46 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου φωτεινό παράδειγμα του αύριο…

Νοε 17, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κι όμως κανείς δεν ξεχνά – τίποτα δεν ξεχνιέται. Γιατί το Πολυτεχνείο δεν είναι μια κιτρινισμένη σελίδα στο βιβλίο της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας που συντελέστηκε σε κάποιο μακρινό αλλά ένδοξο παρελθόν. Αντίθετα είναι η κορυφαία πράξη αντίστασης του λαού μας απέναντι στον αυταρχισμό της δικτατορίας, των συνταγματαρχών και της ξένης εξάρτησης.

Υπήρξε ταυτόχρονα ένα διεθνές πολιτικό γεγονός. Ήταν δηλαδή η κραυγή αγωνίας αλλά και η ανάσα της ελπίδας που αντήχησε από τον «Μάη του ’68, στα πεζοδρόμια της ανοιξιάτικης Πράγας» και από την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων της Λισσαβόνας» για να φτάσει μέχρι την οδό Πατησίων στην Αθήνα κι από εκεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήταν το μήνυμα μιας γενιάς του αντί διδακτορικού αγώνα και του 114, της γενιάς των γονιών μας, που παρά τα όποια λάθη και τις αστοχίες της, κατάφερε να σηκώσει την Ελλάδα λίγο ψηλότερα. Μιας γενιάς που πέτυχε να επαναφέρει την Δημοκρατία στο χώρο που γεννήθηκε, να εκσυγχρονίσει τη χώρα, τις υποδομές και τους θεσμούς της και να βάλει τις βάσεις για μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή και συγχρόνως σε μια Ευρωπαϊκή πολιτική την πατρίδα μας.

Σήμερα όλοι οι δημοκράτες πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά έχουμε ιστορική, ηθική και πολιτική υποχρέωση να δικαιώσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1973, για να γυρίσουν τα αδέρφια μας από το εξωτερικό, για μία πιο δίκαιη κοινωνία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Για μία Ελλάδα όπου ο λόγος και η γνώμη των πολιτών θα έχει σημασία. Για μία Ελλάδα Δημοκρατική και ακηδεμόνευτη.

Για να γίνουν όλα αυτά πράξη χρειάζεται μία ειρηνική και Δημοκρατική Επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του Πολυτεχνείου. Μία επανάσταση στη νοοτροπία των πολιτών. Όπου όπως και οι επαναστάτες νέοι του τότε, μοναδικό μας όπλο θα έχουμε απέναντι στην τυφλή βία και τον κάθε λογής εξτρεμισμό, τις αξίες και τα όνειρά μας.

 

Νίκος Σ. Ντούρος

Γραμματέας Τ.Ο Παπάγου- Χολαργού

Μέλος Νέας γενιάς Κινήματος Αλλαγής

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.