Η υποβάθμιση της Παιδείας συνεχίζεται του Γιάννη Σκουτέρη

Κατηγορία Κουλτούρα
20 Δεκεμβρίου 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η καταδίκη καθαρίστριας σε ποινή δεκαετούς κάθειρξης, για πλαστογραφία, δυσανάλογα

μεγάλη σε σχέση με το αδίκημα όσο και να τη θέλουμε «τυφλή» τη δικαιοσύνη. Η πλαστογράφηση τίτλων σπουδών βρήκε έδαφος για να ανθίσει το Ελληνικό Δημόσιο, όταν αυτοί που οδηγούν τυφλοί, όντας ανοιχτομάτηδες, δεν πλαστογραφούν την φύση και την αλήθεια. Οι δε γιατροί δεν πλαστογραφούν (και εγγράφως) την αλήθεια σε βάρος της ηθικής και του δικαίου; Και όλοι όσοι συνήργησαν στην απάτη, σε ιατρικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο, δεν θα είναι υπόλογοι για τη ζημία που προκάλεσαν στα οικονομικά και την εικόνα του κράτους δικαίου;

Δεν παραλείπεται να τονισθεί ότι «οι τυφλοί» εκτός από την προσωπική τους οικονομική ενίσχυση έπαιρναν επιδόματα για συνοδούς (άνθρωπο ή ζώο) εξετάσεις, φάρμακα κλπ. Δόθηκαν τότε υποσχέσεις ότι θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, και θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο, κάθε αχρεωστήτως καταβληθέν ποσόν.

Μήπως ήρθε η στιγμή να μάθουμε σε ποιο ύψος έφθασαν τα επιδόματα που επεστράφησαν; Όχι τίποτε άλλο, αλλά απλώς να μην αισθάνεται άσχημα και αδικημένη η καημένη καθαρίστρια, η οποία καθαρίστρια, δεν αποκλείεται βέβαια να μην προβεί σε επιστροφή χρημάτων, προβάλλοντας την ένσταση περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, με την αιτιολογία ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα προσλάμβανε άλλον εργαζόμενο που θα εκτελούσε το έργο που παρείχε η καθαρίστρια, σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου. Από το 2014 έως τον περασμένο Οκτώβριο εντοπίστηκαν 1.737 υπάλληλοι με πλαστούς τίτλους σπουδών σε διάφορους τομείς της

κρατικής μηχανής σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, άλλες 2.000 περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση ενώ δεν έχει διευκρινισθεί αν σε όλους αυτούς περιλαμβάνονται και τίτλοι από μη αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Εκτός τούτων πρέπει να προστεθούν και οι λεγόμενοι επίορκοι υπάλληλοι που ζουν και βασιλεύουν μέσα στο Δημόσιο, χάρη στην απροθυμία των συνδικαλιστών και προϊσταμένων να πλαισιώσουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια αλλά και γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με δικό της νόμο τους επανέφερε στην υπηρεσία μέχρι να κλείσουν οι πειθαρχικές και ποινικές εκκρεμότητες. Δηλαδή να δοξασθεί ο κ. Πρωθυπουργός προστάτης της Δημοσιοϋπαλληλίας με χαρακτηριστικά θερμοκηπίου, παρανομίας και διαφθοράς, παρ’ ότι ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρει ότι η κατάσταση βελτιώθηκε μετά τις εκκαθαρίσεις των πλαστογράφων και ψευτοαναπήρων.

Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο 4547/2018 προβλέπεται η σύσταση Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης τα οποία δημιουργούνται από τη συγχώνευση των Διαγνωστικών Κέντρων Ειδικής Αγωγής και συμβουλευτικών σταθμών.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού προϋποθέτει την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Παιδείας, η οποία να βεβαιώνει την ενοποίηση των υπηρεσιών και την έναρξη της νέας υπηρεσίας που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά οι προϊστάμενοι του Κέντρου έχουν επιλεγεί σε ανύπαρκτες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπογράφουν έγγραφα, π.χ. πιστοποιήσεις της ειδικής αγωγής αλλά να τα υπογράφουν οι αρχαιότεροί τους.

