διαδικασία, του νομοσχεδίου αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης ΑΣΕΠ κλπ. αφού είχε ολοκληρωθεί η προηγούμενη ψηφοφορία. Υπόψη ότι ο κ. Βαρεμένος διαπιστώνοντας το αδιέξοδο και καθώς η διαδικασία οδηγούσε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωσε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας αφού παρενέβη και ο κ. Βούτσης με το «προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», προαναγγέλλοντας την ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ φερτής βουλευτικής ύλης.

 

Μετά τιμής

Γιάννης Χ. Σκουτέρης

επίτ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.