Πολιτική εξουσία χωρίς δικαιοσύνη οργανωμένη ληστεία γράφει ο Ι. Σκουτέρης

Κατηγορία Κουλτούρα
11 Φεβρουαρίου 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πολιτική Εξουσία χωρίς δικαιοσύνη Οργανωμένη Ληστεία

 να βοηθηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ινστιτούτου Bruegels Ζολτ Νταρβάς, η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι ουσιαστική. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην επόμενη ημέρα του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία.

Όπως είναι γνωστό ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε κατά κόρον επανελάμβανε ότι δεν είναι δυνατόν να βαρυνθούν οι πολίτες των επί μέρους εθνικών κρατών της Ε.Ε. χάριν του ελληνικού λαού, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση το pacta sunt servada, να εκπληρωθούν τα συμφωνηθέντα. Με το πνεύμα αυτό ο φετινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης περιορίσθηκε με το βάρος υποστήριξης σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ενώ η Γαλλική πρόταση ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος στηρίζοντας τις επενδύσεις. Από πλευράς του ο επί κεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι η σύνδεση ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη είναι ενδεδειγμένη σημειώνοντας ότι η εποπτεία της χώρας θα είναι όμοια με εκείνη που έχουν οι άλλες χώρες οι οποίες δανείσθηκαν από τον ESM, το δε μαξιλάρι για μετά το μνημόνιο θα μπορούσε να φθάσει σε ένα ποσό μεταξύ 8-10 δις ευρώ στο οποίο ίσως προστεθούν και χώρες από την έκδοση και διάθεση κρατικών ομολόγων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος παρ’ ότι θεωρεί τον εαυτό του «τσαλακωμένο», δηλώνει ότι η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο από το

Μνημόνιο τον Αύγουστο και δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, δίδοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και ανάπτυξη. Των οποίων μεταρρυθμίσεων το πρόγραμμα κατά την διατύπωση της Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται ιδιοκτησία των δανειστών χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μπορούμε ίσως να δεχθούμε ότι η κυβέρνηση θέλει να απεξαρτηθεί από τους σκοπούς ελέγχου για καλό σκοπό. Μήπως όμως την ενδιαφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήμα για να το χρησιμοποιήσει σε εκλογές, χωρίς φθηνή πιστωτική γραμμή που συνοδεύεται από δεσμεύσεις. Ο λογαριασμός των 100 δις ευρώ που μας έχει φορτώσει, αδιάφορο, τα χρέη δική μας ιδιοκτησία και δική της εξουσία.

Ενώ οι τράπεζες που εκφράζουν προβληματισμό για την προβλεπόμενη μεγάλη πτώση των τιμών ακινήτων την τριετία 2018 - 2020 πάνω από το 17,5% ανέλαβαν δέσμευση για την υλοποίηση 2000 πλειστηριασμών μηνιαίως το 2018 εν όψει της ενάρξεως των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών μηχανισμών να ζητούν συγκεκριμένους στόχους τονίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ωστόσο ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ιδιαιτέρως σε συνέντευξή του ότι για την συνοχή του κοινωνικού συνόλου και για την λειτουργία των θεσμών αλλά και την ίδια την πορεία της οικονομίας ένα από τα πρώτα βήματα μετά την κρίση θα πρέπει να είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της φορολογίας των ακινήτων προς την κατεύθυνση που κινείται και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Υπογράμμισε την αρνητική επιρροή του ΕΝΦΙΑ επί της ιδιοκτησίας, η οποία πρέπει ξανά να λειτουργήσει ως πλήρες δικαίωμα με καθοριστική σημασία στην οικονομία.

Εμείς θα προσθέταμε επίσης εκείνο το οποίο είπε, μεταξύ άλλων, ο Ινδός Πρωθυπουργός της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του κόσμου κ. Ναρέντα Μόντι ότι η πιο πολύτιμη πηγή οικονομικής προόδου και κοινωνικής ευημερίας, είναι η εκπαίδευση, σε μορφή πνευματικής επανάστασης. Βέβαια τούτο ευχής έργο θα ήταν παράλληλα να αρματωθεί η δικαιοσύνη - η μόνη ελπίδα για τον ανυπεράσπιστο πολίτη - η οποία αλλιώς θα μείνει απρόκοπτη, μέσα σ’ ένα κόσμο άδικο και άτιμο. Κατά δε τον ιερό Αυγουστίνο: Αν απουσιάζει αυτή τι άλλο είναι, η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία.

Μετά τιμής

Ι. Σκουτέρης

επ. δικηγόρος

Τ. αντιδήμαρχος Χολαργού

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.