Λαϊκισμός και Δημαγωγία Εχθρός της Δημοκρατίας γράφει ο Γιάννης Χ. Σκουτέρης

Κατηγορία Κουλτούρα
29 Οκτωβρίου 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα,

προφανώς και για προεκλογική χρήση, σταμάτησε τις δημόσιες επενδύσεις, πάγωσε την έκδοση νέων συντάξεων, παράλληλα δε, δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις του, προς τους πολίτες.

Έτσι αποδεικνύει με τον τρόπο της ότι ισχύει η ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας «όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι».

Το υπερπλεόνασμα είναι πράγματι αριθμός που ευημερεί. Μια κοινωνία που πιέζεται από οικονομία και η αγορά στενάζει από υπερφορολόγηση, είναι αδύνατον να οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων, αφού οι ουρές των ανέργων μένουν αμείωτες.

Λέγεται ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ο καλύτερος μαθητής των δανειστών, τούτο όμως γίνεται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετεί. Ο ΣΕΒ σημειώνει στο μηνιαίο δελτίο του ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής των νομοθετημένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, το πακέτο φοροελαφρύνσεων και φιλοαναπτυξιακών μέτρων, μέτρων 4 δις ευρώ την περίοδο 2020-2022 είναι απίθανο να υιοθετηθεί και μάλιστα χωρίς επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά ούτε και στον προϋπολογισμό περιελήφθη η μείωση των συντελεστών φορολογίας εταιρικών κερδών από 29 σε 26% που είχαν γίνει νόμος του κράτους υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ.

Η μόνιμη πολιτική επωδός της κυβέρνησης είναι πως εκφράζει την πρόοδο από την συντήρηση της αντιπολίτευσης. Εκείνο που δεν έχει εξηγήσει είναι ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της προόδου και πώς έχει ξεκόψει από το παρελθόν.

Μήπως το βάθεμα των οικονομικών αδιεξόδων, η υπερφορολόγηση και η αδιαφορία για την τύχη της ιδιωτικής οικονομίας και γενικότερα η περιφρόνηση των θεσμών και κοινωνικών αξιών;

Ή η συνεργασία της με το βαθύ ΠΑΣΟΚ προσλαμβάνει προφανώς διαστάσεις σχεδόν παρουσίας - όταν παράγοντες καταλαμβάνουν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, εκλεγόμενοι πανηγυρικά σε υψηλή σειρά σε καίριες κομματικές θέσεις.

Το οποίο ΠΑΣΟΚ φυσικά, έχει ομολογήσει τις ευθύνες του για το χάλι και την φαυλότητα του παρελθόντος.

Βέβαια ο Αλέκος Φλαμπουράρης στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας, ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί, όπως είπε, θα είναι κρίμα να μην αναγνωρισθεί τόση προσπάθεια και κόπος. Μάλιστα αξιώνει ένα ιδανικό περιβάλλον, χωρίς να το περιγράψει του έδωσε τον τίτλο «Το πείραμα της αριστεράς στον 21ο αιώνα απ’ όπου επιτυγχάνεται η καλύτερη διάδραση θεωρίας και πράξης στη βάση των αξιών μας».

Η δε κ. Φωτίου με τον δικό της τρόπο και την δική της έκφραση, αρδεύει αξίες από την ίδια πηγή. Από την «διάδραση» και διεργασία αυτή στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η θεωρία που λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία. Βρέθηκε η πράξη που ένωσε τον κ. Φίλη και τον κ. Σκουρλέτη, όχι μόνον με τον Πολλάκη που πασχίζει να βάλει μερικούς στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές αλλά και με τον Καμμένο.

Με την εξέλιξη αυτή συντελέστηκε το πείραμα. Και δεν κόντεψε μόνον να τιναχθεί το εργαστήριο του ιδανικού περιβάλλοντος στον αέρα. Έγιναν κομμάτια και οι αξίες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας που θεωρεί τον κ. Καμμένο κεντροδεξιό και όχι ακροδεξιό, εκπλήρωσε το όνειρό του να υπουργοποιηθεί - γεγονός για μελέτη ψυχανάλυσης - προτίμησε να τον τσιμπήσει σκορπιός αφού πρώτα τον μετέφερε μέχρι την όχθη του Μακεδονικού ο βάτραχος. Ενώ οι «συνιδιοκτήτες» του αριστερού φρονήματος, περιμένουν να καθαρίσουν τα χέρια τους από το «καμένειο» άλγος με τελικό στόχο την σοσιαλδημοκρατία. Αν και ο κ. Κατρούγκαλος και κ. Μπαλτάς πορεύονται όπως διατείνονται αποκλειστικά τον δρόμο του σοσιαλισμού. Ο δε κ. Λαφαζάνης «ενημερώνει» τον κ. Φλωράκη ότι όπου νάναι έρχεται ο σοσιαλισμός.

