Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ημέρα να ξεκινήσουμε δράση για έναν καλύτερο κόσμο

Νοε 13, 2015
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση

και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίο γεγονός αποτελεί ο εορτασμός της 14ης Νοεμβρίου,

Η 14η Νοεμβρίου επελέγη με κριτήριο το γεγονός ότι αποτελεί την ημέρα των γενεθλίων του Sir Frederic Banting, που, μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921, επίτευγμα για το οποίο τιμήθηκαν και οι δύο με το βραβείο Nobel. Περί την ημερομηνία αυτή κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες της υφηλίου πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς ενημερωτικές εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού γύρω από την αποτελεσματική πρόληψη του διαβήτη. Γιατί η νόσος δεν αφορά μόνο τα άτομα με διαβήτη και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή της πρέπει να είναι παγκόσμια και συλλογική. 

 

Το φωτεινό διπλό μήνυμα από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, είναι Δράση για να αλλάξετε τη ζωή σας σήμερα, Δράση για να αλλάξει ο κόσμος του αύριο.
Το πρώτο μήνυμα της IDF επικεντρώνεται στη διαπίστωση ότι η  υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης όλων των τύπων διαβήτη. Ειδικότερα σημειώνει η IDF ότι : 
- Σχεδόν 600 εκατομμύρια ανθρώπων μπορεί να ζουν με διαβήτη τύπου 2 το 2035. Η καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2, όταν διαγνώσουν ότι έχουν διαβήτη θα έχουν ήδη μία τουλάχιστον επιπλοκή
- Ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει έως και κατά 70% την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ενώ η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος
Μια υγιεινή διατροφή που περιέχει φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και καρύδια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση καθώς και στη μείωση των επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη.
- Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα ζουν και θα ζήσουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί, ένας υγιής τρόπος ζωής αποτελεί σημαντικό μέρος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ασθένειας.
Η ενθάρρυνση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά είναι το κλειδί για τον περιορισμό της αύξησης της επιδημίας του διαβήτη. Με τη διασφάλιση της υγείας των μελλοντικών γενεών, κάνουμε ένα βήμα προς τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατηγορία Υγεία-ομορφία

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.