ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Μαρ 09, 2017
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Του Δημήτρη Οικονόμου Η Ελλάδα ,πρωταθλήτρια στο κάπνισμα, παρουσιάζει ,δυστυχώς,

την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Εκτός των ενεργητικών καπνιστών , το 79% περίπου των Ελλήνων εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα, σε εστιατόρια-καφέ-κέντρα διασκέδασης, δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους .Υπολογίζεται ότι 15000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος, εκ των οποίων 500 από το παθητικό κάπνισμα.

Από το 2009 ετέθη σε ισχύ ο νόμος 3730/2008, ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους του δημόσιους χώρους καθώς και σε χώρους διασκέδασης και αναψυχής. Στα περισσότερα κέντρα διασκέδασης η απαγόρευση δεν τηρήθηκε πότε και απλώς αντικαταστάθηκαν τα τασάκια στα τραπέζια με πλαστικά ποτηράκια σαν να αφορούσε ο νόμος στην κατάργηση των σταχτοδοχείων και όχι στην απαγόρευση του καπνίσματος!!

Δυστυχώς, σχεδόν σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και του δήμου μας ,δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Σχετικά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας καπνίζει σε αυτούς τους χώρους ενώ οι υπόλοιποι μη καπνίζοντες καθίστανται υποχρεωτικά παθητικοί καπνιστές . Τα αντίστοιχα συμβαίνουν σχεδόν σε όλες τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες της πόλης μας. Η αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά, όπως όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν προκαλεί όχι μόνο θανάτους αλλά επιβαρύνει την ευαίσθητη υγεία παιδιών ηλικιωμένων και άλλων ήδη ασθενών συμπολιτών μας.

Το επιχείρημα των ιδιοκτητών καφέ –εστιατορίων που δικαιολογεί τη διαιώνισης της κατάστασης είναι ότι δεν θα επισκέπτονται οι καπνιστές τα καταστήματα τους και έτσι θα μειωθεί ο τζίρος τους, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό στην περίοδο κρίσης που διανύουμε. Αντίστοιχα ,στους δημόσιους χώρους επικρατεί μάλλον μια ¨χαλαρή¨ διάθεση και μια τάση ιδιοποίησης του εργασιακού χώρου.

Σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους είναι παράνομο και αποτελεί έκφραση απόλυτα αντικοινωνικής συμπεριφοράς και έλλειψη παιδείας.. Είναι άδικο και παράλογο , άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον εθισμό του τσιγάρου να αναγκάζονται να εισπνέουν καρκινογόνες ουσίες γιατί η κοινωνία αρνείται να εφαρμόσει το νόμο και τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς.

Πιστεύω ότι η δημοτική αρχή πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ώστε ο δήμος μας να καταστεί η πόλη που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους(μπαρ –καφέ κ.α)Στους δημοτικούς χώρους να τηρείται η απαγόρευση τόσο για το προσωπικό όσο και για τους επισκέπτες. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη καλή αρχή.

Προτείνω να υπάρξει συμφωνία με όλους τους επαγγελματίες, έτσι ώστε σε κανένα χώρο να μην επιτρέπεται το κάπνισμα. Να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας. Να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους επαγγελματίες που εφαρμόζουν την απαγόρευση καθώς και κίνητρα προβολής εκ μέρους του δήμου. Να οργανωθούν εκδηλώσεις στο δήμο, συναυλίες, ομιλίες και να ενημερωθούν οργανωμένα οι μαθητές και οι γονείς στα σχολεία σχετικά με το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα.

Ο δήμος μας μπορεί να αποτελέσει πανελλήνιο παράδειγμα στην καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος. Αν χρειαστεί και μετά την πάροδο ικανού διαστήματος ,θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα,τόσο στους παρανομούντες όσο και στους επαγγελματίες που ανέχονται την συγκεκριμένη κατάσταση, όπως σαφώς ο νόμος ορίζει.

Ας ξεκινήσουμε σήμερα τη δράση ,πριν είναι πολύ αργά για πολλούς συμπολίτες μας, για την νεότερη γενιά και τους πιο αδύναμους κατοίκους του δήμου μας.

Κατηγορία Η ΓΝΩΜΗ

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.