Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΗ Γράφει η συνδημότισσα και υποψήφια ΔΗΜΗΤΡΑ (ΜΙΡΚΑ) ΜΩΡΑΪΤΗ

Μαρ 27, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η λανθασμένη αντίληψη, που κυριάρχησε για αρκετά χρόνια, ότι ο θεσμός των ΚΑΠΗ

αφορά μόνο ηλικιωμένα άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα απομονωμένα από το κοινωνικό σύνολο και τις τεχνολογικές εξελίξεις, έχει πλέον καταρριφθεί. Τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων έθεσαν τις βάσεις για νέες προοπτικές σε θέματα κοινωνικής πολιτικής για την τρίτη ηλικία. Έχουν ως κυρίαρχη φιλοσοφία, την πρόληψη των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων της τρίτης ηλικίας, μέσα από την παροχή ιατροκοινωνικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και την αποφυγή του απομονωτισμού και την προώθηση της κοινωνικής δράσης και προσφοράς των μελών τους, τα οποία πρέπει να παραμείνουν ενεργά, αυτόνομα και ισότιμα άτομα της τοπικής κοινωνίας, μέσα από σειρά πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Η ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος αλληλοϋποστήριξης, και η δημιουργία φιλικών σχέσεων με τη συμμετοχή των μελών σε ομαδικές δραστηριότητες εκτόνωσης και ψυχαγωγίας, αλλά και πολιτιστικού χαρακτήρα αποτελούν βασικό τους στόχο.

Σήμερα τα ΚΑΠΗ έχουν εισέλθει δυναμικά στην ζωή των τοπικών κοινωνιών έχοντας καθιερώσει την παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή όχι μόνο της τρίτης ηλικίας αλλά του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, που έχει αναγνωρίσει πλέον ότι οι ηλικιωμένοι παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο μέσα από τις δράσεις τους, το εθελοντικό τους έργο, τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, τη στήριξη της οικογένειας που αποτελεί βασική μονάδα της κοινωνίας μας, αλλά και την αλληλεγγύη και αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των γενεών. Και είναι προφανές ότι τα ΚΑΠΗ βοήθησαν σημαντικά στην αναγνώριση της συμβολής των ηλικιωμένων στα παραπάνω.

Ακολουθώντας την παραπάνω φιλοσοφία το ΚΑΠΗ Παπάγου Χολαργού έχει δημιουργήσει πολλαπλές δραστηριότητες όπως οι ομάδες Χορωδίας, Γυμναστικής-Χορού, Ζωγραφικής, και Θεάτρου, οι οποίες αποτελούν ζωογόνες πηγές συνύπαρξης αλλά και αλληλεγγύης που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών μας. Η συμμετοχή σε προγράμματα εκμάθησης, όπως η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, και μαθήματα νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης δεξιοτήτων και επιτυγχάνει σταδιακά σημαντικές αλλαγές συμπεριφοράς και αποδοχής συλλογικών δράσεων και ευνοεί τη δημιουργία συνθηκών που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητα ζωής και της μακροζωία των μελών του ΚΑΠΗ μας. Η ευρεία συμμετοχή σε σειρά δραστηριοτήτων πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και επετειακών εκδηλώσεων αποδεικνύει την αποδοχή του ρόλου του θεσμού αυτού. Αλλά και δραστηριότητες αναψυχής όπως το τάβλι, η μπιρίμπα και το σκάκι, και η νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη είναι η καθημερινότητα των φίλων μας. Τα γλεντάκια μας είτε μέσα στο εντευκτήριο είτε σε γνωστά κέντρα με μουσική πάντα και χορό είναι περιζήτητα. Ακόμη τα καλοκαιρινά θαλάσσια μπάνια, οι «θεσμοί» όπως του Bazaar των Χριστουγέννων, τα «Γλυκομαγειρέματα», το φεστιβάλ χορωδιών ή εικαστικές δράσεις όπως «το άπλωμα της μεγάλης μπουγάδας» (ανάρτηση με μανταλάκια αναμνηστικών φωτογραφιών από τη ζωή των μελών του ΚΑΠΗ και ζωγραφικές εικόνες από τα παιδιά των παιδικών σταθμών) δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη μας να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις ευγενούς άμιλλας.

Κυριαρχούν όμως οι πολιτιστικές και επιμορφωτικές μας εκδηλώσεις που είναι περιζήτητες όχι μόνον από τα μέλη μας αλλά και από τους φίλους τους. Οι τακτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και οι επιλογές μας για τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς είναι ένα από τα μεγάλα ατού μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι η ετήσια επίσκεψη «προσκύνημα» στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει γίνει πλέον «θεσμός» για το ΚΑΠΗ μας. Ο

συνδυασμός της παρακολούθησης μιας επιλεγμένης παράστασης στο θέατρο και της παραμονής μας στο παραθαλάσσιο Τολό είναι στις επιτυχίες μας. Τέλος οι παρουσιάσεις βιβλίων και οι επιστημονικές ημερίδες που πραγματοποιούνται στο χώρο του ΚΑΠΗ μας κάθε χρόνο είναι επιλογές που βοηθούν στο να κρατούν το ενδιαφέρον των μελών μας για συμμετοχή σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις.

Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει το ΚΑΠΗ Παπάγου-Χολαργού ένα από τα καλύτερα της Αττικής και η φήμη του έχει κάνει το γύρο της Ελλάδας, κάτι που το εισπράττουμε στις επαφές μας με τον κόσμο που συναντούμε στις πολυήμερες εκδρομές μας από άκρη σε άκρη της χώρα μας, όπως από την ακριτική Καστοριά και τον Έβρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου (όπως η Μήλος) μεταφέροντας την αγάπη για την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας, ανταλλάσσοντας αναμνηστικά δώρα φιλίας, όπως έγινε πρόσφατα με την επίσκεψη του ΚΑΠΗ μας στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Ακόμη οι επιλεγμένες μονοήμερες εκδρομές και οι πρωινοί ή απογευματινοί περίπατοι δίνουν χαρά στα μέλη μας που λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις πολυήμερες εξορμήσεις.

Από το 2010 προσωπικά ασχολούμαι με τα κοινά του Δήμου μας, όταν ο Πάνος Δεμερτζής μου πρότεινε να συμπορευθούμε στη διεκδίκηση του νέου καλλικρατικού μας Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Από τότε μέχρι σήμερα είχα την ευκαιρία και την τιμή να υπηρετώ το ΚΑΠΗ μας. Η πρώτη μου επαφή με το δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο ήταν όταν ως αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. τον συνάντησα στο τιμόνι του ΔΟΚΜΕΠΑ. Αμέσως διέκρινα ότι πρόκειται για άνθρωπο με ανοιχτούς ορίζοντες έτοιμο να δεχτεί συνεργάτες που έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά. Στα δύο χρόνια συνεργασίας μαζί του για θέματα του ΚΑΠΗ βρήκαμε κοινά σημεία σύμπλευσης με κοινό στόχο την ανάπτυξη και διεύρυνση νέων ευκαιριών που ωφέλησαν τα μέλη του ΚΑΠΗ μας.

Εργάστηκα και εργάζομαι καθημερινά για την υλοποίηση των στόχων μας και γι’ αυτό το λόγο σήμερα είμαι δίπλα στο Δήμαρχό μας. Μου έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξω τις ικανότητές και αξίες μου στο συγκεκριμένο χώρο συμμετέχοντας ως μέλος της διοίκησης στο σχεδιασμό πλάνων για την καλύτερη λειτουργία του ΚΑΠΗ. Η συνεχής παρουσία μου σαν μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΚΜΕΠΑ στο εντευκτήριο του ΚΑΠΗ αλλά και η άριστη συνεργασία μου με τις Προέδρους του ΔΟΚΜΕΠΑ Ειρήνη Βεντουζά (2014-2017) και Χρύσα Παρίση (2017 έως σήμερα) και των μελών του Δ.Σ. πιστεύω ότι έχει συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ΚΑΠΗ και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του. Η φιλική πάντοτε επαφή με τα μέλη μας ήταν για μένα μάθημα ζωής. Η ευγένεια, το χαμόγελο η καλή κουβέντα είναι η προτεραιότητα στις σχέσεις μου μαζί τους, η οποία πηγάζει περισσότερο από την αγάπη μου για τον άνθρωπο και τη συνειδητοποίηση ότι ο θεσμός των ΚΑΠΗ δημιουργήθηκε για να προστατέψει τα άτομα της τρίτης ηλικίας από τη μοναξιά που οδηγεί σε σωματικές και ψυχικές δυσλειτουργίες, όπως η κατάθλιψη, αλλά και να καλύψει την ανάγκη που έχουν για ψυχαγωγία και καθημερινή δράση.

Η καθημερινή παρουσία μου στο χώρους του ΚΑΠΗ, και ως μέλος του, με κάνει ψυχικά πιο πλούσια και η αγάπη που εισπράττω με δυναμώνει ώστε να καταβάλλω μεγαλύτερη προσπάθεια για το καλό των συνδημοτών μας. Η αναμενόμενη δημιουργία του δεύτερου ΚΑΠΗ-Πολυϊατρείου του Δήμου μας στη δημοτική κοινότητα Παπάγου καθώς και η μελλούμενη ανασύσταση σε πολιτιστικό κέντρο του «Αλέξανδρου», με οδήγησαν στην απόφαση να θέσω υποψηφιότητα για θέση κοινοτικού συμβούλου με το συνδυασμό του Ηλία Αποστολόπουλου «Μαζί για την Πόλη μας», συνεχίζοντας και επεκτείνοντας το δημιουργικό έργο του Δημάρχου μας.

Tης ΔΗΜΗΤΡΑΣ (ΜΙΡΚΑ) ΜΩΡΑΪΤΗ

Υποψήφια Κοινοτική Σύμβουλος Παπάγου

mirka.PNG - 265.92 kB
Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.