Νέος Εκλογικός Νόμος για τις δημοτικές εκλογες

Μαϊ 21, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Διαβάστε παρακάτω το νέο άρθρο του Δημήτρη Οικονόμου

στην Παπάγου πολιτεία με τιτλο

"Νέος Εκλογικός Νόμος για τις δημοτικές εκλογές…" 

Φαίνεται ότι οι επόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν  με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 13 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με τη απλή αναλογική η κατανομή των εδρών γίνεται στον πρώτο γύρο των εκλογών και στο δήμο μας  με δημοτικό συμβούλιο 33 εδρών, για την εκλογή δημοτικού συμβούλου θα απαιτείται ένα ποσοστό της τάξεως του 3%.

Με την απλή αναλογική ο κάθε συνδυασμός βγάζει ποσοστό εδρών ίσο με το ποσοστό των ψήφων που έχει λάβει και όχι ανάλογο αυτού όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Δηλαδή ένας συνδυασμός που έχει λάβει την πρώτη εκλογική Κυριακή 25% των ψήφων των δημοτών θα έχει στο  δημοτικό συμβούλιο 25% των εδρών και όχι το 65% όπως συμβαίνει τώρα. Κατ επέκταση με το σύστημα αυτό θα γίνεται σεβαστή η βούληση των δημοτών αφού όποιος σύμβουλος ψηφίζεται περισσότερο από τους πολίτες θα εκλέγεται είτε ανήκει στον πρώτο συνδυασμό είτε όχι. Στην περίπτωση αυτή δεν θα παρακολουθήσουμε ξανά τα ευτράπελα των εκλογών του 2014 όπου εξελέγησαν σύμβουλοι με 270 και 268 σταυρούς και έμειναν εκτός δημοτικού συμβουλίου υποψήφιοι που είχαν λάβει 853 και 700 ψήφους αντίστοιχα! Παράλληλα , το σύστημα αυτό ωθεί τους δημάρχους να εντρυφήσουν στη βαθύτερη έννοια της δημοκρατίας κατανέμοντας τις θέσεις διοίκησης  αξιοκρατικά και σύμφωνα με τη βούληση των δημοτών και όχι σε συμβούλους εκλεγμένους με ελάχιστες ψήφους προτίμησης από τους πολίτες που έτυχε να συμμετέχουν στο συνδυασμό της πλειοψηφίας. Με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής οι υποψήφιοι με λίγες ψήφους απλά δεν εκλέγονται .

Επιπροσθέτως, με το νέο εκλογικό νόμο , δυνητικά ,θα μπορούν να αναλάβουν θέσεις αντιδημάρχου, προέδρου δημοτικού συμβουλίου καθώς  και άλλες θέσεις στη διοίκηση όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι μόνο εκείνοι του πρώτου συνδυασμού.

Συγχρόνως, θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.

Οι πολέμιοι της απλής αναλογικής ,ισχυρίζονται μεταξύ των άλλων ότι θα δημιουργηθεί πεδίο συναλλαγών και επίσης αδυναμία διοίκησης αφού το όλο σύστημα είναι λιγότερο "δημαρχοκεντρικό". Προσωπικά πιστεύω ότι δίνεται η δυνατότητα για σύνθεση, συνεννόηση και συνεργασία, βάσει της εντολής των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν την εύρυθμη λειτουργία και την πρόοδο της πόλης τους και σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουν συνδυασμό και δήμαρχο απόλυτα κυρίαρχο. Επίσης μου φαίνεται έωλο το επιχείρημα περί αδυναμίας διοίκησης, δεδομένου ότι η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οι εκλεγμένοι βρίσκουν πάντα τρόπο να "συνεννοηθούν" προκειμένου να διοικήσουν ακόμα κι αν προέρχονται από αντίπαλους συνδυασμούς, με φαεινό παράδειγμα την κυβέρνηση μας. Εξάλλου, είναι σημαντικό στην τοπική διοίκηση να συνεργάζονται  όλοι οι ικανοί σύμβουλοι, ανεξαρτήτως προσωπικών πολιτικών πεποιθήσεων, με δεδομένο ότι τα καθημερινά προβλήματα και οι γενικότερες ανάγκες των δήμων δεν έχουν στενό ιδεολογικό πρόσημο.

Τέλος, με την απλή αναλογική κρίνεται καθαρότερα η ικανότητα των υποψηφίων δημάρχων πριν και μετά τις εκλογές. Πριν τις εκλογές κρίνεται η προσωπική τους δημοφιλία και μετά η ικανότητα τους να ανταποκριθούν στη νέα πρόκληση συντονίζοντας συμβούλους διαφορετικών παρατάξεων. Σε κάθε  περίπτωση η απλή αναλογική δεν δύναται να στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία σε δημοφιλείς δημάρχους …

 

 

Κατηγορία Η ΓΝΩΜΗ
Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %21 %727 %2018 %19:%Μαϊ

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.