Βέβαια, εκτός από την εβδομάδα του κ. Κοτζιά, ο οποίος κατά δήλωσή του βουλιάχθηκε, χωρίς να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι άφησε σπόρο για φυτεία, υπήρξε και η εβδομάδα του κ. Πολλάκη, που παροτρύνει σε φυλακίσεις προϋπόθεση να κερδηθούν οι επόμενες εκλογές, αχνοφαίνεται μέσα στο κάδρο της κανονικότητας.

Δεν παραλείπει ο κ. αναπληρωτής Υπουργός υγείας να προτρέπει επίσης «να σπρώξουν όλοι για να βγάλει την ανηφόρα η Δικαιοσύνη που χρονοτριβεί ενώ ο κ. Σκουρλέτης τ. υπουργός εσωτερικών, κάνει λόγο για «εικαζόμενες» αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Λησμόνησαν μάλλον ότι πρόκειται για ανεξάρτητη και διακριτή εξουσία από την εποχή του Μοντεσκιέ. Ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποτελεί δύο χημικά στοιχεία της ίδιας ένωσης.

Εκτράφηκαν και πλήθυναν με τη μαγιά των αγανακτισμένων με κύριο χαρακτηριστικό την φαντασίωση της ηγεμονίας. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επέλεξε το λόγο του Μεγάλου Εξωραϊστή λέγοντας: «Ο κ. Πολλάκης τάχα έχει παρεξηγηθεί στην τοποθέτησή του, εκφράζοντας όχι πρόθεση πολιτικών διώξεων αλλά την αγωνία του. Τι να πουν άραγε και οι τεθλιμμένοι συγγενείς. Το ζήτημα δεν είναι μόνον υφολογικό, οι δηλώσεις με υπόνοια διώξεων κλπ. προκάλεσαν την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία βλέπει την διχαστική τακτική της κυβέρνησης να δημιουργεί συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Και όχι μόνον, ακόμη δε, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου των εσωτερικών Κώστας Πουλάκης χαρακτήρισε τις παραπάνω φράσεις των συντρόφων του, τέτοιες που ούτε σε ταβέρνες δεν λέγονται.

Ενώ ο κ. Καμένος Υπουργός Εθνικής Αμύνης καταγγέλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο κ. Τζωρτζ Σόρος χρηματοδότησε την κυβέρνηση για να αγοράσει ξένους, ομιλεί για μυστικά κονδύλια και περιμένει να αποκτήσει πλειοψηφία για το διαζύγιο.

Χωρίς φυσικά να απαντήσει κανείς μα κανείς πλην του κ. Κοτζιά, ο οποίος όπως δήλωσε δεν μπορεί να αντέχει τόνους λάσπης, ούτε να συνεχίσει να είναι μέλος τέτοιας κυβέρνησης. Και βέβαια η δημόσια ως άνω καταγγελία δεν θα αποσιωποιηθεί από τον πρωθυπουργό, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη θα παραλείψει να παρέμβει. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει, ανεπιφύλακτα ότι το θέμα θεωρείται λήξαν..!

Δεν αποκλείεται κάποιοι στη χώρα μας να προσπαθούν να επιβάλλουν αυτό που είχε ονομαστεί στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι «ύπνος της λογικής» υπό την έννοια ότι μία και μοναδική σκέψη αυτή της κυβερνητικής

πλειοψηφίας με τυραννική της βούληση παντού. Σε αντίθεση με τις φιλοσοφικές αναλύσεις του Αριστοτέλη, που σήμερα η πολιτεία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τις οποίες:

Η Πολιτεία εισφέρει στο πολίτευμα της λαϊκής κυριαρχίας την απαίτηση του μέτρου, της ισορροπίας και κυρίως του κοινού συμφέροντος. Αντιστέκεται στον εσωτερικό στον ύπουλο εσωτερικό εχθρό της Δημοκρατίας, την Δημαγωγία και λαϊκισμό, αξιώνοντας την υποταγή της λαϊκής κυριαρχίας στους ορισμούς του Συντάγματος και την σύμπλευση της πολιτικής δημοκρατίας με τις επιταγές του Κράτους Δικαίου.

 

Μετά τιμής

Γιάννης Χ. Σκουτέρης

επίτ. δικηγόρος

τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.