ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Κατηγορία Κουλτούρα
16 Δεκεμβρίου 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ 3ΕΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

΄΄ΣΕΛΤΣΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ’’

Σε αίθουσα Συνεδριάσεων-διασκέψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάστηκε το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Δ/νσεων εκπαίδευσης Αιτ/νίας, Άρτας και Λέσβου. Ήταν μια ιδιαίτερη τιμή για όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος και μια μεγάλη αναγνώριση των τριών αυτών σπουδαίων ιστορικών τόπων αυτοθυσίας της Πατρίδα ανάμεσα στους τόσους πολλούς που υπάρχουν. Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από Πρωτοβουλία και πρόσκληση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή κ.Νότη Μαριά ο οποίος είχε παρευρεθεί στην ημερίδα της Μυτιλήνης τον Απρίλιο του 2018 και έμεινε εντυπωσιασμένος.

Την ομάδα παρουσίασης αποτελούσαν η Συντονίστρια του προγράμματος εκπαιδευτικός Νεκταρία Στούκα οι Διευθυντές των Α/βαθμιων Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Κολοβός .Άρτας κ. Λεωνίδας Γκόρος και Λέσβου κ. Κατερίνα Στρατάκη ακολουθούμενη από την καθηγήτρια θεατρικής τέχνης στη Μυτιλήνη Ιωάννα Πάντα,και τον εκπαιδευτικό Αργύρη Συβρή. Στην ομάδα και η Αρτινή εκπαιδευτικός Άννα Τζαβίκα με την Αλέξη Λαμπρινή. Εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας συμμετείχε ο Πρόεδρός της Χρήστος Καπερώνης. Ο κύκλος του προγράμματος άνοιξε τιμητικά στις Πηγές ΄Αρτας τον Αύγουστο του 2017 με μεγάλη επιτυχία και ακολούθησε η Μυτιλήνη. Ο Επόμενος σταθμός Το Μέγα Μεσολόγγι.

Πριν από την εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Μαριάς με τους συνεργάτες του μας ξενάγησε στο PARLENTARIUM ένας τεράστιος Πολυχώρος, όπου παρουσιάζεται όλη η Ιστορία της Ευρώπης οπτικοακουστικά μέσα με κείμενα, εικόνες και βίντεο. Κατόπιν περιηγηθήκαμε στους χώρους του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ενημερωθήκαμε για την λειτουργία και τις δομές του. Ήταν όντως μια ξεχωριστή εμπειρία. Την προηγούμενη ημέρα μας ξεναγηθήκαμε στην υπέροχη Παλαιά πόλη των Βρυξελών και την στην Brugge(Μπρίζ) την Ιστορική πόλη του Βελγίου απέχουσα 130 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλες η οποία παραμένει αναλλοίωτη ως εικόνα και σύνολο πόλης όπως ήταν στη εποχή της ακμής της. Μια φανταστική πόλη παρόμοια της δικής μας παλαιάς πόλη της Ρόδου.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος αυτού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περευρέθησαν και αντιπροσωπείες φορέων ενώσεων και δράσεων από όλη την Ελλάδα με αντικείμενο ενασχόλησης σημαντικά θέματα όπως τις Γερμανικές

αποζημιώσεις, το Μακεδονικό και Μαρτυρικούς τόπους-Ολοκαυτώματα της Γερμανικής θηριωδίας

.Με την παρουσία του μας τίμησε και ο συμπατριώτης μας και στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο Αντώνης Κασσυβάκης, ο οποίος κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής μας ήταν δίπλα μας, ενώ μας ξενάγησε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .Επίσης μας έφερε σε επαφή με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους με θετικά αποτελέσματα.

Κατά την παρουσίαση και μετά την ομιλία των εκπαιδευτικών που αναφέρθηκαν στους Τόπους Αυτοθυσίας, έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστος Καπερώνης ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μαριά για την τιμητική πρόσκλησή του καθώς και τους εκπαιδευτικούς για την υπέροχη δημιουργική παρέα που προβάλει επιστημονικά τους τρεις αυτούς σπουδαίους τόπους. Τόνισε ότι σήμερα η Καρδιά του Σέλτσου χτυπάει μαζί με την καρδία της Ευρώπης μία υψίστη τιμή και αναγνώριση του τόπου θυσίας των Σουλιωτών τον Απρίλιο του 1804.Επιτέλους γίνεται γνωστή σε όλους η μεγάλη αυτή θυσία. Με Φωτογραφικό υλικό που είχε μαζί του και ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στους παρισταμένους μπόρεσε να τους κάνει κοινωνούς αυτού του ανείπωτου Ιστορικού δράματος. Στο τέλος δε της εκδήλωσης προσέφερε στον κ. Μαριά το Βιβλίο του Αρτινού συγγραφέα Αριστείδη Σχισμένου ‘’Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο -Απρίλιος του 1804 ’’ με ενημερωτικό ιστορικό υλικό για την Ιστορική Ιερά Μονή Σέλτσου και τη Γέφυρα Κοράκου. Οι παρευρισκόμενοι έμειναν εντυπωσιασμένοι με όσα μέχρι τότε άγνωστα ιστορικά γεγονότα άκουσαν και δέχθηκε τα συγχαρητήριά τους. Ήταν μία πολύ καλή παρουσίαση με συντονίστρια του προγράμματος την άξια συμπατριώτισσα και εκπαιδευτικό Νεκταρία Στούκα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ευρωβουλευτή κ.Νότη Μαριά για την πρόσκληση και για την προσωπική φροντίδα του να παρουσιαστεί το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και για την υπέροχη φιλοξενία που μας επιφύλαξε. Απέδειξε ότι πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς προωθεί και προβάλει σταθερά στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Αξίες, Εθνικά ζητήματα και Ιστορικά γεγονότα μεταξύ των οποίων, τις Γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις που απορρέουν από αυτές,με γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια και ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος για τη υπέροχη άρτια και επιστημονική τεκμηρίωση της αξίας των Ιστορικών αυτών τόπων. Ήταν μια υπέροχη παρέα. Τους δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι στην πορεία και το ταξίδι του προγράμματος αυτού σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα φανούμε αντάξιοι της επιλογής των. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρεθήκαμε μαζί με πολύ καλούς φίλους πού μας ένωνε η αγάπη για τους τόπους μας στην Καρδιά της Ευρώπης και μπορέσαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερο γνωστή την ένδοξη αλλά άγνωστη στους περισσότερους ιστορίας του Σέλτσου. Είναι και αυτό μία προσφορά στις Ρίζες μας στον Τόπο μας .Μία ακόμη παρακαταθήκη για τις Πηγές Άρτας τόπο ιστορικό και ένδοξο.

Ως Αδελφότητα Πηγιωτών αισθανόμαστε την ικανοποίηση ότι επί τέσσερις δεκαετίες εργαστήκαμε για την ανάδειξη της μέχρι πρότινος άγνωστης Ιστορίας του Σέλτσου. Η εκδήλωση αποδείχθηκε ως η κορυφαία επιβεβαίωση και επιβράβευση αυτών των προσπαθειών μας.

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.