Φόροι και Ασφαλιστικές Εισφορές γίνονται παροχές... του Γιάννης Σκουτέρη

Κατηγορία Κουλτούρα
01 Δεκεμβρίου 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια της κρίσης

εξαφανίσθηκαν από την ελληνική αγορά εργασίας 377 διευθυντικά στελέχη και 315.000 εξειδικευμένοι τεχνίτες, οι οποίοι είτε έφυγαν στο εξωτερικό, είτε αν δεν έφυγαν ακόμη, εργάζονται σε κατώτερες των δυνατοτήτων τους θέσεις, άσχετες με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνονται κατά 22.000 αντί να μειώνονται στο χρονικό διάστημα 2015 - 2017 με αποτέλεσμα αύξηση μισθολογικής δαπάνης κατά 1,7 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να εφαρμοσθεί ο κανόνας μειωμένων προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε τρεις ή τέσσερις αποχωρήσεις εργαζομένων.

Τούτο προκύπτει από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού δημοσίου και την παρουσίαση των επίσημων στατιστικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το 4,7% του πληθυσμού δηλαδή 310.000 άτομα, διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ το 13,7% του γενικού πληθυσμού διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα, μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυβέρνηση επίσης βρήκε τον τρόπο να παραβιάσει και τον κανόνα 1 προς 1 με τις προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού στο δημόσιο τομέα με την αιτιολογία της συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις ή και ακόμη της μεταφοράς προσλήψεων από έτος σε έτος. Άλλωστε η εξήγηση αυτή του φαινομένου της «δημιουργικής στατιστικής» αποκαλύπτει και η πρώτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν.

Το πραγματικό της εμπόδιο για το επόμενο διάστημα θα είναι η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, καθόσον οι 10.000 προσλήψεις σε αντικατάσταση των κληρικών που δεν θα λαμβάνουν μισθολογικό αντάλλαγμα της παρεχόμενης υπηρεσίας τους αλλά επιδότηση κατά βούληση της πολιτείας.

Τούτο όμως προϋποθέτει φορολογικές απαλλαγές 200 εκ. ευρώ ποσό το οποίο η εκκλησία θα συνεχίσει να εισπράττει, ανεξάρτητα του ότι για κάποιο που διαθέτει τον κοινό νου δεν νοείται δημιουργία κενών θέσεων, αφού έτσι κι αλλιώς πληρώνει το ελληνικό δημόσιο τους κληρικούς.

Μπορεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού να αναφέρεται ότι ενισχύεται ο στόχος της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής συνοχής το δε δημοσιονομικό πλεόνασμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας κλπ. όμως η κομισιόν παρατηρεί καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αδυναμία της χώρας να βγει στις αγορές, εκκρεμότητες στους μισθωτούς και συνταξιούχους, γεγονότα που δυσκολεύουν την ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.

Λαμβανομένου υπόψη ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις 710 εκ. ευρώ θα τονώσουν κάπως την κατανάλωση, εάν όμως συνδυάζονται με περαιτέρω περικοπές των προγραμμάτων επενδύσεων δεν θα ενισχυθεί ούτε η οικονομική δραστηριότητα, ούτε η κοινωνική συνοχή, καθόσον όταν οι φόροι γίνονται παροχές, οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, οι ασφαλιστικές εισφορές υπερβολικές με βραχύβιες παροχές χωρίς επιχειρηματικότητα, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη και αδύναμη. Και προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική συνοχή.

Εξάλλου αμφίβολος είναι και ο στόχος των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2018 από αποκρατικοποιήσεις οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των οποίων καθυστερούν. Με την πιθανότητα αντί των 3 δις ευρώ που είναι η εκτίμηση για φέτος να πέσουν στο 1 δις ευρώ. Πρόκειται για την εικοσαετή παράταση του δικαιώματος παραχώρησης του αερολιμένα των Σπάτων του ΔΕΣΦΑ, με την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας και της ΕΕΣΣΤΥ για την πώληση του 100% των μετοχών.

Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός της χώρας βλέπει την κοινωνία διαρκώς χαμογελούσα. Προφανώς πιστεύοντας στο προτέρημα ή ηθικό πλεονέκτημα του σοσιαλισμού που είναι η ίση κατανομή της φτώχειας.

Ο κ. Μπαλάφας τ. Υφυπουργός συναντά εμπόρους και βιοτέχνες να του εκφράζουν ευγνωμοσύνη, για τον σωσμό - δικός του χαρακτηρισμός - των επαγγελματιών, προ παντός να βλέπει οπαδούς «ολούθε».

Ενώ είκοσι οκτώ (28) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συστάσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, αρκετοί των οποίων ανήκουν στους 53, να σταματήσουν οι κατασχέσεις τραπεζών σε ακατάσχετους λογαριασμούς. Λαμβανομένου υπόψη ότι κατά μήνα πραγματοποιούνται περί τις 500 κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών όπου ανέρχονται στα 5.000.000, παρ’ ότι ο κ. Γ. Σταθάκης υπουργός εθνικός οικονομίας, θεωρεί καθ’ ομολογία του ίδιου ότι το 65% του χρέους των πολιτών στο δημόσιο είναι ανεπίδεκτο είσπραξης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν το ελληνικό δημόσιο οφείλει στους εργολάβους κλπ. φορείς περίτ α 6 δις ευρώ για 213.000 συντάξεις και εφάπαξ, 1 δις ευρώ όταν η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε φορολογικά βάρη, αφού κατέχει την δεύτερη θέση μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ.

Και τέλος όταν οι έλληνες για να πληρώσουν τους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία πρέπει να εργασθούν διακόσιες (200) ημέρες ενώ παράλληλα, αγνοείται παντελώς η Αριστοτελική άποψη και θεωρία ότι η φτωχοποίηση του πληθυσμού - όπως σήμερα συμβαίνει - μειώνει την μεσαία τάξη με κίνδυνο την εξαφάνισή της - αυξάνοντας την δύναμη της κατώτερης τάξης.

Μετά τιμής

Γιάννης Χ. Σκουτέρης

επίτ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.