Ενώ αγκάθι που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το Υπουργείο και Εκπαιδευτικό υλικό προσωπικό είναι η διαχείριση της προϋπηρεσίας αρχαιότητος, καθ’ όσον έχε διαρρεύσει από αρμόδια κυβερνητική πηγή ότι το πλαφόν είναι 7-10 χρόνια ελεγχόμενο μέσω του ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί αναπληρωτές καθηγητές στην ίδια θέση άνω των 15 ετών, οπότε δίκαια διαμαρτύρεται η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ υποστηρίζοντας ότι η επιλογή μοριοδότησης απλής ή ενισχυμένης αποτελεί καθαρά επιλογή της πολιτείας.

Σημειώνεται ότι 100.000 απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων και καθηγητικών σχολών κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ρίχνονται σε εργασιακό Καιάδα, καθώς αυτοί δεν μπορούσαν να αποκτήσουν προϋπηρεσία.

Όμως εμφανίζονται ορισμένες πτυχές στην απόφαση του Υπουργείου, όπως το ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που κάνουν αναφορά στο γραπτό διαγωνισμό προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη, καθώς επίσης προβληματισμό μπορεί να αποτελέσουν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που παρείχαν μαζικά ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου για τους οποίους στο παρελθόν ο κ. Κ. Γαβρόγλου Υπουργός Παιδείας, είχε δηλώσει ότι είναι εξαιρετικά σύνθετο θέμα θέλει προσοχή για να μην υποβαθμίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Ο δε αείμνηστος γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής είχε αναφέρει ότι εξ αποστάσεως εκπαίδευση με ένα απλό … skype και πρακτική άσκηση στα χαρτιά δεν γίνεται. Και αυτά συνέβαιναν όταν γινόταν λόγος από έγκυρες πληροφορίες για 5.300 «ύποπτα» πτυχία.

Εάν ανατρέξουμε στο άμεσο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι συνολικά 117 τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δέχθηκαν υποψηφίους με βαθμολογία

κάτω από τη βάση ακόμη δε, και με βαθμό 1,5, βαθμό με άριστα το 20. Με τον Σύριζα και κ. Μπαλντά τ. υπουργό, να θεωρούν αναγκαίο τον κοινωνικό μετασχηματισμό - εξισωτισμό - προς άρση των διακρίσεων σε προνομιούχους και μη χαρισματικούς, αγνοώντας φυσικά ότι 85.000 οικογένειες επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να είναι πλούσιοι κάποιων κολεγίων.

Βεβαίως δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι όσοι έχουν υπηρετήσει επί χρόνια σε θέσεις αναπληρωτών δεν είναι άξιοι εκπαιδευτικοί, ούτε ότι οι τίτλοι από ξένα ΑΕΙ είναι ύποπτοι.

Όμως το σύνηθες είναι η διεκδίκηση μιας θέσης στο Δημόσιο κατά κανόνα, για δια βίου εξασφάλιση και χωρίς έλεγχο βέβαια με ιδιαίτερα μαθήματα. Η αριστεία έχει περάσει σήμερα σε κείμενα συνθήματα και ανακοινώσεις κομμάτων. Η γλώσσα έμεινε γυμνή από μουσική και συναισθήματα κυρίως από το 1982 όταν καταργήθηκαν οι τόνοι και τα πνεύματα, δηλαδή ό,τι είχε διασωθεί πάνω από 2.000 χρόνια.

Τους οποίους τόνους και πνεύματα ο Οδυσσέας Ελύτης θεωρούσε ως κυματιστούς αμπελώνες, υπέρθυρα και εκπληκτικούς περιστερώνες με γλάστρες και γεράνια.

Εν όψει και των εθνικών εκλογών, η πολιτική στόχευση είναι αυτονόητο όσον αφορά για τυχόν προσφυγές και ενστάσεις κατά των νέων ρυθμίσεων, θα τα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, μάλλον της Ν.Δ. Πάντως έτσι η υποβάθμιση της εκπαίδευσης συνεχίζεται.

 

«Καλές γιορτές και

το νέο έτος ευτυχές»

Γιάννης Σκουτέρη

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.